Categorii
Destinatii, Hoteluri si Pensiuni

Constructiile de ieri – monumentele de azi. Catedrala San Marco, Palatul dogilor

san marco1

Piata San Marco este locul preferat de promenada al venetienilor, poate datorita sentimentului de pace si relaxare dat de multimea de porumbei, si de cafenelele ascunse sub colonade, de unde se aude in surdina muzica vieneza de cafe-concert mostenita din timpurile cand Venetia facea parte din Imperiul Habsburgic.
Dar in acelasi timp Piata San Marco este si obiectivul principal al turistilor care viziteaza Venetia. Aici se afla printre altele Catedrala San Marco si Palatul dogilor (Palatul ducal).


Constructia Catedralei San Marco, bijuterie a arhitecturii de inspiratie bizantina, a inceput in secolul al IX-lea, in scopul de a adaposti ramasitele Sf. evanghelist Marcu.
Construirea catedralei a durat secole si pe parcurs a fost imbogatita cu grupuri statuare, mozaicuri, coloane, elemente decorative mult mai vechi si de diferite stiluri, oriental, gotic, maur, renascentist, ca si cum constructorul ar fi vrut sa stranga aici toate frumusetile lumii.
Un spectacol unic se petrece la vremea pranzului, cand cei aproximativ 4000 de mp de mozaicuri reflecta razele soarelui si iti dau impresia ca totul in jus s-a transformat in aur.
Catedrala San Marco este o capodopera a artei constructiei si arhitecturii, este una dintre constructiile care dainuie de secole si care va ramane inca mult timp o adevarata atractie.

Palatul dogilor este palatul in care locuiau pe vremuri dogii, conducatorii Venetiei.
Palatul dogilor este o capodopera de arhitectura si sculptura, reconstruit in stil gotic venetian in secolele XIV-XV.
Acum, devenit monument, este, unul dintre cele mai vizitate muzee, atat pentru minunata arhitectura, pentru sculpturile care impodobesc exteriorul si interiorul, cat si pentru multimea de opere de arta semnate cu nume ilustre, precum Bellini, Carpaccio, Tintoretto, Veronese, stranse aici de-a lungul timpului. In Sala Marelui Consiliu putem vedea portretele primilor 76 dogi ai Venetiei; cel al tradatorului, Marino Faliero este acoperit cu o panza neagra. Celebru este si Podul Suspinelor, cel care facea legatura intre palat si celulele inchisorii unde ajungeau cei condamnati de catre tribunal, pod de pe care multi dintre ei vedeau pentru ultima oara lumina zilei si care, acum, ne ofera o minunata panorama a Canalului Grande si a lagunei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *