Categorii
Gradina

Trandafirii. Cand si cum se planteaza

trandafiri galbeni si roz

Trandafirul, cunoscut din cele mai vechi timpuri, prezent in mai toate gradinile caselor dar si in parcuri, cu flori de o mare varietate de culori, forme si parfumuri, este una dintre cele mai indragite plante.


Cand se planteaza trandafirii
Toamna este cel mai bun anotimp pentru plantarea trandafirilor. Toamna organele trandafirului sunt in repaus si radacinile au timp sa formeze calus pana la venirea inghetului si sa stabileasca un contact solid cu solul, pentru ca in primavara planta sa porneasca cu brio in vegetatie.

Primavara putem avea surprize neplacute din cauza variatiilor de temperatura. Planta poate pierde mare parte din substantele de rezerva si cresterea va fi de slaba calitate.

Cum se planteaza trandafirii
Vom stabili in primul rand locul din gradina in care vrem sa plantam trandafirii. Trebuie sa stim ca trandafirul iubeste lumina, deci vom alege locuri insorite. Numai asa vom avea plante cu inflorire abundenta si cu tulpini cu lemnul bine maturat.

Solurile benefice pentru o buna dezvoltare a trandafirilor sunt solurile usoare, fertile, bogate in humus, permeabile.

Foarte importanta este si calitatea plantelor pe care vrem sa le plantam. Vom alege plante cu cel putin 2-3 ramuri principale, de 30 cm lungime, si cu cel putin 1 cm diametru grosime.
Radacinile principale, cel putin 3 la numar, precum si cele mai subtiri nu trebuie sa aiba rani, nici sa fie deshidratate sau zbarcite.

Gropile in care se planteaza trandafirii ar trebui sa aiba aspectul unui cub cu latura de circa 40 cm.

trandafir catarator

Planta se va fasona, adica ii vom scurta radacinile principale cam la 20 cm, vom taia ramurile principale deasupra unui mugure exterior (cam 15 cm), o vom curata de ramurile prea subtiri sau rupte. Daca e nevoie putem tine planta in apa cateva ore pentru hidratarea radacinilor.

Inainte de a introduce trandafirul in groapa pregatita din timp, ii vom mocirli radacina, o vom introduce intr-o combinatie groasa ca o smantana formata din pamant si apa, la care putem adauga putin gunoi de grajd sau un plic de Transvital luat din magazinele de specialitate.

Facem un musuroi pe fundul gropii si asezam cu grija radacinile. Pamantul cu care le vom acoperi poate fi imbunatatit cu compost, mranita sau gunoi de grajd.

Punem un strat de pamant pe care il tasam usor, adaugam restul pana aproape de nivelul de sus, udam din belsug (cam 10 litri de apa). Cand apa a fost inghitita de pamant completam cu pamant si facem deasupra un musuroi lasand la vedere numai varfurile ramurilor.

Musuroiul se va nivela atunci cand trandafirul va atinge o inaltime de 12-15 cm.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *