Categorii
Stiri

Instalarea tinerilor fermieri la sate

Casa Dex Stiri

In perioada 1 – 29 iulie 2011 s-a desfasurat o sesiune de depunere a proiectelor aferente Masurii „Instalarea tinerilor fermieri”. Peste 4000 de tineri si-au exprimat dorinta sa se instaleze la sat si sa-si infiinteze ferme cu ajutorul fondurilor europene. Tinerii au ales indeosebi sectoarele: apicultura, ferme vegetale, exploatatii horticole, cresterea animalelor. Valoarea proiectelor depuse depaseste cu 33,5 milioane euro suma alocata pentru aceasta sesiune, motiv pentru care decizia acordarii finantarii se face pe baza punctajelor obtinute de fiecare proiect.


Viitoarea sesiune pentru depunerea proiectelor de finantare nerambursabila aferente Masurii 112 va avea loc in perioada 1 – 30 noiembrie. Procedurile aferente Masurii 112, in aceasta urmatoare sesiune, vor aduce unele imbunatatiri. Astfel, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala şi Pescuit ( APDRP ) are in vedere posibilitatea maririi sprijinului financiar pana la maxim 40.000 de euro/exploatatie agricola, aceasta suma vizind si sprijinul propus pentru instalarea tanarului fermier, sprijin care creste de la 10.000 de euro la 12.000 de euro pentru o exploatatie agricola.

Pe viitor va fi necesar ca solicitantii sa confirme si un nivel minim de pregatire profesionala in domeniul agricol in baza unui certificat de calificare sau de absolvire al unui curs de minim 150 de ore in domeniul agricol.

Spicuim cateva sfaturi utile ale celor care lucreaza deja in domeniul fermelor agricole:
– Pentru a reusi in acest domeniu este nevoie de disciplina, motivatie, multa informatie, noroc( aproape 80% din rezultate tin de conditiile meteorologice si abia 20% de munca ta ca fermier) si bani – un tanar care doreste sa demareze o afacere in agricultura ar trebui sa dispuna de o sumă minima de 10.000 euro.

– Un intreprinzator aflat la inceput de drum nu trebuie sa riste prea mult si nu trebuie sa se astepte la profit din primul an.

– Pentru multiplicarea profitului si reducerea riscurilor, omul de afaceri trebuie sa asigure si procesarea materiei prime.

– Orice zona are potenţial, cu conditia ca obiectivele sa fie realiste, iar tipul de ferma sa fie adaptat la zona.

– Un fermier trebuie sa invete sa-si vanda marfa, pentru a putea sa-si valorifice la maxim rezultatele muncii sale.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *