Categorii
Gradina

Azalee (Rhododendron), inmultire si ingrijire

azalee roz

Azaleea (Rhododendron) este o planta tip arbust de o frumusete rara, frumusete provenita de la bogatia florilor in culori variate si stralucitoare, de la alb, roz, pana la rosu intens.
Azaleea are nevoie de o ingrijire speciala, dar nu foarte dificila. Iata cateva sfaturi:


Conditii de mediu
Azaleea nu iubeste in mod deosebit soarele, dar are nevoie de lumina. In timpul verii o vom amplasa in locuri umbrite, iar in timpul iernii, in perioada de repaus, ii vom asigura un amplasament intr-un loc luminos si racoros.

Temperatura propice pentru crestere este in jur de 25 grade ziua si 18 grade noaptea; nu va creste la temperaturi mai mici de 15 grade.
Se vor evita curentii de aer.

Solul trebuie sa fie usor, nisipos, cu mult humus, cu pamant de frunze, eventual cu turba si ingrasamant de grajd bine descompus. Foarte important este sa nu contina calcar.

Inmultire azalee
Azaleea se inmulteste prin seminte, prin butasi, prin marcotaj si prin altoire.

Inmultirea prin seminte este foarte greoaie si dureaza cativa ani pana vom obtine planta pentru ghiveci.

Inmultirea prin butasi se poate practica in lunile iunie- septembrie. Se folosesc butasi de aproximativ 10 cm de la baza florii mama, la care se lasa 4-5 frunze in varf. Butasii se planteaza nu prea adanc, in nisip, prind relativ greu radacini, dar pot fi ajutati cu hormoni rizogeni.

Inmultirea prin marcotaj nu se practica la noi, nefiind conditiile climatice necesare.

Inmultirea prin altoire se practica la plantele cu flori mari. Perioadele propice sunt in lunile ianuarie- martie, in sere si mai- august, in rasadnite.

Ingrijire azalee
Azaleea este o mare iubitoare de apa. Vara o vom uda din abundenta, substratul nu trebuie sa fie uscat niciodata.
Apa cea mai buna este apa de ploaie, dar in lipsa ei vom uda azaleea cu apa pastrata in sticle neacoperite 2-3 zile pentru a disparea clorul din ea.
Temperatura apei este si ea importanta. Apa rece si apa care contine clor vor duce la imbolnavirea plantei de cloroza, boala care se manifesta prin decolorarea frunzelor si care poate fi combatuta prin administrarea de sulfat de fier, magneziu si mangan in cantitatile prescrise de producator.

Primavara i se pot administra ingrasaminte minerale, exceptand cele cu clor.

La incetarea sezonului de inflorire se va curata planta de florile uscate si daca e cazul va fi transplantata intr-un ghiveci putin mai mare; nu este recomandata folosirea ghivecelor mari.

Taierile de modelare se fac in luna mai, cand vor fi inlaturati lastarii subtiri si lacomi care secatuiesc planta si ii strica aspectul.

2 răspunsuri la “Azalee (Rhododendron), inmultire si ingrijire”

am cumpărat un rododendron care după un timp,la marginea frunzelor a apărut o
pată ruginie și frunzele par uscate,dar nu cad.nu am ținut planta la soare,nu am udat-o prea mult,au apărut între timp câțiva boboci,dar au rămas așa.ce mă
sfătuiți să fac în continuare,pentru a salva acest rododendron.vă mulțumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *