Categorii
Viata la tara

Lemne de foc pentru centrala cu gazeificare

lemne de foc

Chiar daca afara sunt peste 30 de grade, noi stim ca vor veni si temperaturi foarte scazute, la iarna, asa ca ne pregatim de acum rezervele de lemne pentru foc. Sigur, ma refer la noi, cei cu centrale pe lemne.


Daca ai o centrala cu gazeificare, trebuie sa stii ca aprovizionarea cu lemne trebuie facuta cu cel putin un an inainte. Altfel, daca lemnele nu vor fi uscate, in momentul folosirii lor, centrala nu va da randament. Mai exact, ea nu va incinge apa, temperatura ramanand undeva la 30-40 de grade.

La ce temperatura ajunge o centrala pe lemne?

Pentru a da randament, o centrala pe lemne trebuie sa ajunga la o temperatura undeva la 50-60 de grade, minim, pentru a incinge cat de cat instalatia.

In zilele si noptile geroase de iarna, vei fi nevoit sa ii setezi temperatura la 70-80 de grade, asta in functie si de izolatia casei.

Am o centrala marca Atmos, din iarna trecuta. Sa vedem, dupa o iarna serioasa, ce concluzii am tras:

– daca faci focul zi de zi, noapte de noapte, ajungi per total, sa bagi mai putine lemne si la intervale de timp mai mari.

– daca lemnele sunt verzi, iar centrala este cu gazeificare, se numeste ca faci gimnastica. Adica degeaba vei cara si vei baga lemne in ea, caci temperatura nu va creste.

– lemnele uscate urca temperatura foarte rapid. In 20-25 de minute, temperatura din centrala ajunge deja la 60 grade.

– conteaza foarte mult ce lemne bagi in foc. Ideal (zice lumea, eu n-am folosit inca) ar fi sa ai doar carpen, pentru esenta lui tare. Daca nu ai carpen, foarte bun e fagul, apoi stejarul, salcamul etc.
Bradul urca temperatura instant, din pacate insa, nu tine jarul, deci vei baga lemne foarte des. Bradul este bun pentru pornit focul. Mi-au ramas de la constructie, scanduri si popi, mai mici de un metru si sunt foarte bune.

– Lemnele trebuie sa fie groase. Vor arde mai greu si vor tine jarul mai mult.

In imaginea alaturata sunt vreo 5 metri steri de lemne (fag si brad), care asteapta sa fie pusi in foc, insa pana le va veni vremea mai dureaza, asa ca… hai la plaja 🙂

102 răspunsuri la “Lemne de foc pentru centrala cu gazeificare”

[…] Trebuie sa stii insa, ca intr-o centrala cu ardere clasica, fara gazeificare, poti introduce si lemne “verzi” (neuscate), insa intr-una cu gazeificare va trebui sa introduci numai lemne uscate (cumparate din timp – 1 an sau 2 inainte). Citeste mai multe detalii despre randamentul unei centrale cu gazeificare, in articolul lemne de foc pentru centrala cu gazeificare. […]

Am si eu o intrebare: Mi-am cumparat de curand o centrala pe lemne, am setat temperatura la 60 grade, intr-adevar cand ajunge la 60 grade lantul se lasa si inchide acea usita de jos dar temperatura mai creste pana pe la 80-85 grade pana ce incepe sa scade.E normal? De exemplu ieri s-a luat curentul si datorita faptului ca pompa nu a mai functionat temperatura apei s-a ridicat rapid la 110 grade si sotul meu a fost nevoit sa scoata jarul si lemnele incinse din centrala pentru a mai domolii caldura. De fiecare data cand se ia curentul trebuie sa fac treaba asta?

daca se ia curentul n-ai ce sa faci. trebuie sa scoti jarul. ideea este sa ai un generator la care sa legi centrala si pe care sa treci cand se ia curentul.

ceva mi se pare ca nu e in regula. de ce ar mai creste temperatura peste 60 de grade daca acolo ai setat-o? de ce nu luati legatura cu cei care au instalat centrala?

chiar acum s-a oprit curentul si la mine. a tinut vreo 20 de minute iar temperatura urcase in aproape 90 de grade. de la 60.

cand ma pregateam sa incep sa scot jarul… a venit curentul. ma pregatisem cu lopata 🙁

oare cu ce e mai simplu sa scoatem jarul in cazuri de genul asta?

normal centralele ar trebui prevazute cu serpentima de racire a cazanului legata la alimentarea cu apa prin intermediul unei supape termice.cind cazanul ajunge la 95 de grade deschide si da drumul la apa racind astfel cazanul nenai fiind necesar scoaterea jarului. centrala mea este prevazuta cu asa ceva

liviu, nu e chiar asa. stiu ca supapele alea nu fac fata iar temperatura urca peste 100 de grade daca e foc mare in cazan

Marius asa este daca te iei dupa indicatorul de temperatura de pe centrala .Si eu am fost sceptic in privinta lor dar am testat-o, dupa termometrul cazanuloi apa era la 105 grade iar temperatura apei la iesirea din cazan masurata era ds 96 grade.supapa poate fi HANEYWELL TS 130-3/4A sau WATTS STS 20 prima deschide la 95 caalalta la 97 grade.serpentina trebuieste racordata la canalizare

am si eu niste supape la centrala. Am inteles ca daca e flacara mare nu o sa faca fata. Va iesi apa pe la ele dar nu indeajuns. nu stiu ce sa zic

doru,cred ca sunt supapele de supra presiune care deschid daca presiunea depaseste valoarea pt care sunt calibrate, la circuitul de incalzire daca se ia curentul si apa numai circula supapa de suprapresiune dechide pina cind presiunea din instalatie ajunge pina la cea la care este reglata Atentie poate scadea presiunea in instslstie sub valoarea de lucru adica ai mai putina apa.Serpentina de racire are circuit de alimentare separat,

multumesc Liviu. am priceput.
supapele de care zici tu sunt in comert? ce cer la magazin? cum le explic ce vreau?

Doru,nustiu daca centrala ta este prevazuta cu serpentina de racire daca are ar trebui sa mai fie in afara de tevile de la tur si retur inca doua racorduri supapele de care vorbesc atmos.cz/romania/prislusenstvi-003-termostaticky-ventil-pro-chladici-smycku

La o centrala cu gazeificare, facuta ca la carte nu are voie sa ajunga temperatura la 110 C grade…de la 100 C se transforma in abur, periculos pentru calorifere si centrala poate exploda, deobicei se monteaza 2 supape de refulare + supapa watts sts 20 (daca ai apa publica sau daca nu poti lega hidroforul la generator sau daca nu poti prevede un tanc de apa de 1000 litrii care poate sta incarcat mereu) + cele doua vase de expansiune (se i-au la echivalentul centralei ai centrala de 30 kw = 30litrii, 50kw=50litrii… ca sa dormi linistit sau sa pleci la plimbare tot fara griji cand se i-a curentul, exista un UPS racordat la o baterie (ceva mai ieftin pana-n 1000 ron) daca nu un generator automat la pret de 5500 ron….eu c-am asa ceva am facut, am montato singur dupa ce o firma a incercat sa ma pacaleasca cu tot felul de fitingaraie, pompe (si pompele se i-au la dimensiunea centralei altfel pompa fiind mica risti sa-ti stea apa cat mai mult in centrala si sa se incalzeasca circuitul fiind lent pompa nu poate duce), tevi de dimensiuni mici, aiurea, i-am dat afara din curte! Am scris la cei de la atmos si mi-au trimis un tabel cu tot ce contine o instalatie la fiecare model de-al lor de centrala + tabelul cu racorduri in paralel cu tot felul de panouri solare, centrale pe gaz, pufere + tabelul cu coeficientul umiditatii lemnului pe care trebuie sa-l folosesti, baieti cuminti doar erau produsul lor in joc!! Succes!

buna,Marius 😮 cauza ar fi aerul din instalatie,aeriseste toata instalatia inclusiv caloriferele si vezi dupa aceia

am un cazan pe lemne viadrus si intr o nopate cand a cazut curentul am auzit foarte tarziu zgomote infernale cred ca ale pompelor.Cand am ajuns era ffff mult abur de parca luase foc casa si am scos jarul din ea , pt ca altceva nu am stiut ce sa fac. Va intreb sunt normale zgomotele acelea? si ce se poate face in asemnea caz?

zgomotele erau de la supapele de suprapresiune,centrala pe care o aveti are elemente din fonta si nu are serpentina de racire ,solutia ar fu achizitia unui UPS care se conectteaza la pompe si le tine alimentate cu curent atita timp cit nu este curent dela reteaua nationala vitacom. ro/Products/62862/UPS-HEATST-500VA-WELL/Sursa-neintreruptibila-pentru-CENTRALE-TERMICE.html

am o centrala ferroli dp 25 standard cu gazeificare ce se intimpla daca o folosesc continu la temperatura de 60 de grade pentru ca aud de altii ca trebuie sa sa mearga pe la 70 80 de grade este adevarat? si cum trebuie sa fie peretii focarului cu tabla goala curata sa curge ca niste smoala ca la mine?

florin,vezi ce scrie la cartea tehnica,daca afost montata cum scrie acolo,problema cu smoala are doua cauze apa din retur sub 65 grade sau lemnele nu sint suficient de uscate ,referitor la temperatura de 70-80 grade aceia este temperatura de iesire a apei din centrala ,totusi vezi ce scrie la carte succes!

buna ziua!am si eu o centrala pe lemne cu gazeificare,viessman,instalatorii mi-au facut un vas de expansiune,in pod,pentru penele de curent,daca se ia curentul electric da apa pe casa.Pot sa stau linistit daca se intrerupe curentul?

mihai,ma mir ca centrala ta nu are serpentina de racire in caz ca se ia curentul,treaba cu vasul de expansiune deschis nu este ce trebuie poti sa ramai fara apa in instalatie,in cartea centralei nu este schema de montaj?totusi cheama un instalator care stie ce trebuie facut succes!

Liviu,multumesc pentru raspuns!Centrala are serpentina de racire dar acest vas deschis este pentru mai multa siguranta.Totusi,nu e rau ca am asa ceva.

salutare. am si eu o centrala atmos, de 35kw, cu gazeificare. anul asta am inceput sa o folosesc mai serios, de-abia m-am mutat la casa. ce credeti, cum ar trebui setata centrala pe timp de noapte? eu pun pompa de tur sa porneasca la 70 de grade, returul merge continuu…mi s-a stricat termostatul:) si inca nu l-am schimbat. e normal ca pompa pt tur sa functioneze tot timpul?
multumesc:)

ioane,este normal sa functioneze continuu, si eu am un atmos de 32 cu gazificare si am doua termostate unul pe tur si celalalt pe retur montajul centralei l am facut cunform carti cu LADOMAT ,intai porneste pompa de pe LADOMAT termostatul este reglat la 75grade iar cind temperatura ajunge la 80 porneste al doilea

salutari

am si eu o centrala Atmos dc32s de 35 kw

cine imi poate spune si mie cum reglezi cele 2 butoane
Termostat gaze arse (dreapta)
Termostat agent termic (stanga sub termometru)?
ca nu prea le dau de cap
am si un eurotester 11e parca, care imi comanda pompa….la cate grade ar trebui sa fie setat sa porneasca pompa

multumesc

pentru

„Flavius in octombrie 29th, 2012

Care stiti de ce imi piuna sursa de la centrala ?”

nu ai curent care sa intre in ups de aia „piuna”

Buna ziua.Am si eu o problema.Am montat anul acesta o centrala pe lemne Bosch Solid 5000W.Este setata sa ajunga temperatura apei la 80 .Numai ca pe panoul de automatizare nu urca peste 60.Problema mea este ca oricate lemne as baga,in 2 ore se ard complet si caloriferele intepenesc.Instalatorul ma abureste(nici eu si nici sotul meu nu ne pricepem la asa ceva)si spune ca problema sunt lemnele,ca nu ar fi uscate(le am de doi ani si tinute intr-un loc de depozitare)Care ar fi problema?

Mioara,problema nu sunt lemnele,problema este la retur ,in cartea tehnica a cazanului scrie ca pe retur se monteaza o butelie de amestec cu termostat ca sa mementina temperatura apei din retur la 65 grade

Pt 313,termostatul agent termic regleaza temperatura de iesire a apei din cazan si este dependent de cel de gaze arse,adica daca cel de gaze este reglat la temperatura mare atunci ventilatorul nu porneste si iti scade temperatura apei in cazan,asa ca trebuie facut un compromis intre cele doua adica cel de la gaze arse reglat la temperatura mai mica in asa fel incit daca iti scade temperatura sa porneasca ,la cel de al doilea punct despre ce pompa este vorba ,daca este vorba de cea de la tur se regleaza la 80 grade iar pt cea de la retur la 75,vezi cartea tehnica succes

salut.
termostatul de siguranta (cu armare manuala) la un Atmos, trebuie sa fie in pozitie verticala in timpul functionarii cazanului?
cand anume ar trebui armat acest termostat?
multumesc

Ioane, termostatul de siguranta decupleaza in cazul supraincalziri cazanului si nu mai functioneaza ventilatorul dupa ce ajunge sub temperatura de decuplare se poate arma adica se apasa asta este pozitia lui de lucru

liviu, iti multumesc mult de sfaturi. vreau sa spun ca „mesterul” care mi-a instalat centrala nu era asa priceput si acu incerc sa ma documentez de pe net, forumuri, site-ul celor de la Atmos.
ai idee cumva cum ar trebui sa setez centrala pe timp de noapte, pt o functionare mai economica?
pe timpul zilei am setat pompa de retur sa porneasca la 50 de grade, cea de tur la 65, iar centrala se opreste cand ajunge temperatura pe panou la 70 de grade.
ce sa zic, lemne, cam o data la 7-8 ore pana acum, uscate, de anul trecut, centrala e in primul an de functionare, pt gudron, am folosit sr100, dar sincer nu prea a dat rezultatele scontate:)
multumec mult inca o data.
numai bine.

Ioane, si eu am Atnos dar am facut montajul cum este facut in carte adica cu Ladomat robinet cu 3 cai,de ce iti spun asta pt ca Ladomatul nu lasa sa scada temp de pe retur sub 65 grade daca ai sa citesti cartea asta este recomandat ,eu am luat centrala de la importator FURIK si mi-au trimis tot ce trebuie,pompa de pe Ladomat pleaca la 75 grade iar cea de pe tur la 80 grade,Ladomatul are in el un termostat care deschide la 73 de grade si recircula apa in circuitul cazanului, probleme cu smoala care se depune nu i-mi mai fac probleme,se arde in momentul in care porneste ventilatorul am citit tot aici pe site case baga coji de cartofi ucate eu am incercat si vad ca adat rezultate ,in carte mai scrie ca temperatura de iesire a apei 80 90 grade,

Ioane pt noapte se mai regleaza si din robinetul cu 3cai ,depinde cum este pozitionat se inchide putin si incepe sa creasca temp apei se baga pe jarul format lemne mai groase ,daca nu esti pe deplin lamurit gasesti in cartea centralei,sper ca am fost cit de cit de folos, numai bine

Centrala mea BOSCH SOLID 5000 W K38 SAW 62 nu merge normal, in sensul ca ambele pompe ( circulatie si bypass) pornesc doar cand se atinge temperatura setata de termostatul centralei ( cca 70 grade C , fixat de mine) si merg foarte putin, cca 2-3 minute, apoi se opresc, deoarece temperatura scade , apoi iar cand se atinge temperatura, iar pornesc 2-3 minute , etc. Returul este foarte rece, chiar si dupa 4 ore de foc continuu….Am senzatia ca , caloriferele din casa se incalzesc doar pe principiul gravitatiei, pompele nefunctionand normal.

Conexiunile electrice au fost facute de specialist, astfel incat pompa de circulatie si pompa de bypass sunt ambele legate in tabloul de automatizare , pompa de bypass are un termostat bratara setat la 55 grade . Alimentarea pompei de bypass este inseriata cu acest termostat si conectat in tabloul de automatizare.

Deci ambele alimentari ale celor doua pompe sunt bagate intr-un prelungitor cu doua prize si cablul prelungitorului conectat in tabloul de automatizare , probabil conectat la contactul termostatului principal de lucru. Fizic, eu vad cand sunt alimentate cele doua pompe, deoarece ledul comutatorului on /off ( pus pe ON ) de la prelungitor , se aprinde in rosu .

Nu stiu daca am fost asa explicita, insa am incercat sa arat ” situatia de pe teren ” Cred ca ceva nu e in regula …..si nici documentatia nu m-a ajutat ( traducerea netehnica, schema de conexiuni imcompleta , etc ) . Desi stiu sa citesc o schema electrica, efectiv sunt buimacita ….

Ma puteti ajuta, in limita timpului Dvs cu un raspuns ?

Aaa, am uitat sa va spun ca pompa de circulatie este montata pe retur , iar de cea de by-pass, intre tur si retur , iar termostatul bratara al pompei de bypass este montat pe retur.
Multumesc anticipat…

Anchiteo,ceva nu este in regula la instalatia hidraulica ,pe retur ar trebui sa fie un ventil termic,care mentine temp de pe retur la 65grade,sau o butelie termostatata, atmos. cz/romania/instalace-kotlu-004-zapojeni-kotle-s-termoregulacnim-ventilem-esbe,scema este de centralele atmos dar principiul de functionare este la fel, compara schemele de montaj

Salut, as vrea sa stiu daca ventilul STS 20 se poate ajusta in vreun fel, in sensul de a micsora temperatura la care deschide accesul apei reci in serpentina. Pentru mine , care nu lucrez cu cazanul ca la carte ar fi foarte bine. Am un ATMOS DC 20 parca, de 24 kw, de 6 ani, eu am realizat instalatia de incalzire si legaturile la cazan. Spuneam ca nu lucrez cu el ca la carte pentru ca pompa de circulatie am scos-o de pe termostat si functioneaza continuu (depinde numai de termostatul de gaze) iar temperatura de lucru nu cred ca am depasit-o niciodata de 65 grade.Spre exemplu, acum merg la 40 grade si am in casa 24-25 grade. Asa ca, daca sts 20 ar deschide pe la vreo 75 grade ar fi super! As scapa de griji atunci cand se opreste curentul.Am si generator pe benzina, dar de obicei nu sunt acasa si sun un vecin sa il porneasca si sa il conecteze la centrala.
Multumesc mult si o zi buna!

salut

am o centrala Atmos dc 32s

aseara au fost niste rafale de vant puternice la Buzau si din cand in cand ma trezeam cu cate o asa zisa explozie – mi se intorcea fumul cu umpic de flacara pe clapa din spate cea cu lant de o dadea peste cap aproape….ca si cum ar fi fost niste goluri de aer….daca porneam ventilatorul nu se mai produceau…..daca mai deschideam si usa de la camera centralei parca facea mai rau

are cineva idee de ce se intampla asa ceva????

multumesc

Salut,
crismcl, in opinia mea nu vantul a produs acele explozii. De regula, atunci cand bate vantul creste destul de mult tirajul centralei deci cu atat mai mult nu ar trebui sa se comporte asa centrala, asa ca iti propun sa opresti centrala si sa executi o curatire temeinica, inclusiv a canalului de fum si poate si a cosului(cel putin verifica cosul).
Spor la treaba!

Crismcl, am omis sa spun ca aceste explozii se produc atunci cand centrala este infundata in zona duzelor de gazeificare, deci intre cele doua compartimente.In aceasta situatie practic nu mai are tiraj suficient iar gazele acumulate in compartimentul de sus se autoaprind si creeaza o suprapresiune care nu poate iesi decat pe la clapeta de tiraj.

Salutare,
la o centrala Atmos, ce ar mai trebui sa verific/sa curat pt o functionare cat mai optima. eu doar scot cenusa si o data la saptamana o mai desfac prin spate si mai curat si pe-acolo cate putin.
ms mult

am revenit:)
am observat in ultimele zile la centtrala Atmos ca se aude un zgomot mai mare in calorifere(circulatia apei,presiunea..). si asta dupa ce am inchis 5 calorifere din 10..era f cald, a trebuit sa deschid geamul (-5 grade afara).
toate caloriferele le-am aerisit.
ma ajuta cineva cu un sfat, o idee?
multumesc frumos

Salut Ioan,
Daca Atmosul tau este combi, adica functioneaza si pe lemne si pe carbuni iar in acest caz mai are o maneta la mijlocul lui pe partea frontala intre cele doua usi, atunci in cmera de ardere (cea de jos) ar trebui sa ai 3 bucati de samota care se pot scoate afara. Primele doua din fata se scot pe rand prin rotirea lor spre stanga sau dreapta iar panoul din spate se trage de el spre fata dupa care il culci cu grija spre spate si il extragi afara.Vei vedea pe peretele din spatele panoului depuneri masive de gudron care va trebui curatat;Insa cel mai important aspect este faptul ca sub primele doua samote este foarte probabil sa gasesti corodat corpul cazanului. In opinia mea aici este punctul slab al centralelor de acest tip (combi).Daca vei gasi tabla corodata, va trebui sa cureti pana la luciul metalic, sa degresezi bine cu diluant dupa care aplici 1-2 straturi de bronz argintiu sau orice altceva dar care sa reziste la temperatura si la agentii corosivi care ia nastere din amestecul de cenusa si condens.Sfatul meu este sa faci acest lucru la incheierea sezonului in fiecare an. Vei prelungi mult viata cazanului.
In ceea ce priveste al doilea mesaj al tau, eu as fi micsorat temperatura de lucru a centralei si daca ai un circuit de cazan, adica o legatura directa intre tur si retur prevazuta cu un robinet (uneori se monteaza si o pompa pe aceasta legatura)as fi deschis acel robinet la maxim si in acest fel debitul de apa calda livrat spre calorifere va fi diminuat. Eu cam asa merg cu acest robinet, in special cand este mai cald afara si economisesc in acest fel si combustibil.
Sper sa iti fie de ajutor mesajul meu.
Bafta!

cum se poate seta temperatura apei pe retur.pompa bay-pass are un termostat bratara setat pe 55 de grade,dar daca pompa este setata ca si pompa de circulatie la 60 de grade ce rost are termostatul.De fapt ma intereseaza functionarea pe timpul noptii.

Buna ziua,

Am si eu o centrala Atmos 25 S. A mers bine pâna acum, dar de circa doua saptamâni a inceput sa o ia razna. Temperatura nu sare mai mult de 60 de grade (uneori scade si la 50), indiferent ce i-as face. Ventilatorul merge continuu, ceea ce nu cred ca e in regula.Consumul de lemne e scazut, pare ca e o problema cu arderea (ard foarte greu), dar zau daca inteleg care ar putea fi aia. Initial am crezut ca e vorba de calitatea lemnelor, dar nici când am introdus lemne uscate (aduse de prin martie) situatia nu s-a schimbat. Ciudat e ca sistemul de incalzire uneori merge, alteori nu. Când caloriferele sunt fierbinti, când amortite…si nu toate odata. Unele sunt reci, altele sunt fierbinti….nu exista nicio logica, nu stiu nici macar de unde sa incep. Ma puteti ajuta cu un sfat?

Multumesc,

Dragos

functionarea pompei de apa se poate rezolva fara generator pentru ca trebuie sa fi acasa sa-pornesti nu se inlocuieste cu o baterie de masina legata la un redresor si poti sa pleci de acasa iar temperatura apei nu mai are cum sa creasca

Salut,
Am ales o centrala termica si vreau sa utilizez peleti, dar în manualul de instructuni este indicat ca combustibil – lemn. Va functiona aceasta centrala pe pelet?
Multumesc

Buna ziua.Am o central pe lemne cu gazeificare Junkers de 38 KV si recent am cumparat pentru cazurile cand se ia curentul un ups Well de 1000 VA si o baterie varta de tractor(180va).Am montat bateria la ups cu cablurile din cutie,am respectat polaritatea insa cand pornesc upsul(conectat la reteaua electrica) acesta incarca bateria,porneste centrala insa beep-aie continuu. Surpiza mai nasoala vine atunci cand intrerup alimentarea cu energie electica a ups-ului(ca si la o pana de curent):se inchide in 2 secunde lasandu-ma cu centrala fara alimentare cu curent.Poate am gresit undeva in procesul de montare…ce parere aveti? Multumesc

Mai vin cu o completare la intrebarea anterioara.Respectabilul meu ups(care cu tot cu bateria noua m-a costat o mica avere)nu functioneaza nu alimenteaza cu curent centrala nici macar cand el insusi e alimentat pe curent(si nu pe baterie).Chiar nu stiu ce as putea face in conditiile date.

buna, mi-am instalat de 2 zile centrala atmos cu gazeificare. Centrala e prevazuta cu serpentina de racire si supape de refulare. Mi-am comandat si UPS ce trebuie montat zilele astea. Intrebarea mea este daca in aceste conditii centala poate exploda avand in vedere ca se intrerupe curentul frecvent? Am avut deja o experienta cu explozie la un semineu si nu mai vreau una…

Buna am o centrala Atmos DC25, 25 kw , in fine.. am o problema 🙁 nu porneste vetilatorul cand o pun in functiune… conectata la energie electrica. Centrala o am secondhand si a fost folosita foarte putin timp.Am verficat termostat …. pus pe direct ventilatorul functioneaza. Da nu am facut inca focul,trebuie sa fac foc pt temperatura sa porneasca ventilatorul?

s-ar putea sa ai pe centrala atmos un senzor de gaze arse si daca nu ai foc in ea acest senzor v-a inchide curentul la ventilator incearca sa rotesti de comenzile de pe panoul central

Buna ziua , am si eu o nelamurire in legatura cu o centrala Feroli de 50 kw.Ce nu inteleg este faptul ca odata cu scaderea temperaturii in cazan sub 60 de grade , caloriferele se racesc intr-un timp foarte scurt.E normal sa fie asa? Centrala e setata ca pompa sa porneasca la 60 grade si sa reduca turatia ventilatorului la 80 grade.In conditiile in care este aproape plina cu lemne , arderea dureaza cca 5 ore dupa care temperatura scade sub 60 de grade si caloriferele se racesc aproape instant.E normal sa fie asa si daca nu , unde poate fi problema? Multumesc anticipat

Buna ziua, o problema asemanatoare cu cea de mai sus o si eu .. Centrala Bosch, iar temperatura de pornire a pompei care impinge apa in calorifere este setata la 62 grade. O lunga perioada temperatura este sub 62 grade si caloriferele se racesc cat de cat desii se consuma lemnele. Intrebarea mea este, daca ar fi recomandat sa schimb temperatura la care sa pornesca pompa de la 62 la 60 sau chiar 58, sa fie caloriferele calde o perioada mai lunga de timp. Mentionez ca nu am lemne foarte uscate, sunt luate doar cu 2 luni inainte…nu cu un an, ceea ce afecteaza din randament. Deci este indicat sa scad la 60 grade sau chiar la 58 ? are randament caloriferul?

Buna ziua
Am o centrala Atmos 25 kw cu gazeificare, al patrulea an de functionare,de vreo saptanana ventilatorul face un zgomot foarte puternic la pornire si pe toata perioada cat ventileaza.Aveti idee cam care ar fi cauza si ce se poate intampla?Banuiesc ca o sa trebuiasca schimbat

buna. am si eu o intrebare mi-am cumparat o centrala cu gazificare bosch si am probleme cu ea pentru ca nu face caldura, nu ridica apa mai sus de 50 maxim 60 de grade. dar problema este ca lemnele nu ard in centrala mie mi se pare ca nu are aer ventilatorul merge da nu stiu ce se intampla , daca deschid usa de jos de la cenusa focul imediat arde cu flacara in rest nu. si nu stiu ce sa mai fac ca deja m-am saturat de ea si am dat si o gramada de bani pe ea.

Am o centrala atmos si de cateza zile nu mai merge ventilatorul,mentionez ca au fost cateva pene de curent,e posibil sa se fi ars motorul ventilatorului?daca ati mai intampinat astfel de probleme va rog sa ma ajutati.

Buna ziua,

Este posibil sa se fi ars ventilatorul, sau placa, sau termostatul care regleaza pornirea/oprirea termostatului.
Ventilatorul se verifica simplu, il scoateti din priza de pe cazan si-l legati direct la curent (verificati inainte de asta ca sa scrie pe el 230 V, pentru orice eventualitate).
Totusi, cel mai bine chemati pe cineva de la service sa se uite la ea. Nu mai stati asa inca cateva zile. E posibil sa se intample si ceva rau.

Cu stima,
Paul Goron

am centrala pe lemne,ajunge temp la 60 si caloriferele sunt fierbinti dar nu dau caldura ,de ce?

Buna ziua,
In general, daca, caloriferele sunt calde dar in casa e rece problema e ori de la izolatia proasta a casei, ori radiatoarele sunt subdimensionate.
Situatia mai apare in cazul in care casa e noua, din cate stiu eu dureaza cel putin un an pana intra casa in regim termic (trebuie intrebat un constructor cu privire la uscarea betoanelor si a tencuielilor, aici imi prind urechile).

Cu stima,
Paul Goron
0745 / 090.451
qfgproiect@gmail.com

am o centrala Bosch cu gazeuificare ; in noiembrie 2013 a expirat durata de garantie de 24 luin; acum au aparut fisuri in partea de sus a cazanului , unde bate flacara si ies gazele ( fumul) si curge apa din cazan . este centrala de 38kv si m-a costata 7000 lei ( Ron) . cum va explicati acest dezastru ; numai dupa 3 ierni de folosire ; sunt dezamagita de marca Bocsh, mai bine luam una mai ieftina daca tot trebuie schimbate la 3 ani. acel guler fisurat este dintr-o tabla care s-a macinat ( copt). daca stie cineva cauza producerii acestei uzuri sau este din fabricatie. multumesc.

Buna am si eu o intrebare am ô centrala pe lemne si dupa ce se termina focul se face un fel de rasina neagra si mi se lipeste usa de la centrala si nu o mai pot deschide ce sfat puteti sa imi dati ?si cum se poate curata si ce ar trebui sa fac sa nu se mai depuna produsul acesta negru in interiorul centalei
Va multumesc

Buna ziua…doresc sa stiu cu ce pot aprinde focul la centralele pe lemne cu gazefiere cum am eu…lichid? pastile de aprins focul?

N-am o centrală termică,dar are vecinul meu.Problema,cred eu,e foarte gravă :centrala e de mare putere și coșul de fum l-a așezat la 20 cm de hotar și la 70 cm de șura mea.Șura mea are o vechime de 70 de ani:din lemn,acoperită cu șindrilă,care a fost dată cu păcură și este cu sute de găuri;iar în ea am animale și iernatec.Pe coșul centralei vecinului (circa 9 m înălțime și făcut din tablă de inox,de cca 20cm la vârf-cu tot cu izolația interioară) iese un fum gros,negru și înecăcios-ca la o fabrică .Apoi,după fum ies jerbe de flăcări-ajungând și la câțiva metri distanță .Prezint poze și filme convingătoare .Au venit de la I.S.U Suceava și de la Garda de mediu,ba i s-a dat ordin de la Primăria Arbore(de la Urbanism)pentru demolare.L-a mutat cu 4 metri mai încolo și l-a legat de șura lui și la 2 metri de șura mea.De pe 16 Oct dormim îmbrăcați și mai mult pe afară.Ce putem face?Rog un S.O.S.!Vă mulțumesc mult dacă mă puteți ajuta cumva.

am o centrala pe lemne cu gazeificare Dakon K Pyro 32,as dori sa discut cu un alt utilizator.sa facem schimb de experienta.sant curios sa aflu cum curata canalul de aer secundar;in rest e distractiv o vizita pe forum,cand vezi cate probleme au altii ale tale par simple.

Nu folositi USB la centrala. Nula noi in Romania , unde {mai ales la tara}se ia curentul aproape zilnic, iar iarna perioade indelungate. Ideal este un generator, dupa posibilitati ,.care sa duca cele doua pompe macar.Eu am luat un USB, cu baterie de 80A si ma tinut 6 h dupa care s-a terminat .Curentul afost reluat a doua zi

Ventilatorul unei centrale pe lemne trage ori baga aer pt a intretine arderea??multumesc frumos

Ventilatorul,insufla aer,baga mai pe intelesul dvs,d-l Ionel,pt. a impinge flacara din duza de ciment refractar,si gazele rezultate din monoxidul de carbon,in jos in camera de ardere,de aia se numeste centrala pe gazeificare sau cu ardere inversa.Depinde de centrala,la unele centrale cind ajunge la temperatura,pe care este reglata centrala,se opreste,automat, citeva minute bune.

Daca vreti sa nu mai va prinda cu jar mult in cazan cand e pana de curent si sa nu mai creasca temperatuta la 110 atunci faceti focul permanent asfel o sa fie putin jar sub lemne. Valabil la gazeificare

Puteti sa imi zpuneti ce componente contine uzina dumneavoastra. (centrala, boiler, puffer….etc) vreu sa imi fac instalatia identic cu a dumneavoastra numa ca eu o sa am incalzire in pardoseala. cred ca e mai economic asa(la lemne ma refer)

Nu va mai speriati daca se ia curentul. Luati o baterie de masina cone3ctati-o la un redresor si faceti alimentarea centralei prin redresor. In momentul in care se ia curentul, intra in fuctiune bateria care poate sa mearga cca 8 ore, apoi cand vine curentul bateria se va reincarca. Su uite asa scapam de necazuri. Eu am un Buderus cu gazeificare de 32 kv si merg cu asa ceva de 3 ani.

Buna ziua. Am o centrala Atmos de 30kw pe gazeificare si as vrea sa ii pun termostat ambient. In perioada premergatoare gerului se face tare cald in casa. Temperatura in cazam sta cam la 70 grade , clapeta aer se inchide dar tot tinde sa urce si se face cald in casa. Va rog un sfat daca cineva a reusit reglaje mai bune sau chiar termostat. Merci anticipat

Rog pe cei care detin cazan Irleh ,sa-mi spuna daca sunt multumi-ti de cum functioneaza. Vreau sa-mi cumpar acest a marca, si nu vad nici uncomentariu legat de acest tip de centrale. Va multumesc.

Pentru Marian: Mi-am pus si eu la inceput, cand nu prea intelegeam multe despre centralele pe lemne. Dar f.repede l-am dat la max. Imagineaza-ti ce s-ar intampla daca termostatul ar fi dat pe 25gr si centrala inca vrea sa bage in calorifere. Pompa s-ar opri, dar temperatura in centrala va continua sa creasca. Va face bum. Sotia, care e mai friguroasa, reuseste in perioada de varf de temperatura sa faca si 28 gr. E drept dimineata scade pe la 25.5-26. Deci, parerea mea, numai daca ai buffer in care sa se descarce caldura ai putea sa-ti pui termostat

Andrei, scrii acolo: „– Lemnele trebuie sa fie groase. Vor arde mai greu si vor tine jarul mai mult.”

In cartea tehnica a centralei Astra (gazeificare) scrie ca lemnul sa aiba maxim 10cm grosime, iar pucatile cu grosimea intre 10-20cm, se vor sparge in 2-3 bucati.

Grosimea bucatilor de lemn este o caracteristica proprie a fiecarei centrale sau, se poate considera general valabil, cu cat mai groase, cu atat mai bine?

Multumesc!

Buna seara am si eu o intrebare am dat drumul la centrala viessman cu puffer si imi tot sare intruna temperatura de la 65 la 57 si face repede

Cum trebuie sa mearga focul la centrala wiessmann?are ceva daca nu prea ard lemnele si merge focul mai lent dar temperatura e buna la 65

D-l Ady,iata niste,Specificatii centrale termice !Generalitati! Cazanele cu gazeificare sunt destinate încălzirii caselor, pensiunilor, locuinţelor, halelor industriale şi a altor construcţii. Randamentul cazanelor este de 25-80 kW, în funcţie de tipul acestora. Cazanele cu gazeificare pot deveni şi mai economice dacă la sistem se leagă un rezervor pentru încălzirea apei care pe timp de iarnă asigură apa caldă iar vara funcţionează ca un boiler electric. Cazanele cu gazeificare se pot racorda şi la sistemele de colectare a energiei solare,sau puffer pentru cresterea randamentului. Cazanele cu gazeificare se deosebesc în mare măsură de cazanele obişnuite cu ardere cu materie solidă. Procesul de ardere funcţionează pe baza aşa numitului proces de gazeificare. Procesul de gazeificare se bazează pe descompunerea substanţelor organice şi anorganice într-o cameră închisă în prezenţa aerului primar. Procesul de gazeificare are loc în camera de gazeificare, deasupra duzei de beton refractar. În prima fază se realizează uscarea combustibilului şi scăderea umidităţii. Gazele obţinute în urma acestui proces se amestecă cu aerul secundar preîncălzit rezultând masa gazelor arse în faza a doua. Arderea gazelor se produce în camera de combustie şi în faza a treia gazele arse rezultate ajung în coş prin ţeava schimbătorului de căldură. Cazanele cu gazeificare funcţionează cu orice tip de lemn uscat, începând de la rumeguş până la peleţi, de la brichete până la aşchii si carbune brun. În funcţie de tipul cazanului se poate arde orice fel de material lemnos. Eficienţa şi timpul de ardere a cazanelor cu gazeificare este influenţată în mare măsură de dimensiunea şi umiditatea combustibilului. Cantitatea gazelor evaporate variază în funcţie de dimensiunea şi suprafaţa combustibilului. Cu cât este mai mare suprafaţa combustibilului se evaporă o cantitate mai mare de gaze. Lemnul masiv se gazeifică cel mai lent, cu acesta se poate obţine timpul de ardere maxim, însă ideal este ca umiditatea să nu depăşească 15-20% Temperatura de retur de peste 60 grade se face cu vana de amestec,pompa de recirculare(s-a adoptat acest sistem,cu succes,in special pentru a inlocui vana de amestec,termoventilul sau laddomat,este cel mai de succes procedeu din toate,find ieftin ca pret si cu un randament imediat,pompele de circulatie(de retinut,pompele se monteaza pe retur),respectiv, incalzire si apa calda,pornind instantaneu,iar temperatura urcind in maximum 30 minute atit in radiatoare cit si in boiler sau puffer,sunt anumite firme si reprezentati ai lor, care nu sunt de acord cu acest sistem,este o greseala,sistemul este sigur,cazanul centralei este protejat impotriva condensului si gudronului din cazan), termoventil, pompa simpla, laddomat,etc. luand agent termic din tur, nicidecum nu vine apa pe retur cu peste 60 grade, doar daca nu ai descarcare destula pe traseu. Daca ai o centrala cu gazeificare, trebuie sa stii ca aprovizionarea cu lemne trebuie facuta cu cel putin un an inainte. Altfel, daca lemnele nu vor fi uscate, in momentul folosirii lor, centrala nu va da randament. Mai exact, ea nu va incinge apa, temperatura ramanand undeva la 30-40 de grade. Pentru a da randament, o centrala pe lemne trebuie sa ajunga la o temperatura undeva la 50-60 de grade, minim, pentru a incinge cat de cat instalatia. In zilele si noptile geroase de iarna, vei fi nevoit sa ii setezi temperatura la 70-80 de grade, asta in functie si de izolatia casei. Lemnele uscate urca temperatura foarte rapid. In 20-25 de minute, temperatura din centrala ajunge deja la 60 grade.
Conteaza foarte mult ce lemne bagi in foc. Ideal (zice lumea, eu n-am folosit inca) ar fi sa ai doar carpen, pentru esenta lui tare. Daca nu ai carpen, foarte bun e fagul, apoi stejarul, salcamul etc. Bradul urca temperatura instant, din pacate insa, nu tine jarul,si infunda cazanul, deci vei baga lemne foarte des. Bradul este bun pentru pornit focul. Lemnele trebuie sa fie groase. Vor arde mai greu si vor tine jarul mai mult. Daca lemnele sunt verzi, iar centrala este cu gazeificare, se numeste ca faci gimnastica. Adica degeaba vei cara si vei baga lemne in ea, caci temperatura nu va creste.Duzele si elementele de aer primar si secundar ,se inlocuiesc odata la 2 sau 3 ani,depinde de uzura pieselor respective.Centrala se curata cel putin de doua ori pe luna,pentru randament maxim!Din cite stiu eu,puferul se leaga la calorifere,pentru a mari timpul de reactie al centralei.Pe apa calda menajera trebuie sa ai boiler,daca ai numai pufer si nu e cu doua serpentine legat pe ambele ,atit pe incalzire cit si pe apa calda,tot timpul o sa-ti coboare temperatura.Ar fi indicat sau puffer cu doua serpentine sau boiler si puffer,ambele,depinde ce instalatie ai acolo!

Am si eu o centrala pe lemne de la bosch si se imbacseste cu smoala si gudron… Problema este ca o data pe zi trebuie sa o desfac si sa o curat, ce trebuie sa fac in acest caz? Ce problema poate sa existe?

@Danut: Problema e ca folosesti lemne ude. Treci pe lemne uscate si nu vei mai avea probleme si mai ales nu distrugi centrala. Altfel o sa-ti crape in 3-4 ani.

Dragos are dreptate,Danut,ar mai fi ceva,cind se raceste vremea,daca ai centrala bosch si e cu calculator,as seta centrala pe 70 de grade ,ca altfel face condens ,tot timpul sau pe 75 de grade!Cred-ma nimeni nu a stiut de la inceput.Am scris ieri niste specificatii despre centralele pe gazeificare,o sa le scriu din nou,pentru a intelege principiul de functionare.Eu am Vigas,acasa cazanul,sicer nu l-as da pe 10 Wiesmannuri,e prea buna!Am vazut si un Bosch zilele trecute,mie i-mi pare bun cazanul!Specificatii centrale termice !Generalitati! Cazanele cu gazeificare sunt destinate încălzirii caselor, pensiunilor, locuinţelor, halelor industriale şi a altor construcţii. Randamentul cazanelor este de 25-80 kW, în funcţie de tipul acestora. Cazanele cu gazeificare pot deveni şi mai economice dacă la sistem se leagă un rezervor pentru încălzirea apei care pe timp de iarnă asigură apa caldă iar vara funcţionează ca un boiler electric. Cazanele cu gazeificare se pot racorda şi la sistemele de colectare a energiei solare,sau puffer pentru cresterea randamentului. Cazanele cu gazeificare se deosebesc în mare măsură de cazanele obişnuite cu ardere cu materie solidă. Procesul de ardere funcţionează pe baza aşa numitului proces de gazeificare. Procesul de gazeificare se bazează pe descompunerea substanţelor organice şi anorganice într-o cameră închisă în prezenţa aerului primar. Procesul de gazeificare are loc în camera de gazeificare, deasupra duzei de beton refractar. În prima fază se realizează uscarea combustibilului şi scăderea umidităţii. Gazele obţinute în urma acestui proces se amestecă cu aerul secundar preîncălzit rezultând masa gazelor arse în faza a doua. Arderea gazelor se produce în camera de combustie şi în faza a treia gazele arse rezultate ajung în coş prin ţeava schimbătorului de căldură. Cazanele cu gazeificare funcţionează cu orice tip de lemn uscat, începând de la rumeguş până la peleţi, de la brichete până la aşchii si carbune brun. În funcţie de tipul cazanului se poate arde orice fel de material lemnos. Eficienţa şi timpul de ardere a cazanelor cu gazeificare este influenţată în mare măsură de dimensiunea şi umiditatea combustibilului. Cantitatea gazelor evaporate variază în funcţie de dimensiunea şi suprafaţa combustibilului. Cu cât este mai mare suprafaţa combustibilului se evaporă o cantitate mai mare de gaze. Lemnul masiv se gazeifică cel mai lent, cu acesta se poate obţine timpul de ardere maxim, însă ideal este ca umiditatea să nu depăşească 15-20% Temperatura de retur de peste 60 grade se face cu vana de amestec,pompa de recirculare(s-a adoptat acest sistem,cu succes,in special pentru a inlocui vana de amestec,termoventilul sau laddomat,este cel mai de succes procedeu din toate,find ieftin ca pret si cu un randament imediat,pompele de circulatie(de retinut,pompele se monteaza pe retur),respectiv, incalzire si apa calda,pornind instantaneu,iar temperatura urcind in maximum 30 minute atit in radiatoare cit si in boiler sau puffer,sunt anumite firme si reprezentati ai lor, care nu sunt de acord cu acest sistem,este o greseala,sistemul este sigur,cazanul centralei este protejat impotriva condensului si gudronului din cazan), termoventil, pompa simpla, laddomat,etc. luand agent termic din tur, nicidecum nu vine apa pe retur cu peste 60 grade, doar daca nu ai descarcare destula pe traseu. Daca ai o centrala cu gazeificare, trebuie sa stii ca aprovizionarea cu lemne trebuie facuta cu cel putin un an inainte. Altfel, daca lemnele nu vor fi uscate, in momentul folosirii lor, centrala nu va da randament. Mai exact, ea nu va incinge apa, temperatura ramanand undeva la 30-40 de grade. Pentru a da randament, o centrala pe lemne trebuie sa ajunga la o temperatura undeva la 50-60 de grade, minim, pentru a incinge cat de cat instalatia. In zilele si noptile geroase de iarna, vei fi nevoit sa ii setezi temperatura la 70-80 de grade, asta in functie si de izolatia casei. Lemnele uscate urca temperatura foarte rapid. In 20-25 de minute, temperatura din centrala ajunge deja la 60 grade.
Conteaza foarte mult ce lemne bagi in foc. Ideal (zice lumea, eu n-am folosit inca) ar fi sa ai doar carpen, pentru esenta lui tare. Daca nu ai carpen, foarte bun e fagul, apoi stejarul, salcamul etc. Bradul urca temperatura instant, din pacate insa, nu tine jarul,si infunda cazanul, deci vei baga lemne foarte des. Bradul este bun pentru pornit focul. Lemnele trebuie sa fie groase. Vor arde mai greu si vor tine jarul mai mult. Daca lemnele sunt verzi, iar centrala este cu gazeificare, se numeste ca faci gimnastica. Adica degeaba vei cara si vei baga lemne in ea, caci temperatura nu va creste.Duzele si elementele de aer primar si secundar ,se inlocuiesc odata la 2 sau 3 ani,depinde de uzura pieselor respective.Centrala se curata cel putin de doua ori pe luna,pentru randament maxim!

Buna seara e cineva repede acolo am avut o pana de curent azi de vreo 2 ore a urcat temperatura la 91 si a scazut dar problema e ca da afara in continu nu se mai opreste golirea si a bagat si lemne mai devreme si face ca si cum a ramas in gazificare

Daca ai supapa sts,insemna ca s-a defectat,este pentru serpentina!Trebuie schimbata garnitura,daca nu supapa cu totul.Celelalte doua ,nu cred ca o sa curga continuu!Normal ca a ramas in gazeificare, daca urca temperatura,in radiatoare,instalatie!Vezi ca supapa are un capat albastru la unele ,sau rosu la altele apasa pe el,sau adu un instalator!

Va salut, am o intrebare in legatura cu pompa de pe tur. Daca functioneaza incontinuu este vre-o problema ? se poate defecta sau trebuie lasata un timp oprita

Depinde,pe ce este,pe caldura sau pe apa calda.O sa va explic pentru ambele.Cea de pe apa calda,poate merge continuu,fara probleme.Cea de pe caldura,vara,este bine sa o opriti,puteti sa-i montati un comutator,si o porniti din nou,in anotimpul rece.La cea de pe caldura ,mai puteti face urmatorul lucru,ca sa-si faca circuit,este deajuns sa invirta apa intr-un calorifer ,sa zicem intr-o baie.Atentie, sa nu cumva sa inchideti robinetii de la pompa,ca o stricati.As merge pe varianta 1 cu comutator,eu unul asa procedez,vara.Un comutator de veioza,dar pentru amperaj mai mare,ar fi suficient,unul cu on/off!Sper ca raspunsul meu va fost de ajutor!

De pomana aveti serpentina de racire daca nu aveti si apa curenta daca este legada la hidrofor puteti sa va luati adio e o mare paccaleala in momentul in care se ia curentul se ia si la hidrofor deci atunci cu ce racciti?

Buna dețin o centrală atmos de 50 kw de ce ventilatorul începe la intervale de circa 5 min ținând cont ca lemnul e de fag Uscat (ventilatorul rămâne cuplat pt circa 2 min și așa lemnele se termina foarte repede)multumesc

Buna seara,va rog mult sa imi spuneti si mie,la o centrala cu gazeificare bosch junkers 25 kw,de ce de un timp cand deschid usa sa alimentez cu lemn incepe ventilatorul sa scoata un zgomot puternic ca si cum i as pune o paleta de plastic la paletele lui,apoi inchid usa si clapeta,si mai dureaza ceva ,apoi isi revine singur si merge normal ???nu intotdeauna face asa,dar mai am momente cand aleg repede lemnele potrivite din stiva ca sa le pot aseza si deodata incepe troncanitul.va multumesc din suflet astept un raspuns rapid!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *