Categorii
Gradina

Condurul din gradina ta

condurasi

Condurul doamnei sau Tropaeolum majus este o floare originara din Peru, erbacee, anuala si perena. Este o floare extrem de vesela, rustica, ce face flori in diverse nuante de la galben la rosu.
Este cunoscuta sub diverse denumiri: condurul doamnei sau condurasi sau caltunasi, in Moldova i se spune „gurita cucului”, in Oltenia sultanica, in Transilvania lobidrag.
Exista 2 tipuri de condurasi: unii sunt cataratori, altii au radacini tuberoase. Eu am pus si in ghiveci seminte de condurul doamnei si in gradina, langa o scarita de lemn, in ideea ca am nimerit un conduras catarator. Din pacate, cel de langa scarita abia acum a rasarit (august), asa ca inca nu ma pot bucura de el, insa mi-a inflorit cel din ghiveci si asta m-a incantat nespus.


Condurul doamnei, plantare si inmultire

Caltunasii se inmultesc prin seminte care se planteaza in pamant in lunile martie-aprilie. Acestea trebuie tinute cateva ore in apa inainte de a le planta. Nu trebuie puse multe seminte, mai ales daca ati ales sa le plantati in ghiveci: maxim 10 seminte pentru un ghiveci cu diametrul de 15 cm. Trebuie ales un loc semiumbros, nu iubesc foarte mult razele soarelui. In prima faza condurasii vor avea o abundenta de frunze, iar apoi, incet, incet, incep sa apara si florile.

Condurul doamnei ingrijire

Condurasii necesita udare abundenta, mai ales in perioadele de seceta. Eu ii ud o data la 2-3 zile, deci foarte des. Solul trebuie ingrasat periodic cu ingrasamant lichid sau pamant de padure. Florile uscate trebuiesc indepartate si astfel puteti sa va bucurati de o noua inflorire. Condurasii pot face flori pana in luna octombrie.

Acum, ca stiti atatea lucruri despre minunatii condurasi, nu va ramane decat sa cumparati un plic de seminte si o glastra. Parfumul inconfundabil si florile cu colorit intens va vor bucura simturile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *