Categorii
Stiri

Cursuri de formare profesionala non-agricola in lumea satelor transilvanene

Casa Dex Stiri

Proiectul este intitulat: „Oportunitati de ocupare in contextul dezvoltarii durabile a zonei rurale a Transilvaniei Centrale si de Nord”
Realizatorii acestui proiect sunt Asociatia pentru Infrastructura Regionala si Dezvoltare Durabila Somes Dej, impreuna cu Clubul Ecologic Transilvania din Cluj Napoca si Clubul de Ecologie si Turism Montan ALBAMONT din Alba Iulia.


Scopul urmarit este imbunatatirea calitatii resurselor umane, prin formare profesionala, pentru facilitarea accesului satenilor catre activitati non-agricole, in cadrul unor intreprinderi locale, dezvoltate in acord cu principiul protectiei si conservarii mediului inconjurator.

Exista un grup-tinta: 1000 de persoane din zonele rurale ale Transilvaniei Centrale si de Nord ocupate in agricultura de subzistenta, fara venituri, care nu sunt studenti sau elevi. Cei chemati trebuie sa aibe minim opt clase. Pot participa chiar si cei cu studii superioare, care s-au intors acasa, fiindca după facultate s-au vazut nevoiti sa revina in comuna respectiva, neavand alte optiuni. A sta la tara nu inseamna insa numai sa lucrezi pamantul, ci sa poti sa te si dezvolti.

Obiective si mod de lucru:
a)- Campanie de informare
Mai intai o campanie de informare demarata in noiembrie 2010: s-a mers si se merge prin comunitati, se ia legatura cu primarii, se stabilesc persoanele-resursa care, mergand din casa in casa, sa ajute din interiorul satului la stabilirea oamenilor care ar avea nevoie sau care ar veni la cursurile de formare profesionala. Primarii dovedesc disponibilitate in a asigura spatiile caminului cultural pentru desfasurarea seminariilor de informare.

b)- Cursuri propriu-zise, obiective:
Alegerea domeniilor de formare profesionala urmareste dezvoltarea turismului durabil.
Se organizeaza cursuri de lunga durata de ospatar, bucatar, lucrator comercial sau chiar si cursuri de IT si de limba engleza. Aceste cursuri urmeaza sa se desfasoare in comunitate!
Cei care participa la cursuri beneficieza de o subventie pentru fiecare zi de instruire. Subventiile, intre 20 si 30 de lei pe zi, vor fi acordate numai celor care termina cursurile de calificare si iau examenul de absolvire.

c)- Alte obiective ale proiectului ar fi construirea unei pensiuni ce urmeaza sa devina un centru de formare, precum si crearea unui portal în care sa fie adusi laolaltă cei ce au finalizat cursurile, alaturi de potentialii angajatori ce urmeaza a fi identificati.

Proiectul este laudabil, poate fi luat ca exemplu; in fond, de ce numai in zona satelor transilvanene? Este nevoie, in comunitatile satelor, de cetateni activi, constienti de faptul ca principalii actori ai dezvoltarii acestora sunt ei insisi.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *