Categorii
Gradina

Visinul, plantare si ingrijire

visin
Visinul, fiind un pom inrudit cu ciresul se aseamana cu acesta in multe privinte. Ca aspect, spre deosebire de cires, visinul nu va atinge inaltimea acestuia, visinii fiind mai mult pitici. Perioada de inflorire si de rod a visinului este putin intarziata fata de cires. Pana si fructele sunt apropiate ca aspect, dar, gustul e total diferit.


Visinele sunt foarte indicate pentru continutul bogat de vitamine, precum si pentru proprietatile diuretice. Sunt benefice in curele bolnavilor de diabet, cardiacilor, obezilor, iar ceaiul de cozi de visine, ca si cel de cozi de cirese este indicat in tratarea bolilor de rinichi.
Si nu in ultimul rand, pentru gustul lor acrisor, visinele sunt unele dintre cele mai apreciate fructe in prepararea diverselor prajituri, gemuri, dulceturi, inghetate, compoturi, visinate etc.

Conditiile de mediu prielnice visinului
Visinul se dezvolta normal in majoritatea tipurilor de sol, mai putin in solurile compacte si reci sau in solurile bogate in saruri de sodiu; sunt preferate solurile nisipoase. Are nevoie de lumina si este rezistent la ger.

Plantarea visinului
Ca si ciresul, visinul se planteaza toamna. Vom pune la radacinile pomului pamant afanat, amestecat cu compost, vom tasa si vom uda din belsug dupa plantare. Daca plantam mai multi visini, vom lasa un spatiu de 3-4 metri intre ei. La 3-4 ani de la plantare vom avea bucuria sa gustam primele visine.

Ingrijirea visinului
Vom taia ramurile uscate, rupte, sau care prezinta semne de boala. Tot prin taieri vom elimina extinderea coroanei visinului, in asa fel incat sa mentinem zona de fructificare aproape de ramurile mai viguroase. Vom efectua taierile la intervale de 3-4 ani pentru intinerirea ramurilor, altfel ramurile de rod se vor usca. Se recomanda taierea de timpuriu, deoarece visinul este sensibil si ranile lui se vindeca greu.

3 răspunsuri la “Visinul, plantare si ingrijire”

Am avut un mic visin in curtea comuna, pe care vecinii l-au rupt din greseala. MAi poate fi salvat? Eu am salvat radacina si incape intr-un ghiveci…

As fi extrem de bucuroasa pentru un raspuns.

Visinul, spre deosebire de alti pomi, este un pom foarte rezistent. Este suficient sa-l lasi in continuare in pamant si eventual sa marchezi cumva locul, pentru a evita alte greseli pe viitor.

Eu am un vișin in curte, mare, si in fiecare an ies din pământ mulți pomișori mici, de vișinei !….
Se înmulțesc ușor…..din simburi, cred !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *