Categorii
Retete culinare

Aperitiv cu vinete si ardei capia pentru iarna

aperitiv pentru iarna cu vinete si ardei capia


Aperitivul pentru iarna cu vinete si ardei copti este foarte bun servit alaturi de o ceasca de tuica fiarta, sau de visinata facuta in casa.

Avand otet in compozitie se potriveste foarte bine si ca garnitura la o friptura de porc.

Ingrediente:
– 5 kg vinete
– 6-7 kg ardei capia
– 250 g zahar
– 250 ml ulei
– 250 ml otet de 9 grade pentru conserve
– sare, foi de dafin dupa gust

aperitiv cu vinete si ardei capia

Mod de preparare:
Vinetele se coc, se curata si se lasa la scurs cateva ore, pentru a scapa de sucul amar si apoi se toaca ceva mai mare decat pentru salata de vinete.
Ardeii capia se coc si ei, se lasa intr-un vas acoperit cu un prosop 1-2 ore, pentru a se curata mai usor. Se curata de pielite si seminte si se taie fasii, ca pentru zacusca.
Zaharul, uleiul, otetul si foile de dafin se fierb si se lasa la racit.
Intr-un vas de 5 kg amestecam bine totul: vinetele, ardeii, adaugam treptat uleiul fiert cu otetul si zaharul, potrivim de sare. Eu am pus sare grunjoasa.
Lasam aperitivul la frigider pana a doua zi pentru a se intrepatrunde gusturile. Punem in borcane, insurubam capacele si fierbem la bain-marie 60 de minute dupa ce apa da in clocot.
Din ingredientele de mai sus mie mi-au iesit 7 borcane de 800 grame si doua borcane mici.

13 răspunsuri la “Aperitiv cu vinete si ardei capia pentru iarna”

Am sa incerc si eu,
Arata foarte bine, cred ca este foarte gustoasa….
Buna idee cu lasatul la rece pentru a se intrepatrunde aromele, nu am stiut.
Multumesc.

Draga Viorica,
Ma bucur ca te-a atras reteta. Sunt convinsa ca aperitivul pe care il vei face va iesi foarte gustos! Nici nu se face prea greu.
Si te asigur ca toate preparatele din categoria „Retete culimare” sunt verificate 🙂
Spor la treaba!

Buna ziua.
Poate ma ajuta cineva. Please.
Am facut o reteta proprie de aperiviv (nu am respectat intocmai reteta) si borcanele au fermentat.
Ce fac cu compozitia? Se arunca? Mai pot salva ceva?
Va astept cu nerabdare solutiile.
Multumesc anticipat.
O zi buna!

Buna ziua.
In principiu nu se mai poate face nimic, insa daca ati gustat compozitia si vi se pare ca nu si-a modificat gustul ci doar a inceput sa fermenteze, va sugerez sa desfaceti toate borcanele si sa mai fierbeti o data continutul.

Ma tenteaza reteta si cred ca am sa o fac anul acesta, desi am o retinete fata de retetele care prevad otet nediluat. Cred insa ca la cantitatilede legume indicate, cei 250 ml otet („anihilati” oarecum de combinatia cu 250g zahar) nu pot genera neplaceri digestive. Aveti o opinie in acest sens? Va multumesc.

Intr-adevar, otetul este echilibrat de cantitatea de zahar pe care o cere reteta. In opinia mea, fara otet acest aperitiv n-ar mai avea acelasi farmec.

Buna ziua!Fac reteta asta de multi ani e deosebita si nu e gretoasa! Vreau sa stiu ca am vazut ca se poate baga si la congelator, vreau sa stiu daca o punem asa originala si o dregem atunci cind o consumam sau o aranjam asa cum trebuie si o dezghetam si o servim? Multumesc!

Buna, Maria!

Noi n-am incercat sa congelam pana acum aceasta delicioasa salata de vinete cu ardei, dar cred ca ideea nu este rea. Nu cred ca i s-ar altera gustul in urma congelarii si in mod cert nu si-ar strica gustul daca ingredientele/legumele ar fi congelate fara sa fie condimentate si asezonate in prelabil. Personal, congelez deseori mancare gatita (inclusiv tocanite, ciorbe, sarmale) si niciodata nu am simtit ca procesul de congelare le altereaza in vreun fel gustul.

Ma gandesc ca merita sa testezi aceasta teorie, congeland cantitati mici (cate o portie) de salata cu si fara otet si mirodenii. O poti pastra cateva zile la congelator si apoi o poti dezgheta pentru a afla raspunsul.

Soacra mea, cea de la care am si invatat aceasta reteta, obisnuieste sa coaca treptat vinetele si ardeii, congelandu-le dupa coacere pana la acumularea catitatilor necesare. Cand considera ca a acumulat necesarul de vinete si ardei copti le decongeleaza si face salata /conservele propriu-zise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *