Categorii
Casa pas cu pas

Tavane de rigips, izolatia mansardei (polistiren, vata minerala, gips carton)

tavan rigips mansarda

Dupa ce am ales tipul de acoperitoare, tabla sau tigla si a fost montat acoperisul casei, ne putem gandi la izolatia etajului/mansardei.


Pasii pentru izolarea si finisarea tavanelor unei mansarde:

– montarea polistirenului expandat. Indincat este sa aiba o grosime cat mai mare, pentru o termoizolatie eficienta. Eu am montat polistiren de grosime 10.

– montarea vatei minerale. Si aceasta este de diferite grosimi. Cu cat vata minerala este mai groasa, cu atat mai buna va fi termoizolatia. Eu am montat vata de 10.

– ultimul pas este montarea gips cartonului.

Sa vedem pe scurt ce inseamna fiecare pas, urmand sa ii discutam detaliat, in articole separate, pe fiecare in parte.

Materiale necesare pentru izolatia mansardei:

Polistiren. Se calculeaza necesarul de polistiren pentru toata zona de tavane. Polistirenul se gaseste cel mai des la pachete.

Vata minerala. In mod normal, aceeasi metri patrati de polistiren se vor regasi si in metri patrati de vata minerala. Vata se gaseste la role.

Rigipsul (placi din gips-carton). Pe langa rigips mai sunt necesare si: profile metalice UD si CD (cu pereti subtiri), piese de suspendare CD, suruburi, tije, dibluri, banda de etansare, chit de rosturi rigips etc.

Atentie: La bai si bucatarii se foloseste gips carton special tratat, contra umiditatii, de culoare verde.

Montaj tavane rigips si izolatie mansarda:

Descriu mai jos principiile de baza ale montarii tavanelor de rigips si a izolatiei mansardei unei case, nu voi intra in detalii tehnice. Recomand contactarea unei echipe de specialisti pentru montaj, chiar daca totul pare simplu, de la distanta.

Polistirenul. S-a montat primul, imediat sub astereala. Astereala, fiind batuta pe rigle (popi) de 10×10 cm, in cazul casei mele, iar polistirenul de grosime 10 cm, acesta a intrat fix intre rigle.

Vata minerala. S-a fixat imediat dupa polistiren. Prinderea vatei minerale se face in felul urmator: Se prinde in cuie, de rigle. Cuiele nu se bat pana la capat, dupa care – in zig zag – se formeaza o plasa de sarma (sarma de fierar), prinsa de capetele cuielor.

Grosimea vatei a fost de 10 cm (vezi in galeria foto de mai jos, imagini cu vata minerala).

Gips cartonul sau rigipsul. Montajul acestuia se face cu ajutorul profilelor CD si UD si a celorlalte materiale descrise mai sus (vezi mai jos poza cu profilele, inainte de montarea rigipsului).

Poze, izolatie tavane, mansarda casei mele (vata minerala, polistiren, rigips)

25 de răspunsuri la “Tavane de rigips, izolatia mansardei (polistiren, vata minerala, gips carton)”

la recomandarea meseriasului am izolat si eu tavanul la casa exact ca si explicatiile date mai sus de Andrei,din nefericire insa asta iarna la un moment dat au aparut pete mici de umezeala pe tavan,pete care se mareau in fiecare zi si intr-o dimineata a inceput sa picure in casa,am urcat in podul casei si am gasit foarte multa apa depusa pe vata de sticla mai exact sub polistilen,cer ajutor ca si solutii!!! multumesc anticipat!

E absurd sa puneti si polistiren si vata minerala.De ce nu puneti doar un material si gata? si logic sa ajungeti la o dimensiune considerabila. Am observat ca nu ati amintit un lucru ; BARIERA DE VAPORI…nu folositi si asa ceva? intre rigips si vata minerala ar trebui sa apara aceasta bariera.

Ionel@ nu stiu exact de unde a ajuns acea apa intre polistiren si vata minerala(probabil condens) dar dc aveai BARIERA de vaporti(folie din plastic) mai mult ca sigur acea apa nu ajungea in casa.

Lucrez in domeniul tehnic al constructiilor si de cele mai multe ori vad greseli facute de catre meseriasii veniti din strainatate care au lucrat prin Spania dar fara sa inteleaga de ce clima influenteaza si sistemele de contructie ale caselor vin si propun tot felul de variante cat mai usoare de pus in practica.
Sa vedem ce se intampla de avem apa in vata de sub rigips,
din incapere se ridica si trece prin vata vapori de apa ( chiar si cu bariera de vapori montata adica folia de aluminiu care oricum se vede ca e montata gresit dar nu asta conteaza acum) vaporii condenseaza in vata si se transforma in picuri de apa cre ajung pe rigips si il distruge. Daca in loc de polistiren se foloseste o folie de difuzie nu mai aveti aceasat problema.

cum trebuie sa izolez tavanul de la baie avand in vedere ca acum tavanul este scandura si tabla de pe casa?va multumesc!

Am si eu o intrebare. Vreau sa cobor un tavan clasic ,cu sistem rigips ,la o casa mai veghe ,nu mansarda , precizez ca plafomul casei este de lemn si in pod are izolatie de pamant cu paie ,mai este nevoie inainte de vata minerala sa aplic acea foliede difuzie ca nu vad cum si unde in acest caz.

Ptr. Florin.daca casa are stiu eu cati ani si are tavan pentru ce vrei sa mai pui folie si vata minerala? eu am avut o asemenea lucrare prin partea orasului Dragasani, pentru mai multe detali tel 0745273303

Vreau sa aplic vata minerala sa maresc gradul de izolatie termica si sa reduc inaltimea camerei,aceasta fiind prea inalta. Idea este ca am auzit ca daca aplic folie de aluminiu dupa vata sau pun vata prevazuta deja cu folie la un tavan din lemn sar putea sa fac mai mult rau deciat bine !!!?? Tavanul este tencuit si in pod are izolatie de pamant !

Asa cum arata poza bariera de aluminiu e pusa bine. Ea se pune intotdeauna spre zona calda. Vaporii trec prin ea, apoi urcand si condensandu-se raman pe folie. problema e daca pui polistiren. Condensul generat de vapori nu mai au unde sa se evapore, se acumuleaza si binenteles ca pana la urma isi gaseste pana la urma un loc sa curga prin tavan. Eu zic ca nu e bine sa folosesti polistiren la izolarea tavanului, ci numai vata minerala de min. 20cm.

buna ziua. imi poate spune cineva cum pot izola o pardoseala din beton a unui pod de bloc? trebuie sa folosesc vata minerala cu bariera de aluminiu sau fara? care trebuie sa fie modalitatea de montare? trebuie prinsa cu ceva sau doar aplicata pe podea? podul nu este tranzitat curent. va multumesc.

Buna ziua,
Aş dori să ne ajutati într-o problemă.Acum 8 ani, împreună cu soţul ne-am construit o casa la ţară, la părinţi.Casa are parter şi etaj mansardat.Este contruită din cărămidă foarte groasă(nu-mi aduc aminte dimensiunile în acest moment).Fiecare cameră de la etaj are ziduri de interior tot din cărămidă.Camerele sunt prevăzute cu dresing.Lucrarile executate până în prezent sunt următoarele:finisaj interior(toţi pereţii sunt tenciuţi şi tinciuiţi excepţie făcând pereţii unde vom pune faianţă,acolo nu am dat cu tinci);finisaj exterior(izolaţie cu polistiren extrudat de 10 cm,vopsea lavabilă de exterior), geamuri si uşa din exterior din termopan, acoperiş tablă lindab, izolat pe lateral până la nivelul unde va fi tavanul cu vată isover de 10 cm, folie anticondens cu bule, iar peste aceasta s-a batut OSB de 8 cm.În continuare, tavanul este din OSB de 8 cm, urmând ca din pod să punem peste el folie anticondens cu bule, aceeaşi vata şi apoi să batem scândură.
În interior de jos în sus, adică peste OSB, dorim ca tavanul să-l facem din rigips. Ce materiale să folosim? Ne puteţi explica cum putem să-l montăm?
În momentul de faţă am vorbit cu meseriaşul să gletuim parterul, apoi etajul(după 15 martie anul curent).Am omis să vă relatez că tavanele din hol, sufragerie şi cel din dormitor(parter) nu le-am tencuit , pentru că vrem să-i izolăm cu polistiren extrudat de 3 cm, peste care aplicăm folie de fibră şi glet.Meseriaşul se va apuca de tavane şi apoi de gletuit, dacă temperatura de afară îi va permite acest lucru. Am dori şi o părere din partea d-voastră faţă de cele expuse mai sus.
Vă mulţumim!

Scuze, am uitat sa va spun ca instalatia electrica de la etaj nu este pusa pe grinzile din lemn .Este prinsa pe pereti, sub tavan, pe centurile din beton.Este acoperita cu tencuiala.Din loc in loc exista acele doze, daca ma exprim corect. Cand montam suportul pentru rigips trebuie sa tinem cont de acest lucru?Adica suportul pentru rigips, sa fie sub sau deasupra acestor doze?
Va multumesc!

Domnule Dan Lucian Nicolae de unde ați tras concluzia că cei care vin din Spania fac greșeli de genul? Eu am venit din Spania și am găsit nenumărate echpe de construcții care fac greșeli de genul ăsta și altele mult mai grave. Nu contează de unde vi și unde ai lucrat contează să ști să citești și să fi interesat de lucru cu calitate și nu mulțimea de prostime care aruncă material pe pereții iau bani putini dealtfel și pleacă. cu atât mai grav este când propietarul în sinea lui și mândru de el se pune și face execuți în propria casa ne activând și ne cunoscând domeniul. Așa dar în concluzie construim puțin și prost asta e problema la noi în tara

vreau sa izolez masarda cu polistiren de 10cm si vata de 10cm cu trebuie sa pracedez?multumesc..este vreo problema?

Buna ziua, as vrea sa-mi spuneti daca ceeace vreau sa fac e corect sau gresit.Termoizolez o mansarda, precizez ca acoperisul e nou, peste astereala din lemn s-a aplicat folie anticondens si tabla lindab.In interior am pus doua straturi de vata minelara de 10 cm, ultimul cel din interior cu folie de aluminiu si banda la imbinari, dupa care va urma rigips.La pereti am pus tot doua straturi de vata min. de 10 cm si urmeaza sa pun bariera de vapori din folie de aluminiu, dupa care urmeaza placarea cu rigips sau lambriu, nu m-am hotarat.Am doua intrebari:1. e corect cum am procedat???2. Trebuie sa pun vata minerala si pe popii(stalpii verticali ai peretilor, am uitat sa spun ca e o structura din lemn dulapi si OSB) ????Multumesc celui sau celor care imi vor raspunde.Marina

Buna seara. Am o casa p+mansarda. A si dori sa încep izolația mansardei. La etaj a podul format din căpriori de 10*10cm pe care vreau sa montez rigips. Am format scheletul de profile coborandul cu 10cm mai jos de căpriori. Deci cum ar fii bine sa fac izolatia:vata minerala 10cm,polistiren de 10 cm intre căpriori si osb deasupra? Dupa aceea sus in pod chiar sub astereală a si dori sa pun vata minerala de 10cm(căpriori sunt de 10cm) iar dupa aceea o bariera de vapori. Nu am pus bariera de vapori inainte de rigips pt ca doresc ca podul sa il folosesc pentru diverse lucruri. Multumesc pt idei.

Buna Ziua!
Ma confrunt cu o problema si sper cineva de aici sa imi poata oferi informatii si de ce nu sfaturi utile.Mentionez ca nu activez in domeniul constructiilor si nu am nicio pregatire, toate informatiile pe care le detin sunt cele pe care le-am citit pe diverse site-uri si discutant cu diverse persoane.
In curand doresc sa ma apuc de renovarea apartamentului, unde problema cea mare este dormitorul.Acesta se afla intr-o pozitie fara soare si pe colt (cum este mai rau), asta insemnand ca doi din cei patru pereti sunt exteriori.
Problema vine si din faptul ca izolatie exterioara nu se poate face, (din diverse motive)iar singura solutie care a mai ramas este izolatia interioara.
In plus, ar fi totusi ca peretii blocului sunt destul de grosi, iar intre placi exista un spatiu gol (asta din spusele unui vecin care a vazut acest lucru), spune ca aceasta ar fi izolatia blocului, iar din aceste cauze o izolatie exterioara se spune ca nu ar mai fi necesara.
Din ce m-am documentat, am citit despre mai multe solutii, printre care izolatie cu polistiren extrudat, vata minerala despre care se discuta si aici, iar acum mai nou am citit despre un material numit MULTIPOR.
Daca, dumneavoastra imi puteti spune parerea despre toate acestea v-as ramane recunoscator si de ce nu, poate aveti propuneri pe care eu nu le-am gasit si de care nu am auzit inca.
Va multumesc anticipat si astept raspunsurile dumneavoastra.

DL ALEX-referitor la izolatia apt, spatiul gol dintre pereti este ptr aer (cea mai buna izolatie ) ptr a mentine pereti uscati impotriva umezelii , dar daca doriti puteti izola si interior cu vata minerala care la randul ei este si izolatie fonica si exita placi de rigips cu polimer si se poate placa pe interior, fara a mai izola exterior, asta ar fi o parere doar dvs decideti , informanduva de la diversi constructori…… 0751 546 878 la revedere!!!

Salutare D-le Alex!

Daca vreti o izolare interioara profesionala si adevarata,va recomand:Suber Tres este cel mai bun material dtpdv.Noroc

Mi-am cumparat casa, i-ar podul la mansarga este la ros, vreau sa-l izolez si sa-l blanesc cu chirestea de caliate,l-a cine a-si putea
sa ma adresez?

va rog sa ma ajutati in privinta unei informatii. am o casa p+1 si pod, acoperita cu lindab si folie anticondens sub tabla. in pod nu am nimic, dar tavanul dintre pod si etaj este din grinzi si lemn pe care vreau sa il inchid si sa il izolez cu vata de sticla cu folie anticondens pusa in interiorul camerei si daca mai este necesar sa pun folie anticondens intre vata si scandura de la capriorii care formeaza podul.apoi voi pune in interiorul camerei profile si rigips. este ok?
multumesc

Am si eu o casa parter si mansarda si am izolat cu polistiren de 8 cm si vata cu folie de aluminiu de 10 cm .
Mai este necesar montarea barierei de vapori sau folia este deja bariera ???

Va rog să-mi spuneți cat costa mp de izolare tavan,de sub tabla pana la rigips.
Daca poate cineva sa ma ajute si cu manopera.
Va mulțumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *