Categorii
Gradina

Ingrijirea trandafirilor, tunderea

trandafiri galbeni si roz

Tunderea este cea mai importanta lucrare de ingrijire a trandafirilor. Tunderile (taierile) facute in mod corect si la timpul potrivit duc la prelungirea vietii trandafirului, la dezvoltarea lui armonioasa si sanatoasa si la atingerea obiectivului nostru principal: o buna calitate a infloririi si a florilor.
Trandafirul infloreste numai pe ramurile anuale, deci este necesar ca taierile sa se faca in fiecare an. Tunderea trandafirului se face toamna, dupa caderea frunzelor, in repausul vegetativ, sau primavara pana la intrarea plantei in starea de vegetatie.
Prin tunderea anuala a trandafirului urmarim sa obtinem: curatarea si aerisirea plantei, modelarea ei armonioasa si intinerirea plantei.


1. Tunderea de curatare va fi efectuata toamna, la sfarsitul perioadei de vegetatie, dupa ce au cazut frunzele. Aceasta tundere face parte din pregatirea trandafirului pentru iarna. Il vom curata de ramurile uscate, bolnave, vom curata zonele prea dese, incalcite, ramurile care se sufoca intre ele, dand astfel voie luminii sa patrunda mai usor si sa grabeasca in anul urmator inflorirea.

trandafiri galbeni

2. Tunderea de modelare se poate face oricand, in timpul perioadei de vegetatie si prin aceasta tundere urmarim sa obtinem cat mai multi lastari floriferi care sa ne asigure o inflorire abundenta si pe o perioada cat mai lunga. In acest sens vom avea in vedere mugurii din care urmeaza sa creasca lastarii floriferi.

3. Tunderea de intinerire se face incepand din primavara pana spre mijlocul lunii iulie. Daca o vom face mai tarziu ramurile tinere nu vor rezista pe timpul iernii. Aceasta tundere, prin care urmarim regenerarea trandafirului se poate face fie prin taierea tuturor ramurilor plantei, lasand 2-3 ochi sanatosi de la sol, fie prin taierea partiala a ramurilor inainte de intrarea in vegetatie, urmand ca restul ramurilor sa fie taiate dupa inflorire.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *