Categorii
Stiri

Despre normele ce privesc reabilitarea fatadelor degradate ale cladirilor. Legea nr. 153/2011

Casa Dex Stiri

Guvernul a aprobat, miercuri 28 septembrie, normele de aplicare a Legii nr.153/2011 privind masurile de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor.


Pana in luna noiembrie, primarii trebuie sa inventarieze cladirile care “prin nivelul de degradare a sistemului de inchidere perimetrala, pun in pericol sanatatea, viata, integritatea fizica si siguranta populatiei si/sau afecteaza calitatea mediului inconjurator, a cadrului urban construit si a spatiilor publice urbane”.
Ulterior, edilii trebuie sa informeze proprietarii in legatura cu obligatia lor de a executa lucrarile de interventie in decurs de cel mult 12 luni de la data comunicarii, cu posibilitatea prelungirii acestui termen cu inca 6 luni.

Refacerea elementelor de constructie la nivelul fatadelor, invelitorilor sau a teraselor care, prin nivelul avansat de degradare prezinta pericol public, poate beneficia de credite bancare, cu garantie guvernamentala, pentru executarea lucrarilor de interventie la anvelopa cladirilor de locuit detinute.
Reabilitarea poate fi facuta de catre primarii din fondurile publice, din fondurile comunitatii, sau de catre proprietari accesand credite cu dobanzi subventionate si garantate 100% de catre stat.
Creditul poate fi contractat atat de catre asociatiile de proprietari, prin hotararea a minimum 90% din membrii asociatiei de proprietari, cat si de proprietarii de locuinte unifamiliale. Perioada de rambursare a creditului este de maxim 5 ani de la data receptiei la terminarea lucrarilor.

Executarea lucrarilor de interventie la anvelopa cladirilor de locuit se finanteaza din surse proprii ale beneficiarilor de credit, insemnand 10% din valoarea de executie a lucrarilor de interventie, iar 90% reprezentand credite bancare, cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata din bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale şi Turismului.
Plafoanele maxime ale unui credit acordat de catre institutiile finantatoare sunt:
– 1.100 euro/camera de locuit (echivalentul in lei, inclusiv TVA) potrivit datelor inscrise in lista proprietarilor, pentru credite solicitate de asociatiile de proprietari;
– 4.400 de euro pentru cladirea-locuinta unifamiliala.

Actul normativ ofera posibilitatea proprietarilor de locuinte ca, in sumele solicitate prin aceste credite, sa realizeze si lucrari de reabilitare termica, chiar daca exista deja un program de reabilitare termica dedicat blocurilor de locuinte si locuintelor unifamiliale.
Daca lucrarile prevad si masuri de reabilitare termica ale imobilului, plafoanele maxime sunt:
– 1.850 euro/camera de locuit potrivit datelor inscrise in lista proprietarilor, pentru credite solicitate de asociatiile de proprietari;
– 7.400 de euro pentru cladirea-locuinta unifamiliala.

2 răspunsuri la “Despre normele ce privesc reabilitarea fatadelor degradate ale cladirilor. Legea nr. 153/2011”

Daca primarii nu inventariaza cladirile – sunt sanctionati cu sume cuprinse intre 10.000 si 15.000 lei!
Proprietarii care nu-si fac reparatiie intr-un an de la notificare – risca sanctiuni intre 5.000-8.000 lei!

Si daca avem o cladire care necesita si consolidare, nu numai refacerea fatadei?
Costurile sunt cu mult mai mari…

Si meseriasi priceputi, de unde? sunt mesteri din ce in ce mai putini care stiu sa faca astfel de lucrari, trecuti de o varsta, iar alti noi, tineri … nu nu mai sunt scoli care sa-i invete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *