Categorii
Gradina

Tufanele si crizanteme, parfum si culoare de toamna in gradina

tufanele1 galbene

Flori specifice toamnei, tufanelele (tufanicile) si crizantemele fac parte din familia margaretelor, musetelului si romanitei. Sunt originare din China si Japonia. La noi, sunt foarte apreciate pentru frumusetea florilor de diferite marimi, cu felurite forme de petale, colorate in alb, roz, multe nuante de galben, maroniu si mov, cat si pentru parfumul lor. In tarile de origine, pe langa toate acestea, sunt curent folosite in industria alimentara, pentru arome, precum si in industria farmaceutica.
Diferenta dintre tufanele si crizanteme este ca primele au flori mai mici si sub forma de buchetele, pe cand crizantemele au, in general o singura floare pe tija, iar florile sunt mai mari.


Conditii de mediu
Pamantul cel mai bun pentru o dezvoltare armonioasa a tufanelelor si crizantemelor este pamantul obisnuit de gradina, fertil si permeabil; radacinile lor nu suporta excesul de apa. Au nevoie de lumina, deci vor fi plantate in locuri luminoase.

Inmultire
Inmultirea se face primavara, cand ii apar lastarii de la radacina. Acestia vor fi despartiti de planta mama si plantati in ghivece mici cu posibilitatea de a elimina apa in exces, intr-un amestec de mranita si nisip. Lastarii trebuie sa fie de 8-10 cm lungime si sa nu aiba decat 2-3 frunze, pentru ca planta sa se canalizeze spre dezvoltarea radacinii. Tufanele vor face radacini in circa o luna de zile, dupa care se vor planta in gradina.
Se inmultesc si prin butasi, toamna. Butasii vor fi plantati intr-un amestec de pamant de padure, sau de gradina cu nisip si vor fi tinuti la temperaturi de 15-20. In prima perioada, pana ce plantele se vor prinde, le vom stropi zilnic. In primavara le putem planta in gradina.

Ingrijire
Tufanelele si crizantemele sunt flori de gradina. Daca vom cumpara aceste flori din comert, este necesar sa le transplantam cat de repede in gradina. Daca nu avem aceasta posibilitate trebuie sa schimbam imediat ghiveciul cu unul mai mare, cu mai mult pamant usor, care sa se dreneze bine. Udarea se va face seara sau dimineata, la baza plantelor, cu apa depozitata in sticle cu cel putin 2 zile inainte.

Despre tundere. Daca vrem sa transformam tufele in globuri colorate vom recurge la tunderea de primavara. Vom incepe cu tunderea varfului si vom continua cu ciupirea lastarilor care se vor dezvolta lateral. Astfel, planta se va imbogati cu alti lastari si automat cu mai multi boboci si flori.

Pe timpul iernii, pentru mai multa siguranta, vom acoperi pamantul din jurul tulpinii cu frunze uscate pentru a proteja tufanelele si crizantemele de inghet.

2 răspunsuri la “Tufanele si crizanteme, parfum si culoare de toamna in gradina”

Buna ziua, am si eu o intrebare ce fac acum dupa ce a trecut iarna cu tijele din tufele de crizanteme sunt uscate . trebuie taiate sau legate ? Am cumparat o casa care are deja plantate si cum nu ma pricep nu vreau sa stric Multumesc

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *