Categorii
Gradina

Nalba, floare de gradina

nalba

Alcea rosea, adica nalba de gradina sau nalba mare iti umple gradina de culoare din iunie pana prin octombrie. Este o planta inalta, poate depasi 2 metri, cu flori in forma de cupe colorate in minunate nuante de la rosu inchis pana la roz sidefiu, alb, galben, mov. Florile infloresc treptat, de la baza spre varf, pe masura ce nalba creste in inaltime, lasand in urma lor capsule cu seminte.
O putem integra in gardul viu, sau o putem planta in ideea de a ascunde gardurile separatoare din gradina, sau eventualele defecte ale zidurilor.


Conditii de mediu
Nalba de gradina se dezvolta cel mai bine in solul format din pamant de gradina obisnuit. Nu suporta solurile nisipoase sau sarate.

nalba rosie

Are nevoie de multa lumina si soare pentru a inflori; nu va inflori in locuri umbroase. Suporta bine caldurile verilor noastre, chiar si seceta, dar nu suporta vanturile puternice.

Inmultirea nalbei
Nalba de gradina se inmulteste prin seminte. Cele mai bune rezultate le obtinem daca insamantam in jardiniere prin februarie – martie. Tinem jardinierele in interior, la temperaturi de 16-26 grade si in aprilie plantam rasadurile in gradina. Astfel vor inflori in anul in care le-am plantat.
O data ce le avem in gradina, se inmultesc si singure prin caderea semintelor pe sol, toamna, dupa trecerea perioadei de inflorire.

nalba roz

Ingrijirea nalbei
Putem spune ca nalba de gradina creste singura. Nu are nevoie de ingrijire speciala. Cat timp are lumina, soare si pamant de gradina ne va bucura cu florile ei. O vom uda in prima perioada de viata. Daca, totusi, perioada de seceta dureaza mai mult de 2 saptamani, va trebui sa o udam pentru a o ajuta sa infloreasca.
Dupa 2-3 ani de viata prospetimea nalbei este deteriorata de rugina frunzei, iar florile nu mai sunt la fel de spectaculoase, de aceea este bine sa o regeneram prin plante noi, tinere.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *