Categorii
Gradina

Ficusul, ingrijire si inmultire

ficus, copac, Italia

Se cunosc circa 800 specii de ficus. Este originar din zona tropicala si are aspectul unui arbust, dar poate atinge dimensiunile unui copac in mediul lui natural. Ficusul este o planta foarte ornamentala, eleganta si impunatoare, cu frunze mari, eliptice, lucioase, de un verde inchis, uneori cu degradeuri pana la galben.


Conditii de mediu
Ficusul nu este o planta foarte pretentioasa. Iubeste caldura, dar nu in exces, temperatura preferata fiind de 18-24 grade, iarna, nu mai putin de 12 grade. Iubeste lumina, dar nu trebuie expus direct sub razele soarelui. Solul in care vom planta ficusul va fi format din pamant de flori amestecat cu pamant de frunze si humus. Il vom feri pe cat se poate de curenti de aer.

Inmultire
Ficusul se inmulteste prin butasi, cel mai sigur la inceput de primavara. Butasii pot fi prelevati din varful ficusului sau din ramurile laterale. Vom lasa 3-4 frunze, vom taia butasul putin oblic sub ultimul nod, nu trebuie sa fie varfuri foarte tinere, ci putin lemnificate. Vom pune butasul intr-o sticla transparenta, putin mai larga la gura pentru a-l putea scoate fara sa ii ranim radacinile. Butasii se pot pune si in pamant amestecat cu turba si bine udat. Vor fi tinuti la temperaturi de 25-28 de grade pana le vor da radacinile, dupa care vor fi plantati in ghivece.

ficus cu flori

Ingrijire
Ficusul nu va fi udat in exces, dar nici nu va fi lasat fara apa. Lipsa apei, dar si udatul in exces vor duce la ingalbenirea si caderea frunzelor, sau la putrezirea radacinilor. Vara vom uda planta in momentul cand solul se usuca putin la suprafata, chiar zilnic, daca este foarte cald. Iarna o vom uda mai rar. Vom folosi apa de la robinet pastrata in sticle descoperite 1-2 zile pentru a fi la temperatura camerei si pentru a-i scadea concentratia de clor.
Vom sterge periodic frunzele de ficus cu o carpa moale, umeda.
Vara, ficusul poate fi scos pe balcon sau pe terasa casei, dar in locuri ferite de razele directe ale soarelui. Totusi e bine sa stim ca nu ii fac bine oscilatiile mari de temperatura.
La fiecare doi ani, primavara, vom transplanta planta, ocazie cu care ii vom reimprospata pamantul.
La inceputul primaverii, cand planta se pregateste sa intre in perioada de vegetatie, putem tunde ficusul pentru aranjarea coroanei. Se lasa 3-4 frunze pe ramura.
Atentie la seva, care este usor iritanta.
In imagini avem ficus copac cu flori si fructe, asa cum creste el in gradinile din Italia.

2 răspunsuri la “Ficusul, ingrijire si inmultire”

Cât timp trebuie ținut butasul în apă înainte de al planta? Am și eu unul și mie tare drag, îmi place mult.

Ficusul pe care-l am are doi ani,a crescut destul de înalt, eu cred că trebuie scurtat pt a se ramifica,însă nu știu de la câte noduri de frunze să-l tai,mulțumesc anticipat

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *