Categorii
Gradina

Lalele, plantare si ingrijire

lalele rosii

Lalelele sunt printre primele flori care ne invioreaza gradina dupa lunga perioada de repaus instaurata de iarna in natura.
Sunt originare din Turcia, fac parte din familia Liliacee si se mai cunosc si sub numele de tulipe.
Lalelele pot fi pitice sau inalte de 30-40 cm, cu flori simple sau batute, colorate in sute de nuante de rosu, galben, alb, crem, indigo chiar si negru.


Conditii de mediu
Lalelele nu iubesc neaparat caldura, dar prefera locurile insorite, in special dimineata si spre lasarea serii; nu e recomandabil sa fie arse de soarele amiezii.

Solul preferat de lalele si necesar pentru dezvoltarea lor in bune conditii este un sol usor, nu argilos, care sa nu retina apa in exces si care sa fie ingrasat cu ingrasamant natural de grajd sau cu solutii ce contin nitrat.

Plantarea lalelelor
Daca vrei da ai lalele in gradina primavara va trebui sa le plantezi din toamna. Octombrie, noiembrie, aceasta este perioada cea mai buna pentru plantarea lalelelor.
Se aleg bulbi sanatosi si mari, cu cat vor fi mai mari, cu atat vor face flori mai frumoase si se planteaza in sol la o adancime de 20-30 cm, dupa care se fertilizeaza solul, fertilizarea de toamna fiind foarte importanta pentru dezvoltarea radacinilor.
Se planteaza bulbii cu radacinile in jos, se lasa intre ei 15-20 cm, se acopera bine cu pamant, putem folosi si pamant de flori si apoi se uda.
Pentru a-i proteja de inghetul iernii putem acoperi solul cu frunze si iarba uscate, care vor fi curatate primavara, cand vom afana cu grija pamantul.

Ingrijirea lalelelor
Lalelele nu au nevoie de apa si de udari periodice, decat la plantare si in cazuri de seceta mare, inainte de inflorire.
Pentru o inflorire abundenta e necesar sa fertilizam pamantul toamna si primavara, dar nu in timpul infloririi pentru a elimina riscul imbolnavirii.
Bulbii de lalea se scot din pamant dupa ce trece perioada de inflorire si se pastreaza intr-o incapere racoroasa si uscata pana ce vor fi plantati in toamna viitoare.

2 răspunsuri la “Lalele, plantare si ingrijire”

Am o intrebare,daca vreti sa-mi rraspundeti. Am o Difenbahia mare si se ard frunzele la virfuri.Ce ii lipseste ?Ii pun ingrasamint la 2 saptamini ,o ud periodic ,ii sterg frunzele de praf. Multumesc.

Buna Valeria,
Eu am avut o Difenbahia si pot sa-ti spun cum o ingrijeam. Spun ca am avut, deoarece anul trecut am daruit-o cuiva care avea un living mai spatios. Eu nu i-am pus niciodata ingrasamant, I-am schimbat ghiveciul cu unul mai mare si am completat pamantul cu pamant de la florarie. o udam o data pe saptamana. Foarte important este sa nu o tii expusa direct la soare, atunci o vei pierde. ii place lumina, dar nu ii place soarele direct pe frunze.
Cu bine,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *