Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Tencuiala interioara si exterioara a casei


schela casa
Ce este tencuiala, ce tipuri de tencuiala exista, in ce stadiu al constructiei unei case se executa aceasta?


Dupa ce a fost montat acoperisul, putem numi ca este gata casa la rosu. Urmeaza tencuiala exterioara si interioara.

Ce este de fapt tencuiala casei?
Asa cum spuneam la definitia mortarului, el se foloseste la zidarie dar si la tencuieli. Practic stratul de mortar de aproximativ 2-2,5 cm aplicat peste zidarie (la interiorul si la exteriorul constructiei) si pe tavane, reprezinta tencuiala casei. Cu acest strat de mortar zidurile si tavanele vor fi protejate si netede.
Tencuiala exterioara: In cazul casei mele, zidurile sunt ridicate cu caramida de 38Sth, iar peretii nu sunt placati cu polistiren. Asadar, grosimea finala a zidurilor, tencuite la exterior si la interior, este de aproximativ 42-43 cm. Pentru casele placate cu polistiren exista varianta aplicarii polistirenului direct peste caramida (in cazul in care zidaria este dreapta).

Tencuielile pot fi facute pe caramida, BCA, pe plase de suport, pe beton armat etc


Care sunt etapele tencuielii

strop tencuiala


Stropul.
Acesta se aplica primul si reprezinta suportul pentru prindea corecta a tencuielii. Stropul va fi aplicat pe toata suprafata care va fi tencuita si care in prealabil va fi curatata de impuritati. Aplicarea stropului se va face cu mistria sau canciogul si va avea 2-3 mm.

Grundul sau tencuiala grosiera.
Dupa aproximativ o zi-doua de la aplicarea stropului se va incepe tencuiala propriuzisa, care va fi facuta cu mortar (apa, ciment, nisip si var etc) si va avea 2-2,5 cm grosime. Pentru tencuieli este necesar ca temperatura sa fie peste 4-5 grade.

Tinciul.
Rolul tinciului este de a nivela/netezi suprafata tencuita. Tinciul se gaseste la saci in depozite sau magazine specializate. Exista tinci de exterior si tinci de interior. Cel de interior este mult mai fin. Aplicarea tinciului se va face cu gletiera.

Gletul.
Gletuirea peretilor duce la o finisare totala. Gletul, care se gaseste in comert, se aplica peste tinci, iar peretele va deveni „sticla”. Adica foarte neted. Aplicarea gletului se face cu gletiera.

Lavabila.
Dupa ce se slefuiesc pereti, se sterg de praf si impuritati, se poate aplica vopseaua finala (in diverse culori) – vopseaua lavabila.

Cand se aplica tencuiala.

Indicat ar fi (parerea mea) ca tencuiala sa se faca dupa montarea tamplariei (geamuri usi termopan) sau in cazul in care s-a ales ca tamplaria sa fie montata apoi, sa nu se finisieze glafurile interioare sau exterioare cand se executa tencuiala.
Dupa montarea tamplariei, aceasta va fi protejata cu folii (vezi imaginile).

Pentru tencuiala exterioara vor fi necesare schele (asa cum pot fi vazute in pozele de mai jos), pentru cea interioara sunt de ajuns, in mod normal, capre de lemn.

Ai nevoie de o firma de constructii care sa iti ridice casa la rosu sau sa se ocupe de finisaje? Contacteaza-ne la adresa andrei@casadex.ro

Click pe poze pentru a le vedea la dimensiune normala:
Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:, , , ,

Autor |

Comentarii

Daniel in ianuarie 1st, 2014

Salutari, casa este la rosu, doresc sa pun in opera tencuiala exterioara, dar survine intrebarea urmatoare:avand zidarie caramida porotherm 38 sth, mai trebuie sa si izolez peretii sau pot sa tencuiesc direct…?! Precizez faptul ca suntem intr-o zona de munte, iar casa destul de izolata, insemnand fara vecini in imediata apropiere.Multumesc anticipat si astept raspunsul/rile, idei, etc.

Marian in ianuarie 24th, 2014

Iti recomand sa izolezi macar cu 10cm.Cel mai bine ar fi cu vata minerala bazaltica, este mai scumpa dar materialele ieftine devin mai scumpe in timp. Vata mineralabazaltica nu intretine arderea si lasa peretii sa respire.

CasaTaMultVisata in ianuarie 25th, 2014

Buna ziua Dl Daniel
Cel mai bine este daca o tencuiti exterior si apoi o izolati fie cu poliestiren fie cu vata bazaltica.
„CONSTRUIESTE CU NOI, CONSTRUIESTE PENTRU VIITOR !!!”
Efectuam lucrari in toata tara !!!

Pentru oferta de pret si executia lucrarii va rugam sa ne contactati, noi va stam la dispozitie cu incredere.

Cu respect si stima,
Echipa “CasaTaMultVisata”

0767954857 0742756576
E-mail:
office@casatamultvisata.ro
casatamultvisata@yahoo.com

Mihai Lazar in ianuarie 25th, 2014

DUPA CUM PUNETI D-VOASTRA PROBLEMA ,SA IZOLEZ SI DUPA SA TENCUIESC, NU SE POTRIVESTE ORDINEA,CASA SE TENCUIESTE SI DUPA ACCEA SE FACE IZOLATIA,DACA O FACETI DE VANZARE SIGUR NU O VETI TENCUI,ASA PROCEDEAZA TOTI,DACA O FACETI PENTRU A LOCUI ACOLO, RECOMANDARILE COLEGILOR DE MAI SUS, SUNT SUFICIENTE .
CU STIMA

Gabi in ianuarie 11th, 2015

Intrebare catre Daniel:
Cum s-a comportat casa pe iarna 2014?
Inteleg ca in iarna 2014 nu a fost izolata. Producatorii de caramida spun ca la 38 grosime nu mai necesita izolatie exterioara.Intentionez sa ridic si eu cu perete de 38 in ideea ca nu o mai izolez.
Intrebare catre toti:
Daca se izoleaza pe interior cu vata de 5 si rigips pot aparea ceva probleme?(egrasie sau altele)?

marinel in ianuarie 11th, 2015

BUNA SEARA Ideea cu izolatia pe interior….scumpa…[rigips+vata=30-35leimp],si nu ai nici un avantaj,izolatia pe ext costa la fel,dar in plus protejaza toata constructia.Pereti de caramida de 38 cm nu necesita izolatie,…asa zic producatorii,…dar ce faci in dreptul elementelor de beton: stalpi,centuri,balcoane, [daca ai posibilitatea,pt a te convinge singur, pune mina la interior pe zidul la o casa izolata, si pe una neizolata ,si atunci poti sa iei o decizie singur],indiferent din ce este facuta, bca,caramida,sau grosimea zidului.Din experienta recomand vata bazaltica[atat ca si garantie,cat si coeficient termic] Ca si element de constructie,din ce am citit, atat ca izolatie cat si ca sanatate[eco]se recomanda o casa cu ziduri de 40-50 cm grosime,din caramida ,,tiganeasca” [25125cm],cat mai putin arsa.DIN EXPERIENTA, TIND SA DAU DREPTATE LA ACEST LUCRU,AVAND CA EXEMPLU CONSTRUCTIILE FOARTE VECHI,[BISERICI,CONACE,CASTELE,ETC]SUTE DE ANI. SI AR MAI FI DE DISCUTAT… Sper ca am fost de folos, pt mai multe recomandari e-mail vilmacomp1969@yahoo.com STIMA

vali in ianuarie 13th, 2015

marinel,in octombrie 2013 m-am mutat intr-o casa construita cu caramida de 38 care nu am tencuit-o nici acum la exterior din motive financiare,si te asigur ca nu o voi izola,am vazut cum se comporta neizolata. daca elementele de beton :stalpi,centuri etc au contact cu exteriorul inseamna ca nu a fost construita cum trebuie. Grosimea de 38 permite folosirea caramidei de 12,5 la exteriorul stalpului iar betonul se toarna direct in caramida,la fel si centura

marinel in ianuarie 13th, 2015

BUNA SEARA Daca incalzirea o faci cu lemne,bine.DACA AI PE GAZ SAU ELECTRIC…. !!! SA NU MAI ZIC DE ASPECT. STIMA

Daniela in iulie 29th, 2015

Buna ziua! Cu o intrebare o sa va deranej si eu.. Daca nu am bani suficienti in toamna aceasta pentru a face tencuiala interior-exterior si ar mai trebui sa ramana cateva luni asa,ce ma sfatuiti sa fac tencuiala exterioara sau interioara prima? Am auzit diferite variante.. Una ar f ca se face exterior prima data sa nu retina dupa pereti umezeala de la intemperi si a o inchidem dupa acolo cu tencuiala exterioara(facand prima tencuiala interioara)
Va multumesc foarte mmult ,o zi minunata!

AS Bogdan in septembrie 6th, 2015

Daniela, prima data fa tencuiala pe exterior, dupaia pe interior si dupa termoizolarea pe exterior cu polistiren sau vata.

Claudiu in iulie 15th, 2016

Buna ziua.Asa cum ai zis casa ti-ai construit-o din caramida Porotherm de 38 tsh in principiu fara o izolare termica ,apoi ai aplicat o izolare de polistiren daca nu ma insel.Imi poti spune de ce? Vreau sa intreb consumul de lemn la o centrala de lemne pe gazeificare care este intr-o luna, pe timp de iarna,la casa construita din caramida Porotherm 38 tsh fara izolatie suplimentara.Multumesc.

George in iulie 24th, 2016

Salut..o întrebare. .”meseriasul” nu a tencuit drept pereții(la bloc). ..ce se mai poate face..a apucat sa pună plasa de fibra în 2 dormitoare..eu am fost plecat 2 săptămâni. ..și na..asta e..se mai poate face ceva?

Mihai Lazar in iulie 25th, 2016

SC.Lazar Total C-Tii
VA ofera servicii de constructii, case-vile la rosu sau la cheie, cu sau fara materialele firmei, preluam case la rosu pentru finisari la cheie, mansardari, renovari, consalidari, termoizolatii, acoperisuri, instalatii sanitare, termice si instalatii electrice, detalii cu proiect la adresa de email. lazar.constructii@gmail.com
Cu respect,
Mihai Lazar
0766.813.228

Natalia in septembrie 5th, 2016

Buna seara am si eu o intrebare am inceput si noi o casa+ mansarda am ajuns la tencuit exterior meseriasi carei am imi zice ca ñu e nevoie sa o tencuin exterior Pune numai polistiren si plasa casa e facuta din bca va rog sa ma lamuriti cum este mai bine tencuita si pe urma polistiren sau netencuita va multumesc numai bine

Cristian in februarie 1st, 2017

Buna ziua.

Ma numesc Cristian. Avem o casa de caramida: parter, etaj, si mansarda, pe care vrem sa o tencuim la interior, inclusiv tavanele. Suprafata aproximativa 500m patrati. Imobilul este situat la 30 km de Bucuresti. Ma intereseaza oferta pentru manopera /m patrat. Mentionez ca o data incheiata operatiunea de tencuire, pentru echipa potrivita, putem continua colaborarea cu aplicarea tinciului, glet ipsos, faianta.

Va multumesc,
Cristian 0733 289 386 email: crslungu@gmail.com

ion in februarie 2nd, 2017

Buna ziua pentru a tencui interior trebuie sa aveti instalatia electric si sanitara facuta daca nu o aveti noi putem sa o executam pentru tencuit interior
pareti ‘= 14 lei mp
tavan = 18 lei mp
si exterior= 15 lei mp fara schela
instalatia electrica 1800lei toata casa o zi buna

Calin in februarie 2nd, 2017

Salut Cristian.Oferta noastra este de 15 ron m2 tencuit + tinci 0764454360 va multumim

MARIAN in martie 24th, 2017

as avea si eu o intrebare despre tecuirea la interior cu adesiv de polistiren direct pe bca daca este bine sau rau

Mary in mai 9th, 2017

Am o casă cu amprenta de 225 metri pătrați, cu două etaje și mansardă și aș dori o ofertă de preț pentru tencuit exterior, izolat, și vopsit

Calin in mai 10th, 2017

Buna ziua
Pentru Doamna Mary pretul nostru este de
12 ron m2 tencuit ,placat la gata 30 ron m2 va multumim
0764454360

Mihai Cursaru in mai 28th, 2017

Buna ziua,

Pentru Doamna Mary, pretul nostru este de 11 ron mp tencuit ,placat la gata 27 ron mp.

Va doresc o zi buna!

Cu stima,

Cursaru Mihai
Telefon: 0742207327
srbfireservices@gmail.com

Cristian neamtu in iulie 9th, 2017

Doresc o oferta Tencuieli exterior si interior casa are cam 340s/m iar interior aproximativ 460s/m,
In Valea Lunga jud.Alba la soseaua principala DN14 acces usor si curat.

Va multumesc

Daniel Huhurez in octombrie 7th, 2017

Ma numesc Daniel. Avem o casa de caramida: parter, etaj pe care vrem sa o tencuim la exterior .Suprafata aproximativa 400 patrati. Imobilul este situat in Moara Grecilor in Vaslui. Ma intereseaza oferta pentru manopera /m patrat. Mentionez ca o data incheiata operatiunea de tencuire, pentru echipa potrivita, putem continua colaborarea cu termosistem. Aștept oferte. Mulțumesc!

Doru in iunie 28th, 2018

Apropos de izolare termica folosind vata bazaltica( sau minerala , nu stiu daca e acelasi lucru) am auzit ca vata se comprima in timp si ramane spatiu intre zid si izolatie, o fi adevarat? Sau e contrareclama de la producatorii de polistiren?

Linkuri

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament comentarii)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Bifeaza casuta de mai sus daca vrei sa fii anuntat pe email cand apar raspunsuri la aceasta discutie si apoi apasa butonul "Trimite comentariul"

Regulament privind comentariile.
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii