Categorii
Utile

Boboteaza, traditii si obiceiuri

turla biserica

Boboteaza, sarbatorita pe 6 decembrie, semnifica momentul nasterii spirituale a Mantuitorului, botezul Domnului in apele Iordanului de catre Sfantul Ioan Botezatorul. Este sarbatoarea care incheie ciclul sarbatorilor de iarna si care a pastrat, pe langa obiceiurile religioase, multe alte obiceiuri vechi de mii de ani, legate de descantece si farmece, ritualuri magice menite sa protejeze casa, anexele gospodaresti, recoltele si familia.


In ziua de Boboteaza se sfinteste apa, agheazma fiind considerata miraculoasa, cu rol de purificare si alungare a spiritelor rele.

In ajunul Bobotezei obiceiul este sa se tina post pentru a avea un an imbelsugat. Sub fata de masa se pune grau, fan si sare pentru ca hambarele si camarile sa fie pline. Fanul, graul si sarea de sub fata de masa se adauga la hrana animalelor pentru ca acestea sa fie ferite de boli si de farmece.

Gunoiul din casa si cenusa din soba se scot dimineata si se pastreaza pana in primavara, cand se peste straturile de legume, pentru ca acestea sa dea rod bogat.

In ajunul Bobotezei se colida casele de catre grupuri de fete sau baieti, Chiraleisa, anuntand sosirea preotului cu crucea. Colindatorii sunt cinstiti cu bucate de post stropite cu agheazma.

Se spune ca fetele isi pot afla ursitul in noaptea de ajun daca isi pun busuioc sfintit sub perna si un fir de matase rosie cu busuioc la inelar.
Se mai spune ca fetele care aluneca pe gheata in ziua de Boboteaza se vor marita sigur in acel an.

Se crede ca daca in dimineata de ajun pomii sunt albi de promoroaca va fi un an bogat.

Tot in noaptea de ajun se spune ca poti afla durata vietii cu ajutorul carbunilor scosi din vatra pentru fiecare membru al familiei; carbunii care se sting mai greu anunta viata mai lunga.

Oamenii cred ca in noaptea de 5 spre 6 ianuarie animalele din grajduri vorbesc si spun locurile unde sunt ascunse comori.

Traditia spune ca nu trebuie sa te certi cu nimeni in casa in ziua de Boboteaza si nici sa dai ceva cu imprumut.

Un obicei vechi este si aruncarea crucii in apa de catre preoti. Mai multi barbati curajosi sar in apa sa o aduca inapoi, iar cel care reuseste va avea noroc tot anul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *