Categorii
Gradina

Panselele, flori de gradina

pansele multicolore

Panselele fac parte din familia Violaceae. Sunt flori delicate, cu petale catifelate in diverse culori: alb, portocaliu, rosu, galben, violet. Pe cat par de firave, pe atat sunt de rezistente.
Panselele sunt printre primele plante din an care infloresc, in februarie, martie si poate ultimele flori care rezista in gradini, inflorite, chiar si pe zapada. Daca le vom planta in octombrie vom avea flori in gradina pana in iarna, urmand ca in primavara sa infloreasca din nou.


Conditii de mediu
Solul preferat de pansele este un sol luto nisipos, fertil. Se dezvolta bine si la soare, dar mai mult iubesc umbra si racoarea. Nu vor inflori pe timp de vara, cand este foarte cald, ci la inceputul primaverii si toamna. Sunt foarte rezistente la frig si la seceta.

Inmultire
Panselele se inmultesc prin seminte, spontan, sau ajutate de noi. Punem semintele in jardiniere, le udam moderat, le tinem in casa circa 8 saptamani si apoi le plantam in gradina, primavara devreme. Le udam zilnic 3-4 zile, pana ne convingem ca s-au prins.
Putem cumpara plantutele gata prinse din magazinele specializate, primavara sau toamna, asa putem alege panselele in culorile pe care ni le dorim.

Ingrijire
Panselele sunt flori foarte putin pretentioase. Le vom uda saptamanal daca este foarte cald si seceta. Le vom curata de florile uscate pentru a grabi imbobocirea si inflorirea noilor flori. In zonele cu ierni grele si geruri mari le vom proteja acoperind pamantul cu frunze uscate.
Panselele se dezvolta si arata foarte bine si in jardiniere, pe care, pe timp calduros le putem tine in locuri umbrite si mai racoroase lungindu-le astfel perioada de inflorire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *