Categorii
Gradina

Regina noptii, parfumul serilor din gradina mea

Regina noptii

Regina noptii (Nicotiana) este o planta anuala, originara din Brazilia. Este cunoscuta de secole, fiind cultivata intens pentru frunzele ei, din care, am aflat ca se produce tutun. In timp, datorita tinutei drepte si suple, dar in special datorita parfumului puternic si placut pe care il raspandeste incepand cu lasarea serii, a devenit regina gradinilor, castigand, meritat, numele de Regina noptii.
Planta poate atinge inaltimi de 1 metru, are flori in forma de trompeta, pe care eu le stiam de culoare alba, dar am descoperit ca pot fi si galbene, roz, rosii sau mov. Parfumul cel mai puternic il au florile albe.


Conditii de mediu, inmultirea si ingrijirea Reginei noptii
Pamantul in care Regina noptii se va dezvolta cel mai bine este pamantul drenat, relativ bine ingrasat. Preferabil este sa o plantam in locuri insorite; va creste si in locuri umbrite partial, dar va fi mai saraca in flori.

Inmultirea plantei se face prin seminte. Putem insamanta Regina noptii direct in gradina, pe la sfarsitul lui aprilie, inceputul lui mai, cand vremea s-a incalzit si nu mai exista pericolul brumei. Avem si varianta de a insamanta in jardiniere pe la sfarsit de februarie, inceput de martie, jardiniere pe care le vom pastra in interior, urmand ca in aprilie, mai sa plantam rasadurile in gradina. Putem recolta si pastra seminte pentru primavara urmatoare, seminte pe care le vom stoca in pungute de hartie si le vom depozita la intuneric si racoare.

Regina noptii nu are nevoie de ingrijire speciala. In perioadele prea secetoase sa nu uitam sa o udam. Pentru a mentine umiditatea solului putem recurge la mulcire. Cand se impune sa o curatam de florile uscate, pentru a permite o inflorire mai bogata. Daca la inceput de toamna nu mai are boboci, o vom taia la 25-30 cm de sol si va mai inflori, daca va avea noroc de o toamna blanda si calda. Gratie faptului ca frunzele ei contin nicotina va fi ferita, in general, de daunatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *