Categorii
Gradina

Passiflora, floarea pasiunii

pasiflora-floare

Passiflora, cunoscuta si sub numele de „floarea pasiunii”, „floarea ceasornic” sau „floarea suferintei”, in unele regiuni, face parte din familia Passifloraceae si are originile in sudul Americii.
Este, de fapt, o liana care poate ajunge la inaltimi foarte mari, cautand lumina si care se agata foarte usor cu ajutorul carceilor numerosi si puternici de orice suport pe care il are la indemana: ziduri, garduri, arbori. Sunt cunoscute sute de specii, numai unele dintre ele putand sa se dezvolte in gradinile noastre, cele mai rezistente la temperaturile reci, dar se pot dezvolta fara probleme in jardiniere, in interior, sau in sere. Infloreste abundent vara; florile sunt colorate in roz, lila, alb sau albastru si sunt deosebit de frumoase.


Conditii de mediu
Passiflora se va dezvolta bine intr-un sol nisipos, nu foarte bogat, dar foarte bine drenat. Daca vom alege o specie de gradina, vom avea grija sa o plantam intr-un loc insorit in marea parte a zilei, aproape de un perete, sau de alt suport pe care sa se poata catara. Daca iernile sunt foarte geroase, cu temperaturi ce coboara sub -10 grade e necesara protejarea ei.

pasiflora

Inmultire
Passiflora se inmulteste prin seminte, prin butasi (recoltati primavara) sau prin marcotaj (vara).
Semintele vor fi puse in ladite, tinutela temperaturi de circa 20 grade, iar in momentul cand incep sa se dezvolte plantutele vor fi mutate in ghivece.
Butasii, cam de 10 cm, taiati din plante mature vor fi plantati in ladite cu turba si nisip, urmand ca dupa ce se prind sa fie mutati in ghivece. Exista in magazinele de profil puieti de passiflora rezistenti la temperaturile iernilor noastre, care pot fi plantati in gradina chiar acum, in octombrie.
Prin marcotaj se inmultesc plantele care au tulpini capabile sa dea radacini in contact cu pamantul (ex.: vita de vie). Se indoaie o parte a tulpinii, se ingroapa in pamant pe o portiune si dupa aproximativ 6 saptamani ii dau radacini plantei noi. Atunci se desparte de planta mama prin taiere si se planteaza separat. Inmultirea prin marcotaj este mai rapida decat inmultirea prin butasi, deoarece tulpina de la care vor creste radacinile noii plante se hraneste in continuare de la planta mama pana la despartire.

Ingrijire
Nu este o planta pretentioasa. Vom uda passiflora de gradina numai in primele zile dupa ce o plantam. Intre udari vom lasa pamantul sa se zvante. Planta adulta necesita udari numai in perioadele extrem de secetoase si calduroase. Passiflora de jardiniera, sau ghiveci va fi udata periodic, dar cu aceeasi conditie: sa lasam pamantul sa se usuce intre doua udari. Iarna se va uda foarte rar.
La sfarsit de iarna, inceput de primavara vom tunde passiflora, ocazie cu care ii vom curata ramurile distruse de frigul iernii si ii vom da aspectul dorit.

Un răspuns la “Passiflora, floarea pasiunii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *