Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Turnul din Pisa, o inclinare atractiva


Turnul din Pisa si Catedrala Santa-Maria Maggiore
Constructie renumita in intreaga lume, Turnul inclinat din Pisa reprezinta una dintre principalele atractii turistice din Italia.


Aflat in Piata Miracolelor din orasul toscan Pisa (orasul ce reprezenta la inceputul sec. al XII-lea un important centru comercial), turnul-clopotnita, parte din ansamblul catedralei orasenesti Santa-Maria Maggiore urma sa fie cel mai inalt, intalnit vreodata in Europa.

Proiectata de un arhitect necunoscut, aceasta constructie, inceputa in anul 1173 si terminata oficial in 1370 (dupa mari intreruperi), a inregistrat inca de la inceputuri o inclinare vizibila.

Inaltimea turnului este de cca 56m de la pamant. Latimea peretilor la baza este de peste 4m, iar la varf de peste 2m. Masa turnului este estimata la cca14500 tone.

Turnul din Pisa


Desi inclinarea turnului spre sud continua sa se mareasca, cladirea a fost considerata drept o minune arhitecturala imbracata in marmura.


S-a constatat in ultimul timp ca solul pe care e construit turnul este constituit in mare parte din nisip sedimentat, acest lucru constituind cauza inclinarii.

Cum inclinarea turnului crestea cate putin, an de an, au inceput eforturile pentru salvarea lui. Au existat peste 10 idei si actiuni de-a lungul anilor, unele nereusite.
Dupa ultima operatie de consolidare, s-a reusit o reducere a inclinarii capabila sa asigure inca 300 de ani de viata Turnului inclinat din Pisa.
Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:

Autor |

Comentarii

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament comentarii)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Bifeaza casuta de mai sus daca vrei sa fii anuntat pe email cand apar raspunsuri la aceasta discutie si apoi apasa butonul "Trimite comentariul"

Regulament privind comentariile.
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii