Categorii
Gradina

Zorele – Ipomoea

zorele


Zorelele sunt originare din Mexic si America centrala. Sunt flori anuale, cataratoare, care infloresc la primele ore ale zilei si se inchid noaptea. Ipomeele sunt printre cele mai raspandite flori urcatoare datorita culorilor intense: albastru, mov, ciclamen, alb, bordo si dungate in diverse combinatii. Pot ajunge pana la 2-3 m inaltime.

Plantarea si inmultirea zorelelor

Semintele de zorele se planteaza in lunile martie-aprilie intr-un loc semiumbros si, bineinteles, langa o scarita sau orice tip de suport. Eu le-am plantat langa o poarta de lemn facuta dupa un model descoperit la o pensiune din Sapanta si abia astept sa o vad impodopita de zorele. Trebuie insa destula rabdare. Zorelele mele abia saptamana asta au inflorit si am fost putin suparata cand am vazut ca sunt doar albastre (pe plic era o poza cu zorele in multe culori). Insa apoi am aflat ca sunt superstitii care spun ca zorelele albastre din gradina aduc liniste si fericire.
Zorelele sunt foarte usor de cultivat pentru ca se autoinsamanteaza. Durata de viata este de aproximativ 5 ani, perioada in care multi spun ca se inmultesc in mod excesiv. Voi vorbi despre asta deci, peste 5 ani…

Zorele ingrijire

Daca vrem ca zorelele sa creasca repede trebuie udate foarte des, zilnic spun specialistii. Eu nu am procedat asa si probabil aceasta este si cauza pentru care au crescut relativ greu.
Zorelele infloresc din luna iulie si pana la primul inghet, fiind extrem de rezistente.

Semintele de zorele consumate au efect halucinogen. Parerile celor care au trait o astfel de experienta sunt impartite: de la agonie la extaz… Asa ca, este indicat sa nu le consumam, ci sa le plantam in gradina, astfel incat ele sa ne spuna in felul lor unic „Buna dimineata!”, inflorind spectaculos sub ochii nostri.

2 răspunsuri la “Zorele – Ipomoea”

Buna !Mie imi plac foarte mult zorelele si m-am gandit sa le plantez intr-un ghiveci ptr. ca eu in curte nu am gradinita. Se pot dezvolta si in ghiveci?

Cred ca ar fi posibil sa le plantezi intr-un ghiveci „urias” doar daca le-ai oferi posibilitatea sa se intinda. sa pui un bat de 2 metri in ghiveci ar fi o solutie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *