Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Feng Shui in amenajarile interioare. Generalitati.

amenajare living

Daca doriti sa va reamenajati locuinta sau o parte a acesteia, va sugeram ca inainte de toate sa studiati propunerile si recomandarile specialistilor in domeniu. Aceste recomandari va vor ajuta in luarea deciziilor corecte in amenajarea unui camin confortabil, calduros si primitor.


In aceasta sectiune a site-ului veti gasi articole despre amenajarea diverselor zone ale unei case: dormitor, living, camera copiilor, birou, bucatarie, dining-room, baie, dressing, hol, mansarda sau balcon.

Reguli Feng Shui in casa

In traducere „Feng” inseamna „Vant” si „Shui” inseamna „Apa”, doua dintre formele esentiale ale energiei vitale. Feng Shui este o stiinta chineza straveche care studiaza timpul, spatiul si modul in care oamenii sunt influentati de ele, in functie de locurile in care traiesc, muncesc si se relaxeaza. Este arta de a pozitiona o casa/locuinta in perfecta armonie cu mediul inconjurator. Asadar, Feng Shui ajuta la alegerea terenului pentru construirea unei case, la impartirea corecta a acestuia, la planificarea si impartirea ideala, pe zone, a casei, la amenajarea curtilor, gradinilor, a parcurilor etc.

Feng Shui utilizeaza energia vitala, Chi, care conecteaza oamenii cu mediul inconjurator.

Stiinta Feng Shui ne ajuta sa alegem pozitia optima a unei case pe terenul achizitionat, culorile utilizate in decorarea interioarelor, forma si dimensiunile pieselor de mobilier, elementele de décor si accesoriile.

Conform teoriei Feng Shui, dispunerea obiectelor in spatiu este o adevarata arta care, odata stapanita, ne aduce in viata schimbari pozitive si constructive. Fiecare locuinta este impartita in cateva zone de baza: zona creatiei, a odihnei si relaxarii, zona iubirii si zona mancarii. Este foarte important ca dormitorul sa se afle in zona iubirii, bucataria in zona mancarii, iar biroul in cea a creatiei. In caz contrar, sa nu va surprinda senzatia ca lucrurile nu merg asa cum ar trebui sau cum v-ati fi dorit.

Pentru a asigura fluxul energiei vitale Chi este nevoie de echilibrarea energiilor Yin si Yang. Practic, fiecare element de design interior poate fi grupat in categoriile Yin sau Yang. Elemente Yin: covoare, nuantele si tonurile moi si usor sterse, obiecte in forma de lacrima, mochetele, tapiteria de plus, elemente de decor in linii line si valuroase. Elemente Yang: obiectelele ascutite, culorile vii, chiar agresive, tesaturile din fibre sintetice si polimeri, accesorii in forme piramidale, imprimeuri in forme triunghiulare si mobilier cu tapiterie de piele.

Aplicarea principiilor Feng Shui armonizeaza spatiul nostru vital si creeaza conditiile ideale pentru a inlesni fluxul energiei Chi.

Piedici in calea fluxului energiei Chi pot fi urmatoarele: unghiurile ascutite, piesele masive de mobilier, coloanele, lipsa luminii, colturile si ungherele intunecate si pline de obiecte aruncate in dezordine etc.

model pat design

Stiluri de amenajari interioare

Stil, stiluri s.n. – Ansamblul particularitatilor de manifestare specifice unui popor, unei colectivitati sau unui individ. Loc. adj. De stil = executat dupa moda unei anumite epoci din trecut (sursa DEX)

Elementul stil apare atat in descrierea unei epoci, a unui ansamblu architectonic, a unei opere de arta cat si in definirea sau descrierea unui individ si a locuintei acestuia. Stilul unei persoane si al casei sale este definit de gusturile si pasiunile acestuia, care se pot modifica pe masura cresterii, a maturizarii, a inaintarii in varsta sau a schimbarii statutului social.
In tot cazul, temperamentul si caracterul individului sunt cele care isi pun amprenta pe stilul casei sale.

Alegerea unui stil de amenajare a locuintei este extrem de importanta. Trebuie sa tineti cont de faptul ca stilul ales trebuie sa va reprezinte si sa coincinda cu temperamentul si caracterul dumneavoastra deoarece acesta va va influenta starea de spirit si dispozitia.

Este foarte important sa tineti cont de potrivirea tuturor elementelor din propriul camin. Deseori se intampla ca piesele de mobilier, accesoriile si alte detalii de calitate si bun gust sa nu fie asortate potrivit, alcatuind un ansamblu total inestetic si lipsit de armonie. Provocarea consta in crearea unui ansamblu de elemente cu numitor comun, care se completeaza reciproc, creand un tot unitar ce poate fi definit intr-un stil.

Modern, art-deko, country, tehno, clasic, minimalist, high-tech sunt doar cateva dintre stilurile utilizate astazi in amenajarea si redecorarea caselor si nu numai. In unele cazuri se folosesc imbinari ale diferitelor stiluri. Spre exemplu o casa amenajata in stil clasic poate contine elemente moderne, care nu fac decat sa accentueze personalitatea proprietarului locuintei, daca sunt amplasate in acord perfect cu restul incaperii.

iluminat

Rolul iluminatului in locuinta

Un alt aspect important in amenajarea si definirea unei locuinte este iluminatul. Fiecare corp de iluminat trebuie sa se potriveasca nu doar cu incaperea in care a fost montat ci si cu toate celelalte elemente prezente in spatiul pe care-l ilumineaza: piese de mobiler, draperii, covoare etc.
Daca neglijam importanta iluminarii corecte a unei locuinte, riscam sa ne punem casa intr-o „lumina proasta”.

Trebuie amintit ca pana si cea mai obisnuita si comuna incapere isi poate schimba infatisarea cu ajutorul unui singur corp de iluminat. Insa daca tinem cont de pozitionarea casei, de cantitatea luminii naturale de care dispune aceasta si daca adaugam in locuri potrivite niste surse artificiale de iluminat alese corect, in perfecta concordanta cu restul interiorului, succesul este garantat iar incaperea nu poate sa arate decat foarte bine.

Un răspuns la “Feng Shui in amenajarile interioare. Generalitati.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *