Categorii
Gradina

Macul californian sau Eschscholzia californica

mac californian

Macul californian este o floare perena, originara din S.U.A. si este floarea oficiala a statului California.


Poate sa creasca 50-60 cm inaltime, tulpinile sunt ramificate, frunzisul este verde argintiu, iar florile sunt viu colorate in galben, alb, portocaliu sau roz. Florile macului californian sunt solitare pe tulpinile lungi, cu patru petale de 3-5 cm fiecare. Petalele se inchid pe timpul noptii sau pe vreme rece, urmand sa se deschida in dimineata urmatoare. Pot ramane inchise mai multe zile daca vremea este ploioasa.

Este o floare care se cultiva simplu (prin seminte), primavara sau toamna. Prefera solurile sarace, bine drenate si cea mai buna crestere o are in plin soare. Macul californian este o floare care se autoinsamanteaza, tolereaza bine seceta si creste in orice tip de sol, chiar si in cele slab fertilizate.

Datorita frumusetii sale si usurintei cu care este crescuta, macul din California se regaseste pe mariginile autostrazilor din acest stat american, salutand prietenos, ca o adevarata floare oficiala (aleasa in 1890).

Eschscholzia californica are si utilizari medicinale. Floarea este folosita in tratarea insomniilor, a tulburarilor anxioase, fiind un sedativ usor. Noi, insa, sa ne bucuram de aceasta splendida floare in gradina, nu intr-o cana de ceai.

Un răspuns la “Macul californian sau Eschscholzia californica”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *