Categorii
Utile

Romania are dreptul de a spune NU organismelor modificate genetic

Iei gena de la un tip de peste din zona arctica, ce are proprietati anti-inghet, o inserezi intr-o varietate de capsune pentru a-i asigura acesteia protectie la congelare si ai obtinut o varietate de capsune care devine de tip OMG obtinuta printr-o tehnologie noua (inginerie genetica). Acest lucru nu s-ar intampla niciodata in nici o conditie naturala.


Prin Organism Modificat Genetic (OMG) intelegem o planta de cultura sau un animal (cu aspect normal la prima vedere) carora li s-au transferat gene (constituite din ADN, purtatoare ale ereditatii de la parinte la copii) de la alte specii pentru a capata insusiri noi.
Astfel de transformari artificiale urmaresc cresterea rezistentei la anumite boli si daunatori, a tolerantei la erbicide sau obtinerea unor plante cu proprietati atractive pentru piata.

Exista culturi de OMG cu plante ce functioneaza ca un insecticid, omorând insectele care le consuma sau culturi rezistente la unele erbicide dar care în urma cultivarii distrug toata flora din campul agricol, cu exceptia plantei modificate genetic.

Alte justificari pentru astfel de culturi:
Cultivarea de plante acolo unde conditiile de mediu nu o permit, cum ar fi temperaturile ridicate, gerul, seceta, salinitatea sau aciditatea solului si salvarea de la foamete a tarilor din lumea a treia.

Atentie! Din momentul utilizarii de seminte modificate genetic eventualul fermier isi pierde dreptul de a refolosi pentru culturile urmatoare semintele obtinute din recolta (din cauza patentelor pe aceste varietati modificate genetic).

Aceste plante ar putea fi periculoase pentru oameni sau pentru mediu? Un grup de cobai hranit cu o varietate de porumb modificat genetic a suferit modificari la rinichi, ficat, creier, inima prezentand si diferente semnificative în greutate.

Dar plantele modificate genetic nu pot fi controlate, acestea interactionind in mod liber cu intregul ecosistem – polenizarea, vantul, insectele influentand si culturile conventionale sau ecologice. Stiinta nu poate garanta acum ca peste cativa ani nu se vor descoperi si alte efecte negative iremediabile pentru intreaga biosfera. In randurile oamenilor de stiinta nu exista un consens. Nimeni nu poate garanta insa pentru viitor asupra sigurantei sau a riscurilor asociate cu ingineria genetica aplicata in agricultura.

Dupa pataniile de tipul „boala vacii nebune” din Anglia peste 70% dintre consumatorii din UE nu doresc sa consume produse alimentare modificate genetic, iar 95% dintre cei interogati vor sa aiba dreptul de a alege intre un produs modificat genetic si unul nemodificat genetic, preferand tot mai mult produsele ecologice, naturale.

Ce riscuri vor prezenta OMG-urile pe termen lung asupra mediului si asupra sanatatii umane? Cum vom combate un eventual dezastru ecologic? Cine va raspunde in cazul unor consecinte negative?

Votul Parlamentului European din 5 iulie a transferat decizia de cultivare a organismelor modificate genetic spre guvernul fiecarei tari membre UE.

Un sondaj recent in randul parlamentarilor romani cu privire la importurile sau la cultivarea organismelor modificate genetic (OMG) in Romania arata cam asa: 72% dintre acestia nu sunt de acord cu importurile de organisme modificate genetic (OMG), iar 14% dintre ei aproba importurile de OMG, restul de 8% dintre cei chestionati nu stiu, iar 6% nu au raspuns la întrebare. Cu privire la cultivarea OMG-urilor in Romania: 64% dintre parlamentarii romani nu sunt de acord, doar 24% sunt de acord, 7% au raspuns ca nu stiu, iar 5% nu au raspuns deloc.
Intrebati daca sunt de acord cu etichetarea produselor care contin ingrediente modificate genetic, 93% au raspuns DA, 1% nu sunt de acord, 4% nu stiu, iar 2% nu au raspuns.

Din pacate, in Romania nu exista informatii suficiente in legatura cu OMG-urile. La masa discutiilor pro si contra, pe tema OMG-urilor, ar trebui chemati, in primul rand, cei competenti in acest domeniu (oameni se stiinta, cercetatori, academicieni).

Sondajele de opinie arata ca 82% dintre romani doresc interzicerea OMG-urilor.
La ora actuala consumatorul roman nu are insa nicio posibilitate de a alege intre un produs modificat genetic si unul nemodificat genetic deoarece nici un produs de pe piata romaneasca nu este etichetat ca si OMG.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *