Categorii
Gradina

Plantarea pomilor fructiferi

livada cu pomi fructiferi

Cand plantam pomii fructiferi


Perioada cea mai recomandata pentru plantarea pomilor fructiferi este toamna, dupa caderea frunzelor. Doua sunt motivele care recomanda aceasta perioada. Primul ar fi ca pomii intra in repaus vegetativ si suporta mai usor operatiunile care se executa asupra lor. Al doilea motiv ar fi ca la pomul plantat in toamna radacinile au timp sa se dezvolte bine in sol, sa dea nastere altor radacini noi, ceea ce va face ca in primavara pornirea in vegetatie sa se faca cu 2-3 saptamani mai devreme si sa fie mai viguroasa.

In zonele cu ierni blande plantatul se poate face chiar si mai tarziu, dar, pana la venirea inghetului, la temperaturi de 7-9 grade. Specialistii sustin chiar ca plantatul in lunile de iarna (cand e posibil) este mai sigur decat cel din primavara.

In cazul in care din diverse motive nu am reusit sa plantam pomii in lunile de toamna ii putem planta si primavara, dar foarte devreme, si cu o conditie: sa pregatim terenul si gropile din toamna.

Cum plantam pomii fructiferi

– Pregatim gropile cu o adancime de aproximativ 60 cm si un diametru de 50 cm. Pomul trebuie plantat la adancimea la care a stat in pepiniera. Daca il vom planta prea adanc isi va da drumul greu la crestere si va avea o dezvoltare slaba. Plantat prea sus va suferi din cauza uscaciunii aerului.

– Verificam radacinile, scurtam radacinile laterale, taiem radacinile rupte sau ranite. Apoi mocirlim radacina, adica o scufundam intr-un amestec de apa, pamant si balegar. Acest amestec va ajuta radacinile pomului sa se dezvolte si sa se prinda bine in sol.

– Punem un strat de pamant afanat in groapa si apoi asezam pomul. Acoperim radacinile cu pamant, ca sa nu ramana goluri tasam bine pamantul, dar cu grija sa nu rupem radacinile. Adaugam pamant pana umplem groapa si mai tasam o data.

– Putem amesteca pamantul scos din groapa cu gunoi fermentat pentru a-l face mai fertil. Nu sunt recomandate ingrasamintele cu azot.

– Daca perioada de plantare este secetoasa, udam cu 1-2 galeti de apa.

– La sfarsit facem un musuroi larg de pamant in jurul tulpinii si cu o inaltime de aproximativ 30 cm, care va avea rolul de a pastra umezeala si de a proteja de inghet radacinile pomului nostru.

– Daca iarna din zona este mai aspra e bine sa mulcim terenul din jurul tulpinii cu frunze uscate, coceni uscati, paie etc.

Sfaturi utile:

– Inainte de a ne hotari ce soiuri de pomi fructiferi vom planta in gradina noastra e necesar sa stim conditiile de mediu si de sol necesare pomilor respectivi. De exemplu caisul si piersicul se vor dezvolta bine in zonele mai calde, din sud, pe cand zona de deal e mai preielnica pentru meri, peri, pruni. Ciresul vrea soare si un sol bine drenat, visinul prefera solurile nisipoase cu fertilitate buna. Putem observa ce pomi fructiferi au cultivat vecinii nostri cu vechime in zona.

– Vom fi atenti la achizitionarea pomilor pe care urmeaza sa ii plantam: sa aiba radacinile si tulpinile sanatoase, fara rani.

– Preferabil este sa plantam pomi ce rodesc in perioade diferite ale anului pentru a ne bucura de o varietate mai mare de fructe proaspete: cires, visin, piersic, mar, prun.

– In functie de soiuri, distantele de plantare dintre pomii fructiferi vor fi de cel putin 4-5 metri pentru a asigura o dezvoltare optima a coroanelor; este recomandabila si o distanta de circa 2 metri fata de proprietatile vecinilor.

3 răspunsuri la “Plantarea pomilor fructiferi”

Intentionez sa plantez in aceasta perioada cca.20 de stejari rosii.Acest lucru l-am facut si anul trecut dar s-au prins foarte putini.As dori niste sfaturi pentru a avea mai mult succes in acest an.
Va multumesc.

vand pomi fructiferi, (puieti) toate speciile (mar par prun cires visin cais etc), certificati fitosanitar, pomifructiferibt.ro . livram in toata tara prin curierat rapid. detalii la 0745582343 sau 0743530554 Botosani.

DOMNUL BIGU DACA TOT ATI NIMERIT PE UN SAIT DE CONSTRUCTII ,CU POMII D-VOASTRA,VA INTREB DACA EU DETIN UN TEREN DE CATEVA HECTARE D-VOASTRA VENITI IN ASOCIERE CU POMII ?ASTEPT UN RASPUNS LA TEL.0766813228
Cu stima

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *