Categorii
Gradina

Condurul din gradina ta

condurasi

Condurul doamnei sau Tropaeolum majus este o floare originara din Peru, erbacee, anuala si perena. Este o floare extrem de vesela, rustica, ce face flori in diverse nuante de la galben la rosu.
Este cunoscuta sub diverse denumiri: condurul doamnei sau condurasi sau caltunasi, in Moldova i se spune „gurita cucului”, in Oltenia sultanica, in Transilvania lobidrag.
Exista 2 tipuri de condurasi: unii sunt cataratori, altii au radacini tuberoase. Eu am pus si in ghiveci seminte de condurul doamnei si in gradina, langa o scarita de lemn, in ideea ca am nimerit un conduras catarator. Din pacate, cel de langa scarita abia acum a rasarit (august), asa ca inca nu ma pot bucura de el, insa mi-a inflorit cel din ghiveci si asta m-a incantat nespus.


Condurul doamnei, plantare si inmultire

Caltunasii se inmultesc prin seminte care se planteaza in pamant in lunile martie-aprilie. Acestea trebuie tinute cateva ore in apa inainte de a le planta. Nu trebuie puse multe seminte, mai ales daca ati ales sa le plantati in ghiveci: maxim 10 seminte pentru un ghiveci cu diametrul de 15 cm. Trebuie ales un loc semiumbros, nu iubesc foarte mult razele soarelui. In prima faza condurasii vor avea o abundenta de frunze, iar apoi, incet, incet, incep sa apara si florile.

Condurul doamnei ingrijire

Condurasii necesita udare abundenta, mai ales in perioadele de seceta. Eu ii ud o data la 2-3 zile, deci foarte des. Solul trebuie ingrasat periodic cu ingrasamant lichid sau pamant de padure. Florile uscate trebuiesc indepartate si astfel puteti sa va bucurati de o noua inflorire. Condurasii pot face flori pana in luna octombrie.

Acum, ca stiti atatea lucruri despre minunatii condurasi, nu va ramane decat sa cumparati un plic de seminte si o glastra. Parfumul inconfundabil si florile cu colorit intens va vor bucura simturile.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *