Categorii
Gradina

Coniferele si arbustii ornamentali – farmecul unei gradini

arbusti decorativi

Printre plantele care necesita un minim de lucrari de ingrijire, dar care dau un farmec deosebit unei gradini sunt coniferele si arbustii ornamentali.


Cum ingrijim coniferele
Coniferele mentin verdele gradinii pe tot timpul anului. Daca zona in care ne-am construit casa beneficiaza de un sol bine drenat si bogat in humus, parte din conditiile dezvoltarii armonioase a coniferelor este indeplinita.
Nu ne mai raman decat cateva operatii de intretinere de facut:
– Coniferele proaspat plantate se vor proteja de razele soarelui in primele saptamani dupa plantare cu panouri.

– Coniferelor nu trebuie sa le lipseasca apa. Pe timp de seceta se vor uda abundent. Se vor uda si toamna, inainte de inghet, deoarece fiind plante verzi tot timpul ele asimileaza si iarna.

– Coniferelor mai mici ca dimensiuni, de forma piramidala, preccum tuia, ienuper, li se leaga pe timpul iernii crengile de-a lungul trunchiului pentru a nu fi deformate de greutatea zapezii.

– Coniferele mai mari se vor scutura dupa fiecare ninsoare mai serioasa pentru ca zapada sa nu le rupa crengile.

glicina mov

Cum ingrijim arbustii ornamentali
Arbustii ornamentali, fie ca sunt floriferi, fie ca nu, aduc ceva special gradinii noastre. Forsythia, liliacul, caprifoiul, lamaita, hibiscus, glicina, luleaua turcului, ilex, rustifina etc. sunt arbusti care ne vor bucura din primavara pana in toamna cu florile, cu parfumul lor si cu minunatele culori de toamna, galben, aramiu, rosu.

Iata cateva sfaturi pentru ingrijirea arbustilor ornamentali:
– In jurul tulpinilor plantelor tinere se lasa o zona mai adancita si neplantata din doua motive: pentru ca apa cu care udam sa ajunga mai usor la radacina si pentru ca radacina arbustului sa nu fie sufocata de radacinile altor plante prea apropiate.

– In perioadele calduroase si secetoase arbustii se uda abundent (15-20 litri de planta) o data pe saptamana.

– Plantele mai batrane care dau semne de suferinta (boboci care cad, frunze ingalbenite) vor fi udate la adancime cu ajutorul unor gauri de 40-50 cm facute la aproximativ 1/2 m intre ele.

– La inceput de primavara, cand am scapat de inghet, se face tunderea pentru intretinerea coroanei; la arbori se taie ramurile uscate sau care cresc spre interiorul coroanei, la arbusti se taie numai lemnul batran.

– Florile uscate de liliac, iasomie etc. se vor indeparta atat pentru estetica cat si pentru a proteja florile noi si lastarii.

– Lianele gen caprifoi, glicina etc se vor proteja cu tutori impotriva factorilor externi, vanturi, vijelii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *