Categorii
Intrebari de la cititori

Casa BCA sau zidarie din caramida?

Buna ziua. Aud tot felul de pareri despre BCA.
Vreau sa imi fac o casa si as alege BCA-ul pentru ca este mai ieftin decat caramida, insa nu sunt hotarat. O casa din BCA este mai putin rezistenta decat una din caramida?


Ce probleme pot aparea la casa in timp, cu bcaul.
Multumesc pentru raspunsuri.

Intrebare de la Ionut, pe adresa redactiei: Casa BCA sau zidarie din caramida?

9 răspunsuri la “Casa BCA sau zidarie din caramida?”

La casele din bca apare mai des igrasia din cauza porozitatii, care este mai ridicata decat la caramida.

Ca idee, BCA inseamna beton celular autoclavizat. este format din praf de calcar si cenusa zburatoare de termocentrala. In componenta bca-ului nu exista beton

BCA-ul este mai usor decat caramida
bca-ul nu este portant, caramida este (cea plina si cea porotherm)
Oricum eu as alege caramida

Salut! nu vei avea nici un fel de probleme cu BCA-ul, numai ca trebuie placat pe afara, in rest toate avantajele din lume le vei avea.Termini si mult mai repede de construit..

Buna intrebare!

Asa cums-a mentionat, in cazul BCA-ului este foarte importanta umiditatea. Mai exact protejarea de ea.

La acest moment, preturile BCA (Beton Celular Autoclavizat) si Caramida cea mai ieftina (Porotherm Light) sunt egale (~190-200 lei/mc).

Daca izolam corect locuinta (la exterior si la baza fundatiei) eliminam problema umiditatii. (Intr-o paranteza spunem faptul ca nici caramida nu se simte prea bine in umiditate, practic se iau aceleasi masuri de protectie in ambele cazuri)

Avantajele folosirii BCA-ului (fata de caramida „eficienta”):
– zidarie mai usoara (influenteaza calculul sarcinilor si a rezistentei constructiei)
– zidire mai rapida
– zidire mai economica (adezivul folosit este mai ieftin si in cantitate mai mica decat in cazul mortarului pentru caramida)
– obtinerea unor suprafete mai netede si aliniate (rezulta tencuire mai ieftina sau se poate face direct termoizolare)

Principalele dezavantaje ale caramizilor eficiente (Porotherm, Brickston, Soceram, Siceram, …)
– destul de casante, mai ales pentru spargerea santurilor in vederea aplicarii traseelor de instalatii.
– se construieste mai anevoios (mai ales pentru obtinerea unor suprafete frumoase)
– cei mai multi ingineri structuristi nu o considera ca fiind portanta (iar cele recomandate ca fiind portante sunt deja mult mai scumpe)

In concluzie, cea mai buna este caramida plina (arsa sau tiganeasca) insa costul este cel putin dublu atat la cumparare cat si la zidire (manopera). In cazul unui buget limitat, alegerea se va face intre BCA si caramida „eficienta”. Asa cum am precizat, in cele mai multe cazuri, structura se face in cadre (rezistenta casei este in stalpi si grinzi, peretii nepreluand sarcini) deci, netinand cont de materialul folosit la zidarie.

Mult succes!

Buna seara……..obligatoriu caramida…o casa din bca nu este mai ieftina decat una din caramida Porotherm…. caramida este portanta bca-ul nu…atunci vb de alta structura de rezistenta….caramida inmagazineaza caldura pe care ulterior o cedeaza treptat …bca-ul o respinge si daca nu ai izolatie ext.min 10cm apare condensul….etc..

Salut! De ce obligatoriu caramida? Eu stiu de un tip de BCA natural compus din nisip, var, ciment care datorita structurii sale lasa peretii sa respire si deci nu mai vorbim de condens. Observ ca sunt mai multe dezavantaje la caramida deci de ce as folosi caramida si nu BCA-ul?

Pentru pretul unei case nu calcula numai materia prima din zid ci pretul final al unui perete izolat .Tine cont de termenul de viata al izolatiei.Izolatia facuta cu polistiren are o viata in jur de 20 de ani.Vata bazaltica pentru termosistem e mai scumpa dar o casa o faci pentru mai multi ani..O casa facuta de meseriasi nu carpaci din bca tip YTONG A+ nu necesita izolatie si costa cat o casa din caramida izolata cu vata bazaltica dar are rezistenta la lovire fisurare incomparabila mai mare decat orice perete izolat.O casa face igrasie daca nu e izolat perete fata de fundatie.O casa face mucegai daca peretele nu e bine izolat si casa nu e bine aerisita si are umezeala in exces de la activitatile zilnice.O bucata de Ytong scufundata (acoperita) pentru 24 de ore cu apa sa umezeste numai 2 cm in adancime ‘ cum se comporta alt tip de bca nu stiu.Informati-va si nu va luati dupa „am auzit”.

Terminati cu tampeniile ca peretele din bca nu este portant! Conform CR6 veti descoperi ca se poate folosi si bca-ul pentru o zona cu acceleratia terenului mai mare de 0,3g. Ca si-n cazul caramizii din argila exista limitari (imi este lene sa intru in detalii). Problema este ca nu toate casele facute din GVP, CPP sau altele se considera ca indeplinesc conditiile unei case pe structura din zidarie. Daca este prost pusa in manopera, daca nu respecta reglementari ( goluri mai mari de 1,5mp, toate intersectiile cu stalpisori , spaleti mai mari de anumit lungimi, procente pe cele doua directii, proecente de goluri pe verticala,fara slituri orizontale sau oblice bla,bla,etc…) faci pe ea de zidarie. Chestiile astea nu vi le pot explica niste zidari. Aceste aspecte ii depasesc cu mult. Ce naibii? Toti cofetarii sunt experti in constructii??? Atunci nu va mai lamentati, dragilor, daca ne freaca astia pe la tv cu un seism de 4 grade. Garanteaza Dorel ca e casa stabila deoarece e facuta din caramida din argila. BTW, caramizile alea cu nut-feder (uluc-lamba) sunt interzise in structura pe zidarie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *