Categorii
Gradina Viata la tara

Plantarea si ingrijirea vitei de vie

vita de vie

Cand si cum se planteaza vita de vie si cum stiu daca a prins?


Nu vom vorbi despre vreun soi de vita de vie altoita, pentru simplu fapt ca via pe care am plantat-o, la mine in gradina, nu este asa. Am luat-o de la Nea Mihai (expertul in visinata) si asta dupa ce am gustat vinul rose, facut de el, care m-a convins pe loc 🙂

Am plantat un rand de vita de vie, in primavara, langa gardul cu babe de metal, in ideea ca dupa ce se va inalta, voi suda o bolta pentru sustinere, la fiecare dintre babe.

Cand plantam via?

Primavara sau toamna. Eu am plantat-o in aceasta primavara si deja a prins. Daca le plantezi primavara, ca mine, abia prin iulie iti poti da seama daca au prins.

La ce distanta plantam via?

Firele de vita de vie nu trebuie plantate prea aproape unul de altul. Eu le-am asezat la aproximativ 1 metru distanta.

Cum plantam vita de vie?

– sapatura:

Am sapat gropi adanci de 30/40 de cm cu un diametru de aproximativ 40 cm.

– plantarea:

Am umplut gropile, cam pana la jumatate cu pamant bun (gras), am asezat joardele de vie, cu grija, dupa care am umplut gropile total, cu pamant. In fiecare groapa am bagat doua sau trei fire de vita de vie. Unde vor prinde mai multe, voi taia din ele, pentru a pastra un singur fir in fiecare groapa.

– ingrijirea:

In prima perioada, le-am udat de doua-trei ori pe saptamana, pana cand am observat ca au aparut frunzulitele. Apoi din ce in ce mai rar. Cred ca le-am udat o data pe saptamana sau chiar mai rar. Ideal ar fi sa mai si ploua. Apa de ploaie nu se compara cu nimic.

Nea Mihai spune ca nu e indicat sa uzi foarte des, plantele in general, pentru ca „se invata lenese”, iar radacinile nu mai cresc adanc, in pamant.

Am sapat in jurul lor constant, adica imediat ce apareau buruieni in jurul vitei de vie.

Din toate cele 20 de gropi in care am plantat, in primavara asta, doar 4 fire de vita nu au prins. In rest, le poti vedea in poze. Verzi si frumoase, iar peste vreo 3-4 ani, probabil, vom bea si un pahar de vin, curat, sanatos, de tara 🙂

3 răspunsuri la “Plantarea si ingrijirea vitei de vie”

am plantat 7 fire delevar si altoi in primavara asta cat de des sa le ud daca le ud prea des apar probleme ?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *