Categorii
Descurca-te singur

Cum vopsim obiecte de lemn sau de metal

model poarta1

Intr-o casa, dar mai ales pe langa casa, in curte sau in gradina, tot timpul se gaseste cate ceva de facut. Printre activitatile curente, mai simple, pe care le putem executa si singuri se numara si vopsitul.
Fie ca e nevoie de reparatii, de reconditionarea unor obiecte vechi de care nu ne putem desparti, fie ca ne dorim sa facem modificari, daca ne-am plictisit de o culoare si vrem sa o inlocuim cu alta, fie ca adaugam la gradina noastra un foisor nou, o bancuta noua etc, vopsitul face parte din finisajul lucrarii.
Nu este greu sa vopsim, poate fi chiar o placere, dar pentru a obtine rezultatele dorite sunt necesare cateva operatii de pregatire a suprafetelor respective.


Cum pregatim pentru vopsire suprafetele de lemn Suprafetele de lemn se curata cu cutitul, cu dalta sau cu spaclul de noduri, de pungile de rasina, se inlatura scamele, aschiile, se netezesc marginile. Urmeaza grunduirea, pentru astuparea porilor lemnului, unul sau doua straturi aplicate cu pensula, pe suprafetele care nu au mai fost vopsite. Astfel vom obtine suprafete plane si curate care vor prinde bine si uniform vopseaua.
Suprafetele care au resturi de la o vopsea anterioara se vor curata cu smirgher fin.

Cum pregatim pentru vopsire suprafetele de metal
De pe suprafetele de metal se vor indeparta urmele de rugina si orice alte pete: de noroi, mortar sau vopsea veche. Daca metalul a fost curatat de rugina in cateva ore trebuie grunduit, altfel rugina se formeaza din nou. Pentru curatare vom folosi perii de sarma, razuitoare sau spaclu de otel, dupa care vom curata suprafata cu terebentina. Urmeaza grunduirea cu substante care sa fereasca metalul de rugina, apoi vopsirea.

Exista o gama variata de vopsele gata preparate de unde putem alege ce ne dorim. Vopseaua se aplica intr-un strat sau doua cu pensula, care nu trebuie incarcata prea tare. Pensula se tine perpendicular pe suprafata de vopsit, iar miscarea se va face intr-o singura directie. Retusul se face perpendicular pe directia initiala. Stratul urmator de vopsea se va aplica perpendicular pe stratul anterior.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *