Categorii
Amenajari si decoratiuni exterioare

Fatada casei

casa cu fatada de piatra

Fatada casei este un aspect al finisajului exterior la care trebuie sa fim foarte atenti. Fatada trebuie sa confere casei noastre frumusete, personalitate, sa o protejeze de factorii externi, iar noua, ca stapani ai casei trebuie sa ne asigure un climat placut si cat de cat constant, atat fonic, cat si ca temperatura si umiditate.


Pentru o fatada reusita ar trebui sa tinem cont de doua cerinte. Prima ar fi alegerea materialelor de calitate si care sa formeze prin textura si culori un ansamblu armonios cu proiectul si arhitectura casei. A doua ar fi legata de amplasamentul si integrarea casei in mediul inconjurator.

Avem la indemana o mare varietate de materiale, atat clasice cat si moderne pentru realizarea fatadei casei noastre. Enumeram cateva dintre metodele cel mai des intalnite, cu avantajele si dezavantajele lor:

– O metoda simpla ar fi vopseaua pe baza de silicati, nu este scumpa, protejeaza casa destul de bine fata de factorii climatici externi, rezista destul de mult in timp si se gaseste in comert intr-o gama bogata de culori. Cel mai simplu este sa folosim o singura culoare, dar putem obtine rezultate de efect prin combinarea a doua sau trei culori, sau nuante ale aceleiasi culori.

– Apropiata ca pret este si tencuiala decorativa granulata (mai fin sau mai mare, 1-3 mm), usor de aplicat, pe care o gasim in amestecuri gata pregatite de lucru.

– O fatada eleganta va fi obtinuta prin placarea casei cu piatra naturala. Este o metoda mai scumpa, cu o manopera mai complicata, dar foarte rezistenta in timp si foarte usor si economic de intretinut; e suficienta spalarea cu apa. Avand in vedere costul ridicat al placarii cu piatra naturala, putem recurge la combinarea pietrei cu tencuiala decorativa.

– O varianta apropiata de fatada din piatra naturala si mult mai ieftina decat aceasta este fatada realizata cu o compozitie obtinuta din bucati de piatra legate cu lianti, piatra reconstituita, compozitie care imita granitul sau marmura.

– O alta fatada eleganta si rezistenta in timp este fatada realizata din caramida. Caramida, prezenta intr-o bogata varietate de culori si texturi, material natural si ecologic, este usor de intretinut, este un bun izolator termic si fonic, care face fata cu succes variatiilor de temperatura.
Mai nou exista pe piata si caramida aparenta, creata de producatori special pentru placarea peretilor si care poate fi folosita atat pentru exterior cat si pentru interior.

– Fatada de lemn are farmecul ei, dar necesita lucrari speciale atat pentru pregatirea initiala a lemnului contra pericolului de incendii sau impotriva daunatorilor, cat si lucrari periodice de intretinere.

– Fatada cu lambriuri din PVC nu este foarte eleganta, dar este ieftina, usor de montat (o putem monta si singuri), usor si cu costuri mici de intretinut si destul de rezistenta in timp.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *