Categorii
Gradina

Pregatirea gazonului pentru iarna

ingrijirea gazonului

Aspectul gradinii este in mare parte influentat de un gazon bine ingrijit. Daca pe timp de vara ingrijirea gazonului se refera in principal la udarea si tunderea lui periodica, spre sfarsit de toamna sunt necesare cateva operatii in plus.


– In primul rand vom face o curatenie generala in gradina. Va fi o adevarata placere daca vom avea noroc de razele blande ale soarelui de toamna. Vom curata toate resturile vegetale: frunze si flori uscate, crengute, care, in timp, vor forma un strat compact ce nu va permite aerisirea solului. Acest strat va impiedica patrunderea apei in sol, sau va mentine prea multa apa in sol si in consecinta vor aparea diverse boli si vor putrezi radacinile.
Daca vom observa muschi crescuti in zonele umbrite vom apela la un fertilizant special impotriva acestora, dar vom avea mare grija sa nu depasim cantitatea recomandata de specialisti.
Inlaturarea resturilor vegetale se poate face manual cu o grebla speciala. Exista si dispozitive mecanice construite astfel incat sa nu raneasca iarba.
Daca gazonul nostru are o vechime mai mare de 1 an putem afana pamantul cu masina speciala de scarificat, care va curata gazonul de firele crescute la suprafata, iar prin afanare solul va fi mai usor irigat si fertilizat.

– Vom continua sa tundem gazonul pe timp de toamna pana cand iarba va inceta sa creasca.
La ultima tundere ar trebui sa lasam iarba la un nivel de aproximativ 5 cm. Daca o lasam pe timp de iarna prea inalta vantul si gerul o va culca la pamant si solul nu va putea fi aerisit, daca va fi prea scurta, iarba va fi distrusa de ger si de soarele iernii.

– La sfarsit de toamna vom hrani gazonul cu un ingrasamant special pentru iarna bazat pe potasiu si fosfor. Acesta ii va intari radacinile si ii va da rezistenta pentru perioada rece.

Un răspuns la “Pregatirea gazonului pentru iarna”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *