Categorii
Stiri

Constructii de locuinte cu chirie, prin atragerea capitalului privat

Casa Dex Stiri

Numarul de solicitari pentru obtinerea unei locuinte in regim de inchiriere depaseste 100.000, acestea fiind formulate atat de tineri, cu varsta de pana la 35 de ani, cat si de alte categorii de persoane (date furnizate de autoritati locale).


Din anul 2001 pana in prezent au fost finalizate, insa, doar circa 28.000 unitati locative!
In 2010, potrivit datelor Institutului National de Statistică (INS), in Romania s-au construit 2,7 locuinte la mia de locuitori, ceea ce inseamna aproape de doua ori sub media europeana de 4,9.
La nivelul primului trimestru din anul 2011, s-a inregistrat o scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut, cu o inversare a repartitiei pe medii de locuire, respectiv 44,4% in mediul urban şi 55,6% în mediul rural. Din totalul locuintelor finalizate in cursul primului trimestru din 2011, 98,9% au fost finantate din surse private, si doar 1,1% au fost executate din fonduri publice.

Un proiect de Hotarare de Guvern lansat in dezbatere interministeriala prevede lansarea programului „Constructii de locuinte cu chirie, realizate prin atragerea capitalului privat”. Proiectul prevede:
– Companiile private urmeaza sa participe cu peste 40 milioane euro. Suma, inclusiv TVA, este aferentă serviciilor de proiectare şi lucrarilor de constructii şi montaj ce revin investitorului privat.
– Impactul asupra bugetului de stat şi a bugetetelor autorităţilor locale însumează aproximaitv 50 milioane lei, până în 2015.
– Se preconizeaza constructia a 1.000 de apartamente cu doua camere, cu un cost unitar de 450 euro pe metrul patrat, inclusiv TVA.

Se urmareste astfel constituirea unui fond de locuinte ce urmeaza sa apartina domeniului public al statului, sa fie administrate de catre Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) si prin care sa se satisfaca un numar mai mare de cereri de locuinte la nivel local.
Programul „Constructii de locuinte cu chirie, realizate prin atragerea capitalului privat” permite accesul la o locuinta, ce respecta standardele în vigoare, a tuturor categoriilor de persoane care nu au resurse financiare suficiente pentru a-si inchiria sau achizitiona o locuinta in conditiile pietei libere.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *