Categorii
Editorial

Integrarea casei cu mediul ambiant

casa vacanta6

Tot mai multi dintre noi, in ultimul timp, simtim nevoia sa stabilim o mai deplina comunicare cu natura. Sanatatea noastra si starea de bine sunt rezultatul unui echilibru al organismului in intregul sau si al legaturii stranse cu mediul inconjurator.


Daca ne hotaram sa ne construim o casa, ne-o dorim cat mai departe de zgomotul, forfota si betonul orasului.
Visam o casa cu ferestre largi, daca se poate cu pereti intregi de sticla, prin care sa patrunda lumina si frumusetea peisajului.

Arhitectura casei trebuie aleasa in stransa concordanta cu zona in care ne-am ales terenul pe care urmeaza sa construim. O casa bine integrata in mediul ambiant face corp comun cu natura, peisajul ii sporeste valoarea estetica si ajungi sa gandesti: aici natura pare creata special pentru arhitectura casei.
Totul porneste de la proiect, de la arhitect.

Iata cum reuseste un arhitect japonez sa realizeze integrarea perfecta a unei case cu mediul ambiant:

„Daca proiectez, sa zicem, o locuinta, vizitez in fiecare zi bucata de teren pe care urmeaza sa fie construita. Uneori raman acolo mai multe ore cu o rogojina si ceai. Uneori, pana se lasa linistea serii, cand umbrele sunt lungi. Cateodata in timpul orelor de munca, cand e forfota pe strazi si cand soarele straluceste orbitor. Alte dati cand ninge si chiar cand ploua, caci multe lucruri pot fi invatate de la o bucata de teren urmarind cum se joaca ploaia de-a curmezisul ei si se scurge in micile suvoaie ce alearga de-a lungul cailor naturale de curgere.

Vizitez bucata de pamant si raman acolo pana ajung s-o cunosc. Invat sa-i cunosc trasaturile negative – forfota zgomotoasa a strazii ce trece prin apropiere, unghiurile ciudate ale stejarului prin care suiera vantul, partea lipsita de interes a privelistii montane, lipsa de umezeala din sol, apropierea casei unui vecin de un colt al terenului.

Invat sa-i cunosc trasaturile bune – un grup mandru de artari, o lespede larga inaltata sus in spatiu deasupra unei caderi navalnice de apa, ce se varsa jos intr-o trecatoare adanca. Ajung sa cunosc curentii de aer racorosi si placuti ai verii care se ridica dinspre cascada si se deplaseaza de-a curmezisul unui teren deschis. Simt poate mireasma intepatoare si delicioasa a frunzelor de cedru pe cand soarele cald se joaca printre ele dimineata. Acest petec de loc stiu ca trebuie sa ramana neatins.

Stiu unde va aparea soarele dis-de-dimineata, cand caldura lui va fi foarte bine venita. Am invatat care sunt locurile ce vor fi izbite de lumina lui aspra si orbitoare, cand arde fierbinte si patrunzator pana tarziu dupa amiaza si din care locuri apusul pare sa radieze culorile cele mai bogate in pacea de amurg a serii tarzii. M-am minunat de lumina schimbatoare si pestrita si de culorile proaspete si blande ale desisului de bambus, si am urmarit ore in sir pasarile cantatoare cu creste stacojii care isi fac cuibul si se hranesc acolo.

Ajung sa simt cu mare placere raportul subtil dintre bolovanul proeminent de granit si profilul proeminent tot de granit al coastei de munte de peste drum. Lucruri marunte, s-ar putea gandi cineva, dar toate spun acelasi lucru: iata esenta acestui petec de pamant, iata spiritul sau adevarat. Pastreaza acest spirit si el va patrunde pretutindeni in gradinile tale, casele tale, in propria-ti viata.”

Fragment din volumul Arhitectura peisajului de John Ormsbee Simonds

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *