Categorii
Utile

De ce pleaca romanii de la oras la sat

Fenomenul a aparut odata cu socul initial al recesiunii de la sfârsitul anilor 1990 care a fost mai mare la oras decat la sat.


Iata cateva cifre :
In perioada 1997-2009, cea pentru care exista date de la Institutul National de Statistica pe aceasta tema, orasul are o pierdere neta de persoane prin migratie, in favoarea satului, de aproape 340.000 de oraseni (aproximativ 28.000 anual).
In 2010 in Romania s-a inregistrat un numar record de oameni care au parasit orasul si s-au stabilit la tara -133.000 – reprezentand nivelul cel mai ridicat inregistrat de acest tip de mobilitate din toată istoria Romaniei (in timp ce numai circa 96.000 de sateni s-au orientat catre mediul urban).
Urbanizarea in Romania a ramas in ultimii 20 de ani la un nivel de 54-55%, in timp ce in UE aceasta e la un nivel mai ridicat, aproximativ 70%.

In contextul recesiunii economice, a declinului economic si a crizei prelungite, cauzele acestei migratii ar fi:

– Somajul din mediul urban, costul ridicat al vietii urbane, saracirea populatiei de la oras, nevoia retragerii intr-un loc de trai cu costuri mai reduse (satul reluindu-si functia traditionala de mediu de asigurare a subzistentei).

– Pensionarii lasa copiilor casele din oras sau pur si simplu pleaca pentru ca la tara traiesc mai bine cu acelasi venit lunar.

– Fuga de aglomeratie, de zgomot si de stresul urban, relaxarea intr-o curte cu livada sau lucrand in gradina si dezvoltarea unei clase de mijloc urbane care tinde sa adopte si locuirea în zone rurale rezidentiale (fenomen mult mai accentuat in tarile dezvoltate in care orasenii cu venituri ridicate sau peste medie se muta in arii rurale mai linistite).

De curand se pare ca se profileaza un nou fenomen. Astfel, peste 4.000 de tineri, vor sa se instaleze la sat şi sa-si infiinţeze ferme cu ajutorul fondurilor europene. Despre acest subiect voi scrie intr-un alt material.

2 răspunsuri la “De ce pleaca romanii de la oras la sat”

Intrebarea care se pune : cei reveniti sau veniti de la oras – aduc ceva initiative noi care sa imbogateasca viata satului nostru?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *