Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Goblenurile, obiecte de decor handmade

goblen cu trandafir

Goblenurile sunt obiecte decorative, gen tapiserie, care si-au luat numele de la orasul francez Gobelins, devenit celebru pentru arta tesutului. La Gobelins s-au realizat tapiserii renumite dupa tablouri ale unor mari pictori precum Renoir, Chagall, Rafael, Rubens, Picasso etc.


Goblenul, este realizat manual si poate fi considerat ca si o pictura, un obiect de arta. Daca nu ne putem permite achizitionarea unor tablouri de calitate, putem incerca sa reproducem panze celebre prin confectionarea de goblenuri. Ne trebuie rabdare si ochi buni.

Ca si in cazul tablourilor aranjarea goblenurilor in casa are o mare importanta. Nu se recomanda amplasarea prea multor goblenuri intr-o camera. In felul acesta ele nu vor fi puse in valoare. Este de preferat un numar redus de goblenuri de dimensiuni medii si alese in asa fel incat sa creeze un ansamblu placut cu piesele de mobilier si cu celelalte obiecte de decoratiune interioara.

Amplasarea goblenurilor se va face in functie de lumina. Nu se vor amplasa pe acelasi perete cu fereastra, nici pe peretele din fata ferestrei. Este recomandabil sa primeasca lumina din lateral.

Si inramarea goblenurilor are un rol important, ca si in cazul tablourilor. O rama bine aleasa poate pune in valoare un goblen. Ramele vor fi alese in functie de marimea goblenului, de culorile predominante sau de ceea ce reprezinta. Astfel, un peisaj, sau o pictura abstracta bogat colorata se va asocia bine cu o rama simpla, neutra; un portret sau un vas cu flori vor avea nevoie de o rama mai lata, un goblen realizat in culori pastelate va avea nevoie de o rama subtire etc.

Goblenurile, ca si tablourile intregesc decoratia unei camere, dau viata unui perete si participa alaturi de celelalte obiecte de decor la personalizarea casei noastre.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *