Categorii
Gradina

Arbusti ornamentali floriferi care rezista iarna in gradina

glicina mov

Orice gradina, oricat ar fi de mica are dreptul la un arbust ornamental.
Arbustii ornamentali, in special cei floriferi sunt de mare efect; o data plantati ei pot rezista ani de zile si daca sunt alesi bine ne vor bucura cu florile si parfumul lor pe o lunga perioada din an, din primavara pana toamna.


Printre arbustii ornamentali floriferi rezistenti in gradina pe timp de iarna se numara forsythia, liliacul, hortensia, iasomia, caprifoiul, hibiscus, glicina, rozmarinul, trandafirul etc. Daca vom alege numai cativa dintre ei vom avea flori in gradina aproape tot timpul anului.

Iata cateva sfaturi de ingrijire a unora dintre arbustii ornamentali floriferi:

Forsythia, arbust care poate atinge 3 metri, cu o abundenta de flori galbene, ceea ce i-a adus si numele popular „ploaia de aur”. Florile lui sunt printre primele flori de primavara. Infloreste in martie, aprilie pana sa ii apara frunzele. Se dezvolta bine si la soare si in locuri semiumbrite, dar nu va inflori abundent in soluri prea bogate in apa. Rezista la seceta si la gerurile iernii. Se inmulteste usor, cel mai simplu prin butasi, si de aceea se poate planta si ca gard viu. Dupa inflorire se tunde, se scurteaza ramurile si se taie ramurile batrane, deoarece florile forsythiei se dezvolta pe ramurile tinere. Pentru a da forma dorita coroanei se mai poate face o tundere la sfarsitul verii.

Liliacul, putin pretentios, rezistent la frig si la umbra, cu crestere rapida este un arbust foarte decorativ prin florile simple sau batute, albe sau in nenumarate nuante de mov, puternic si placut mirositoare. Infloreste in aprilie mai. Nu suporta apa in abundenta. Se va planta in gropi sapate la 60 cm adancime. Se inmulteste prin lastari, butasi, stoloni. Pentru a-i stimula inflorirea ii vom afana solul, il vom curata de lastari si ii vom asigura un sol fertil prin administrarea periodica de ingrasaminte.

Rozmarinul, arbust ornamental ce poate depasi inaltimea de 1/2 m cu flori albe sau albastre pana la violet. Infloreste din primavara pana in luna iunie. Se inmulteste toamna, prin seminte sau butasi. Datorita parfumului si aromei este folosit si la obtinerea unor produse cosmetice, dar si pe post de condiment in bucatarie.

Iasomia, arbust cu flori albe, parfumate, in special seara, se dezvolta bine in locurile insorite, dar reziste si in semiumbra. Infloreste in iunie, iulie. Se inmulteste prin lastari, prin butasi, prin impartirea tufei, dar si prin seminte. Se planteaza toamna sau la inceput de primavara. Se tunde dupa trecerea perioadei de inflorire, pentru a o ajuta sa infloreasca in anul urmator pe lastarii tineri.

2 răspunsuri la “Arbusti ornamentali floriferi care rezista iarna in gradina”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *