Categorii
Utile

Dragobetele, legenda, obiceiuri si traditii

floricele albe

Legenda, foarte veche, de pe timpul dacilor, spune ca Dragobetele era fiul Dochiei. El se mai numea Cap de primavara, sau Logodnicul pasarilor, fiind pentru daci similar cu Eros sau Cupidon si era sarbatorit pe 24 februarie.
Legenda spune ca Dragobetele oficia in ceruri nunta animalelor si pasarilor, dar de-a lungul anilor puterile lui magice s-au extins si asupra oamenilor, el devenind protectorul iubirii.
Dragobetele era un barbat frumos, mare iubitor, plin de viata, navalnic, la fel cum este si natura care se trezeste la viata la inceput de primavara.


Sarbatoarea era incarcata de multe traditii si obiceiuri; din pacate multe dintre ele nu se mai practica si sunt stiute din amintirile batranilor.

Nu este o sarbatoare religioasa, dar in aceasta zi nu se coase, nu se tese, nu se munceste la camp, dar se face curat in casa ca sa ai un an cu spor.

Ziua de 24 februarie era ziua iubirii sau ziua indragostitilor. Fetele si baietii satului se intalneau dimineata, imbracati in straie de sarbatoare, in fata bisericii, de unde plecau cantand spre padure sa caute flori de primavara. Fetele care aveau noroc sa gaseasca flori, le culegeau si le pastrau pana in ziua de Sanziene, cand le aruncau in ape curgatoare sa le aduca noroc.

La intoarcerea in sat era obiceiul, numit zburatorit, ca fetele sa fie alergate de baieti. Cand fata accepta baiatul, se lasa prinsa si sarutata in vazul tuturor, gest care era egal cu o logodna si care neaparat aducea nunta in anul respectiv.

Se spune ca daca nu petreci in ziua de Dragobete nu iti vei gasi perechea in acel an.

Mai exista obiceiul ca fetele sa stranga zapada, s-o topeasca si sa foloseasca apa rezultata la baie, cu credinta ca vor fi mai frumoase si mai dragastoase.

Se spune ca cei care auzeau pupaza cantand in ziua de Dragobete aveau noroc tot anul.

Se mai spune ca daca ploua in aceasta zi primavara venea mai devreme.
Legenda spune ca si pasarile se imperecheau in ziua de Dragobete si incepeau sa isi construiasca cuiburile, cele neimperecheate ramaneau fara pui tot anul.

Nu aveai voie sa sacrifici nici o vietate in ziua de Dragobete.

Dragobetele era sarbatorit in unele zone si in ziua de 1 martie, el fiind fiul Dochiei era considerat deschizator de primavara, de aici si numele de Cap de primavara.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *