Pe langa faptul ca sunt printre cele mai iubite fructe, capsunile intaresc sistemul imunitar, contin vitamina C, Vitaminele B5, B6, magneziu, acizi grasi omega-3. Perioada capsunilor este scurta; de aceea e bine sa le introducem in meniul zilnic, consumandu-le atat proaspete cat si sub alte diverse forme.
Ingredientele necesare tortului cu capsuni:
8 oua, 8 linguri de zahar, 8 linguri de faina, arome – pentru blat
1 kg capsuni proaspete
1/2 l frisca
1 ciocolata (eu prefer ciocolata amaruie)
Modul de preparare:
Blatul
Separ albusurile de galbenusuri, mixez albusurile, apoi adaug treptat cate un galbenus si cate o lingura de zahar, mixand in continuare. Il coc intr-o cratita unsa si tapetata cu faina. Il las sa se raceasca bine.
Spal capsunile, le curat de codite. Opresc o parte dintre ele pentru ornat tortul, restul le tai in jumatati sau sferturi daca sunt prea mari si le las la scurs intr-o strecuratoare.
Bat frisca, opresc o parte pentru ornat tortul (ceva mai putin de jumatate), restul il amestec cu miezul de blat faramitat, capsunile scurse si bucatele de ciocolata.
Cu acest amestec umplu coaja de blat, o acopar cu capacul si pot trece la ornarea tortului, cu frisca ramasa, capsuni si ciocolata rasa.
Nota: In fotografie avem acelasi tort, dar cu visine. Trecuse vremea capsunilor si fiindca a venit vremea visinelor, am incercat o reteta noua.
Diferenta este ca, visinele fiind mai acrisoare si mai suculente, trebuie lasate mai mult la scurs, dupa ce sunt curatate de samburi; si e necesar sa adaugam la ele cateva linguri de zahar (dupa gust).