Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Functionalitatea casei

ambianta_camera

Inca inainte de inceperea constructiei casei, din faza de proiect, trebuie sa ne asiguram de realizarea functionalitatii locuintei noastre. Dar ce intelegem prin functionalitatea casei?
Functionalitatea, alaturi de ambianta si spatialitate sunt caracteristicile unei case moderne.
Functionalitatea inseamna de fapt organizarea spatiului, echiparea rationala a incaperilor si solutionarea adecvata a instalatiilor, toate cele trei asigurand rezolvarea necesitatilor utilitare.
Necesitatile umane nu se rezuma insa numai la asigurarea aspectelor utilitare, omul avand nevoie sa isi satisfaca si cerinte de natura estetica. Utilul si frumosul trebuie sa mearga mana in mana. Numai prin combinarea echilibrata a acestor doua laturi, cea utilitara dar si cea estetica se realizeaza o implinire optima a ideii de functionalitate.


Dar care ar fi, in mare, necesitatile utilitare ale unei locuinte?
Casa noastra ar putea sa dispuna de locatii pentru:

– destindere, primirea musafirilor, relaxare si distractie, intr-un ambient placut si comod (living).
– pentru servitul mesei intr-o ambianta agreabila, linistita, confortabila (sufrageria).
– dormitor, destinat in primul rand odihnei. Locatia este spatiul in care ne petrecem o buna parte din viata. Aici avem nevoie de o atmosfera de liniste, calm, de asigurarea unui mediu reconfortant.
– studiu, lectura, scris, lucru cu calculatorul etc. Aici vom avea lumina corespunzatoare, liniste.
– camera de joaca a copiilor, spatiu aerisit si vesel.
– bucataria noastra, locatie unde echipamentele din dotare trebuie sa fie asezate pe principii cat mai ergonomice.
– sala de baie – locatie pentru intretinerea igienei.
– camara, debara, beci – pentru realizarea functiilor de depozitare.
– garaj – aici ne putem imagina si dotari pentru depozitarea uneltelor, sculelor auto specifice, precum si dotari pentru o minima igiena etc.
– camera de instalare a echipamentelor necesare incalzirii locuintei, avand o suprafata corespunzatore, conform unor norme tehnice.
Desigur, vom avea grija sa rezervam spatiile necesare legaturilor intre aceste locatii (culoar, vestibul, eventual, scara interioara etc).

Unele dintre locatii pot raspunde mai multor functii, in acelasi timp, sau alternativ (o bucatarie suficient de spatioasa poate fi folosita si ca loc de servit masa, etc.).

Si sa nu uitam ca utilul nu este suficient, e nevoie sa-l insufletim prin amenajari si decoratiuni interioare, satisfacand astfel si nevoia de frumos.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *