Categorii
Gradina

Orhideea, rafinament si delicatete. Ingrijire.

orhidee mov

Orhideea, o floare deosebit de eleganta, este originara din padurile tropicale. Mult timp nu a putut fi adaptata la conditiile de mediu ale restului lumii, fiind considerata o floare foarte rara, foarte pretioasa si foarte scumpa, la care cei mai multi nu puteau decat sa viseze. Multumita pasiunii cercetatorilor in domeniu, o gasim, acum, intr-o diversitate de forme si culori in florarii si ne putem bucura de frumusetea ei in casele noastre.
Spre deosebire de alte flori, orhideea are nevoie de o ingrijire speciala si de conditii de mediu speciale, pe care, daca le vom respecta, vom avea o planta sanatoasa, care ne va recompensa cu generozitate. Florile de orhidee sunt deosebit de frumoase si de diferite culori: albe, mov, lila, galbene, portocalii, simple, sau patate.


Conditiile de mediu si ingrijirea orhideelor
In primul rand orhideea are nevoie de un sol deosebit. Nu se va dezvolta in pamant obisnuit de flori. Ii vom asigura un amestec de scoarta de copac maruntita mai marunt si mai mare, pentru a permite apei sa se scurga, la care vom adauga perlit, in procent de o patrime. Vom fertiliza acest amestec, dar nu in exces si numai in perioadele de crestere ale plantei.
Schimbarea ghiveciului se va face la 2-3 ani si este necesara atat pentru a oferi plantei un spatiu mai mare de dezvoltare, cat si pentru a schimba substratul, care in timp se taseaza si duce la asfixierea radacinilor. Vom alege un ghiveci cu putin mai mare decat precedentul, daca va fi prea mare radacinile se vor dezvolta in detrimentul restului florii.

orhidee lila

Modul de udare este foarte important in dezvoltarea plantei. In functie de specie difera si cantitatea de apa de care au nevoie orhideele. Oricum, substratul trebuie sa fie bine drenat, sa nu retina apa. Este de mare ajutor daca sub ghiveci punem o farfurie cu pietricele, pentru ca apa in exces sa nu atinga vasul. In perioada de pauza orhideea se uda mai rar. Apa cu care udam e necesar sa stea 1-2 zile in sticle neacoperite pentru a se pierde efectul diverselor substante folosite pentru epurare. Trebuie sa nu uitam ca in mediul lor natural orhideele au perioade de cateva luni de seceta, deci apa in exces le dauneaza. In schimb umiditatea din atmosfera le face bine.

Orhideele au nevoie de lumina pentru a inflori, dar se vor ofili daca vor sta direct sub razele soarelui. Lumina artificiala nu le face rau, dimpotriva ajuta la inflorire.

Un răspuns la “Orhideea, rafinament si delicatete. Ingrijire.”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *