Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Casa din caramida sau din BCA?


Vreau sa imi construiesc o casa. Ce sa aleg pentru zidarie? Caramida sau BCA?


BCA-ul este mai ieftin dar nu pare la fel de solid. Caramida este mai scumpa, dar toata lumea spune ca o casa din caramida nu se compara cu una din lemn, bca sau altceva. Si cat de buna este caramida porotherm pentru constructii de case? Multumesc pentru raspunsuri.

Intrebare de la Ovidiu N. pe adresa redaciei

Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:, , , ,

Autor |

Comentarii

Silviu in septembrie 7th, 2011

indiscutabil din caramida. e foarte buna caramida porotherm

Romica in septembrie 7th, 2011

adica ce are BCAul? daca izolezi bine casa nu sunt probleme. rezistenta casei sta in centuri, stalpi etc. nu conteaza peretii si zidaria

Soare in septembrie 7th, 2011

am vazut eu zidarie din bca. pare foarte fragila. am auzit ca e si cancerigen bca-ul

ConstruireaCasei.wordpress.com in noiembrie 7th, 2012

Repostez acest raspuns si aici:

Asa cums-a mentionat, in cazul BCA-ului este foarte importanta umiditatea. Mai exact protejarea de ea.

La acest moment, preturile BCA (Beton Celular Autoclavizat) si Caramida cea mai ieftina (Porotherm Light) sunt egale (~190-200 lei/mc).

Daca izolam corect locuinta (la exterior si la baza fundatiei) eliminam problema umiditatii. (Intr-o paranteza spunem faptul ca nici caramida nu se simte prea bine in umiditate, practic se iau aceleasi masuri de protectie in ambele cazuri)

Avantajele folosirii BCA-ului (fata de caramida “eficienta”):
– zidarie mai usoara (influenteaza calculul sarcinilor si a rezistentei constructiei)
– zidire mai rapida
– zidire mai economica (adezivul folosit este mai ieftin si in cantitate mai mica decat in cazul mortarului pentru caramida)
– obtinerea unor suprafete mai netede si aliniate (rezulta tencuire mai ieftina sau se poate face direct termoizolare)

Principalele dezavantaje ale caramizilor eficiente (Porotherm, Brickston, Soceram, Siceram, …)
– destul de casante, mai ales pentru spargerea santurilor in vederea aplicarii traseelor de instalatii.
– se construieste mai anevoios (mai ales pentru obtinerea unor suprafete frumoase)
– cei mai multi ingineri structuristi nu o considera ca fiind portanta (iar cele recomandate ca fiind portante sunt deja mult mai scumpe)

In concluzie, cea mai buna este caramida plina (arsa sau tiganeasca) insa costul este cel putin dublu atat la cumparare cat si la zidire (manopera). In cazul unui buget limitat, alegerea se va face intre BCA si caramida “eficienta”. Asa cum am precizat, in cele mai multe cazuri, structura se face in cadre (rezistenta casei este in stalpi si grinzi, peretii nepreluand sarcini) deci, netinand cont de materialul folosit la zidarie.

Mult succes!

Calin in septembrie 9th, 2013

Mitul materialelor de constructii ieftine

Multi vizitatori ai sitului intreaba daca este mai convenabil sa construiesti o casa din BCA sau din caramida, ori din lemn sau caramida?

Pentru BCA, raspunsul pare evident: BCA-ul este mult mai ieftin decat caramida, dar lucrurile nu stau chiar asa. BCA-ul este un material neportant. In concluzie, structura de rezistenta a casei nu va mai fi zidaria portanta ci o structura in cadre, in care blocurile de BCA nu fac altceva decat sa “umple” cadrele. In aceste conditii, centurile de 25 de cm devin grinzi de 35-40 cm, samburii din beton armat, tot de 25×25 cm devin stalpi de 35×35 sau chiar de 40×40 cm, iar, ceea ce este mai important, gradul de armare creste de la 80-90 kg otel/mc la 110-130 kg/mc. Daca cineva are curiozitatea sa faca un calcul simplu, am descoperi ca in final, nu iese nici o afacere din inlocuirea caramizilor cu BCA.

Lemnul este intr-adevar mai ieftin dar nu cu mult fata de caramida, dar daca vom folosi lemn de calitate, tratat si ignifugat, vom constata ca nu este cu mult mai ieftin decat alte materiale de constructie.

Astfel, cel putin unul dintre miturile caselor ieftine este spulberat.

virgil fizesan in iulie 25th, 2015

Dintre caramizi cea mai buna e de Cemacon.Cand spui bca trebuie sa stii ce doresti.Cum ai spune vreau o masina. …masina mica camion microbuz…….toate sunt masinii dar care o doresti cati bani aii si ce performante astepti de la ea.Bca exista portant pentru 1 nevel pentru 2 nivele 4 nivele. exista bca care nu necesita izolatie si se foloseste constructia in cadre.Doresti sa izolezi casa? Dupa cati ani vrei sa refaci izolatia…

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament comentarii)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Bifeaza casuta de mai sus daca vrei sa fii anuntat pe email cand apar raspunsuri la aceasta discutie si apoi apasa butonul "Trimite comentariul"

Regulament privind comentariile.
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii