Categorii
Gradina

Dalia (Gherghina), floarea din gradina casei

dalie

Originara din Mexic, dalia sau gherghina, cum i se mai spune, este o floare deosebit de frumoasa. De aceea o vom intalni foarte des, in special in gradinile caselor de la tara, dar si in parcurile din orase. Daliile pot fi pitice, cu tulpina de cativa cm, dar pot atinge si inaltimi de 1,5-2 m. Florile lor pot fi simple sau batute, rotunde, sau cu petale ascutite, colorate in alb, galben, multe nuante de rosu sau de mov. Daliile sunt iubite si pentru faptul ca infloresc din iunie pana in octombrie, sau chiar mai tarziu, pana la primul inghet, infrumusetand gradinile cu bogatia de culori si forme a florilor.


Conditii de mediu
Solul potrivit pentru cultivarea daliei este solul obisnuit de gradina, bine lucrat si ingrasat cu ingrasamant natural fermentat, solul care sa mentina umezeala, dar sa aiba si permeabilitate. Un plus de superfosfat va mari cantitatea de flori.
Dalia se va dezvolta si va inflori mai frumos daca va avea multa lumina, deci vom alege locuri insorite pentru plantarea ei si cat de cat adapostite de vanturi puternice.

dalii pitice

Inmultirea daliei si plantarea
Cel mai simplu mod de a inmulti daliile este despartirea lastarilor de pe radacina tubercul, cu grija sa nu ranim radacina principala.
Plantarea se face primavara. Tuberculii de dalie se planteaza in gradina, in aprilie, cand trece pericolul de inghet, la mica adancime in pamant, aproximativ 5-6 cm, si cu distante intre ei de circa o jumatate de metru pentru a nu se umbri reciproc, dupa care este foarte important sa se ude, chiar si de 2 ori pe zi.
In noiembrie, dupa ce planta intra in repaus si nu mai infloreste, se vor taia tulpinile si tuberculii vor fi scosi din pamant si tinuti in nisip, in pivnita sau in magazie, feriti de umezeala si ger, pentru a fi plantati in gradina in primavara urmatoare.
Inmultirea daliei se mai poate face si prin butasi de 8-10 cm lungime si cu 2-3 randuri de frunze.

Ingrijirea daliei
In jurul daliei nu trebuie sa creasca iarba sau buruieni, pentru a nu ii saraci solul. E recomandat ca in jurul tulpinii pamantul sa fie mulcit pentru a pastra umiditatea.
Dalia are nevoie de multa apa; avand tulpina inalta si goala, fara apa se paote rupe usor, deci trebuie udata zilnic sau chiar de 2 ori pe zi, in perioadele foarte calduroase.
Pentru daliile inalte se recomanda sprijinirea pe tutori.
Vom curata planta de florile uscate, astfel vom grabi si vom imbogati inflorirea daliei.

Un răspuns la “Dalia (Gherghina), floarea din gradina casei”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *