Categorii
Gradina

Maranta leuconeura, planta decorativa de interior

maranta, planta care se roaga

Maranta, denumita popular Floarea care se roaga, este originara din America de Sud, face parte din familia Marantaceae si este o planta decorativa prin frunze. Florile sunt mici, albe cu visiniu si nu ies in evidenta, insa frunzele sunt frumos colorate in nuante de la verde inchis la verde-galbui si cu nervuri rosii. In timpul zilei, in functie de lumina, frunzele se misca, se apleaca, sau se ridica, de aici provenindu-i numele de Floarea care se roaga.


Conditii de mediu
Maranta este o floare de interior, fara pretentii prea mari, eu o am de 8-9 ani si arata extraordinar de bine. Se dezvolta foarte bine in pamantul care se gaseste la florarii, dar este bun si pamantul de frunze. Solul nu trebuie sa retina apa in exces, dauneaza radacinilor. Nu agreeaza pozitionarea sub razele directe ale soarelui, dar are nevoie de lumina.

maranta cu floare

Inmultire
Maranta se inmulteste primavara, de obicei cand i se schimba ghiveciul, prin despartirea plantei.

Ingrijire
Maranta are nevoie de udare mai serioasa primavara si vara, cand vom mentine pamantul umed permanent. Apa cu care o udam trebuie sa fie statuta de cel putin 2 zile in vase descoperite, nu suporta calcarul. Daca nu va avea suficienta apa frunzele se vor rula. In perioada mai rece a anului o vom uda mai rar, lasand pamantul sa se usuce putin de la o udare la alta. Ii vom schimba ghiveciul la 2-3 ani, mai des in primii ani, cand maranta creste mai mult; nu este nevoie de ghivece prea mari.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *