Categorii
Gradina

Arbusti ornamentali, tunderea coniferelor

arbust ornamental1

Coniferele fac parte dintre arbustii ornamentali din gradina casei care nu necesita in mod special tundere. Bradul, molidul, tuia au simetria si armonia lor naturala, in special cand sunt plantati solitari.
Sunt, totusi si aici cateva motive pentru care se procedeaza la tundere: dorinta de a da forme cat mai ciudate arbustului, tunderea pentru modelarea gardului viu, tunderea pentru mentinerea unui volum mai mic al coniferelor, sau tunderea din motive de sanatate a plantei.


Pentru a obtine forme compacte, dense chiar de la suprafata solului, putem recurge la ciupiri sau taieri. Astfel la brad sau molid putem ciupi mugurii din varf, sau putem taia varful la jumatate, lasand un mugure sanatos si bine dezvoltat. Vom palisa lastarul care va porni din mugurele lasat, pentru a continua cresterea dreapta a trunchiului.

Pentru a obtine forme mai deosebite, ciudate sau chiar bizare, sau pentru modelarea gardurilor vii este nevoie de 2 tunderi pe timpul verii, una la inceputul verii, cealalta la sfarsitul verii si o alta tundere in timpul iernii.

arbust ornamental3

Vara se vor tunde numai varfurile lastarilor pentru mentinerea formei.

Tunderea din iarna va fi mai serioasa si se va face cu scopul de a da forma dorita arbustilor (gardului viu).
Atentie: pe suprafata ramasa dupa tundere trebuie sa ramana parti de lastari cu ace (cresterile anuale), altfel se vor forma goluri in coroane, goluri ce nu se vor mai reface si vor crea un aspect neplacut.

Daca avem arbusti ornamentali coniferi ce nu vrem sa creasca prea mari, din lipsa de spatiu, in cazul unei gradini de mai mica suprafata, vom recurge la ciupirea mugurilor terminali, sau vom taia la jumatate lastarii tineri, de 1 an.

arbust ornamental2

Coniferele ce se dezvolta sub forme de tufe necesita mai multe ramificatii. Le putem obtine prin taierrea varfurilor la inaltimea pe care o dorim.

In cazul in care pe trunchiul coniferelor apar ramuri moarte (de ex. cele degerate in iernile prea friguroase) acestea se vor indeparta total. Pe trunchiul arbustului vor aparea muguri care se vor transforma in lastari si coroana se va reface in 2-3 ani.

Din cauza lipsei de umiditate din sol se poate intampla ca varful coniferelor sa se usuce; in acest caz trebuie tunse crengile uscate si remediata problema apei din sol.

4 răspunsuri la “Arbusti ornamentali, tunderea coniferelor”

Caut de ceva timp sfaturi privind cultura si intretinerea arbustului conifer IENUPER.In ce masura ma puteti ajuta.Multumiri anticipate

Doresc si eu un sfat; am taiat in luna iunie 2 treimi din varful unui pin pe care-l am in gradina (era prea inalt); acum are un mugure in varf. As vrea sa stiu daca am gresit taind din varf si ce se va intampla mai departe cu pinul.

Buna ziua.am un bradut de 50 de centimetri intr-o gallata.Ii merge foarte bine caci de 2 ani de cand il am s-a sublat in inaltime.e un brad tip Canada albastrui. Intrebare:pot sa-i tai primele ramuri de la pamant,vreo10 centimetri, sa se vada Corinna mai frumoasa sau nu e bine?eu il tin deocamdata in galeata,caci locuiesc in Italia,dar am intenti a sa il aduc in Romania sa il Planes pe pamant, in fata casei.Va multumesc.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *