Categorii
Editorial

Casa de lemn, avantaje si dezavantaje

casa vacanta2 moeciu

Noi, romanii, suntem rezervati cand vine vorba de constructia unei case din materiale care nu includ si caramida.


Admiram in peregrinarile noastre cladiri moderne construite din metal sau sticla, dar si monumente vechi construite din lemn si ne minunam de cum au rezistat peste secole.

Dar cand planuim sa construim o casa, de cele mai multe ori alegem caramida si zidaria.
Lemnul este folosit de secole in constructii, poate si pentru ca a fost la indemana omului. E suficient sa ne amintim de casele bunicilor sau de bisericile vechi de la tara, care rezista de sute de ani.

Principalele avantaje ale unei case de lemn

Casa de lemn este mai ieftina decat casa de caramida, cu 30, chiar 40%.

Casa de lemn poate fi si mai estetica, vis-a-vis de zona unde este construita si in special cand lemnul este asociat cu piatra, piatra fiind tot un material natural.

Constructia unei case de lemn se realizeaza in timp mai scurt si in conditii mai curate decat constructia unei case de caramida.

O casa cu structura de lemn rezista la cutremure de peste 8 grade Richter.

Lemnul se pietrifica in timp, deci o casa de lemn va rezista mai multi ani.

Casa de lemn asigura un confort climatic interior mai bun (atat pe timp de iarna, cat si pe timp de vara) si mai ieftin decat casa din zidarie, daca o vom izola cu polistiren la exterior si cu vata la interior. In Tarile Nordice, unde temperaturile scazute dureaza mult timp din an, casele de lemn au mare trecere in constructia de locuinte. Avantajul lor este ca lemnul din aceste tari este de o densitate mai mare avand in vedere perioada de crestere mai lenta.

Dar cel mai important avantaj al unei case de lemn este faptul ca majoritatea materialelor folosite la construirea ei si in principal lemnul sunt materiale naturale, deci casa de lemn este mai presus decat casa din zidarie o casa ecologica, un mediu sanatos pentru organismul uman, capabil sa se reincarce fizic si psihic dupa o zi de munca.

Care ar putea fi dezavantajele unei case de lemn

Pericolul mai mare la incendii. Acest pericol se poate indeparta prin tratarea lemnului cu solutii ignifuge care pot intarzia aprinderea cu peste 60 de minute. Un alt remediu este instalatia electrica, realizata in asa fel incat sa se decupleze la cel mai mic semn de foc si sa nu permita declansarea unui incendiu.

Un dezavantaj care ne sperie ar fi aparitia si dezvoltarea daunatorilor in lemn. Nu este cazul atata timp cat lemnul pe langa ignifugare este supus si unui tratament insectofungicid. Important este ca lemnul sa fie uscat si sanatos, daunatorii nu se pot dezvolta intr-un mediu uscat.

Se mai spune ca o casa de lemn scartiie. Este adevarat ca uneori dusumeaua sau parchetul scartiie, dar niciodata nu va scartii structura de lemn a casei. Dar si acest dezavantaj poate fi inlaturat prin folosirea unui lemn perfect uscat, lucru care se poate realiza multumita tehnologiilor moderne din domeniu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *