Extragem cateva informatii privind modificarea unor condiţii de acordare a creditelor precum si modul de determinare a venitului eligibil:
Creditele de consum:
– perioada de acordare este de maxim 5 ani
– solicitantul trebuie sa dispuna de garantii reale sau personale care – sa acopere creditul in procent de 133% din valoarea acestuia.
Credite pentru achizitia de locuinte:
– in euro – avansul minim este de 30%
– in ron – avansul minim este de 15%
– in alte monede – avansul minim este de 40%
Procente de ponderare a veniturilor, in calculul venitului eligibil:
– pentru creditul solicitat in euro: 35,5%
– pentru creditul solicitat in francul elvetian: 52,6%
– pentru creditul solicitat in dolar: 40,9%
– pentru alte valute se utilizeaza valoarea aferenta francului elvetian
Regulamentul mai prevede aplicarea unui procent de ponderare a veniturilor in procent de 0,6%, pentru a acoperi riscul fluctuatiilor de dobanda si 6% pentru fluctuatiile de dobanda, indiferent de moneda creditului.
Banca Centrala intentioneaza sa delimitize in mod clar aria de definire a creditelor imobiliare, care va cuprinde imprumuturi numai pentru cumpararea sau construirea unei case sau amenajarea/extinderea unei locuinte.
Regulamentul va fi supus dezbaterii publice pana la data de 20 septembrie. De la aceasta data bancile vor avea la dispozitie 90 de zile pentru a-si alinia produsele la cerintele BNR.
Un răspuns la “Noul regulament propus de BNR privind creditele destinate persoanelor fizice”
[…] gandeste oare guvernatorul BNR sa introduca si la noi, in mult asteptatul nou regulament de creditare, o astfel de facilitate? AKPC_IDS += "3079,";Mai poti citiNoul regulament propus de BNR privind […]