Categorii
Gradina

Callistemon citrinus, arbust ornamental cu flori rosii

flori rosii de callistemon

Callistemon este un arbust foarte decorativ originar din Australia si Noua Caledonie. In mediul sau natural poate atinge inaltimea de 2, chiar 3 metri, dar ca planta de interior nu depaseste 1,5 metri.
Este un arbust deosebit, care te va impresiona imediat prin florile mari, rosii cu stamine lungi, aurii la varfuri, cu aspect pufos. De altfel mai este numit si floarea cu cele mai frumoase stamine. Infloreste primavara si vara. Frunzele, de culoare verde inchis, lanceolate, de 8-10 cm, degaja un placut miros de lamaie cand sunt zdrobite in palma.


Conditii de mediu
Callistemon se va dezvolta bine intr-un sol format din pamant de gradina, turba si nisip, nu suporta solurile imbibate in exces de apa; apare pericolul de a-i putrezi radacinile.
Iubeste in mod deosebit soarele si lumina, cel putin cateva ore pe zi are nevoie de expunere directa la soare. Rezista la temperaturi de pana la 35 grade.

Inmultire
Callistemon se inmulteste prin butasi semilemnificati cu calcai din tulpina principala. Butasii se planteaza in vase cu mranita care se amplaseaza intr-o incapere calda si cu uniditate ridicata. Inmultirea se face in timpul verii.

callistemon

Ingrijire
Callistemon nu cere o ingrijire deosebita. Se va uda o data pe saptamana, poate mai rar pe perioada iernii. Cu toate ca este considerata o planta de interior, vara se va simti foarte bine pe terasa casei.

Nu rezista la temperaturi sub zero grade. Iarna, in perioada de repaus, ca o conditie pentru a inflori abundent in anul urmator, il vom plasa intr-o incapere unde sa beneficieze de lumina si o temperatura mai scazuta, 5-10 grade.

Callistemon necesita schimbarea ghiveciului si implicit a pamantului in fiecare an, primavara.

Dupa ce perioada de inflorire a trecut vom tunde arbustul pentru a-l pregati pentru anul urmator.

Ii putem administra un ingrasamant lichid, special pentru plante cu flori, la intervale de 2 saptamani, in perioada de primavara-vara.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *