Categorii
Amenajari si decoratiuni exterioare

Gardul de lemn. Intretinere

model gard scandura

Gardul unei case are doua roluri importante: unul de asigurarea intimitatii si securitatii proprietarilor casei, celalalt vine sa intregeasca valorea estetica a ansamblului care cuprinde casa, curtea si gradina.


Cand alegem modelul de gard pentru casa noastra avem in vedere arhitectura casei cu care gardul trebuie sa vina in acord, zona in care este amplasata casa (urbana, rurala, montana etc), dar si gardurile caselor vecine, pentru a ne integra pe cat posibil in mediul ambiant.

Putem alege garduri metalice, garduri din caramida, din piatra, din piatra aparenta, care sunt mai rezistente si nu necesita o intretinere anevoioasa. Dar, multora dintre noi ne plac si mai mult de atat, ni se par potrivite la restul constructiei, gardurile din lemn.

Gardurile din lemn pot fi construite intr-o mare varietate de modele: cu scandurile asezate vertical, orizontal, oblic, in combinatie cu piatra sau cu beton etc. Si un gard de lemn poate rezista cateva zeci de ani daca este bine construit si bine intretinut si protejat de ploi, ninsori, ger si caldura.

Lemnul este un material natural si de o mare noblete, dar pentru a-si pastra calitatile si frumusetea are nevoie de ajutorul nostru.

Cateva sfaturi utile pentru intretinerea gardurilor de lemn:

– Achizitionati inca din start lemn tratat cu un strat de protectie special contra umezelii si razelor ultraviolete.

– Aplicati un strat de grund inainte de vopsire. Acesta are rolul de a proteja lemnul impotriva mucegaiului, ciupercilor si insectelor.

– Vopsiti lemnul, de preferinta inainte de construirea gardului, pentru a putea acoperi complet toate laturile scandurilor. Folositi vopsea de exterior.

– Puteti folosi dupa preferinta, baitul in loc de vopsea, dar retineti ca baitul nu protejeaza lemnul, ci doar ii schimba culoarea. Este necesara si lacuirea.

– Daca gardul este deja construit, inainte de vopsire se va curata cu o perie sau cu o carpa si cu apa calda si se vor verifica toate scandurile. Cele deteriorate se vor inlocui, cele desprinse se vor prinde temeinic in cuie.

– Nu efectuati vopsirea lemnului cand soarele straluceste puternic pe cer, vopseaua se va usca prea repede si isi va pierde din puterea de protectie.

– Daca ati ales lemnul de cedru, care este foarte rezistent la conditiile de mediu deoarece contine conservanti naturali si vreti sa ii pastrati culoarea, e nevoie sa il lacuiti cu un lac special transparent, in mai multe straturi, dupa indicatiile fabricantului.

Un răspuns la “Gardul de lemn. Intretinere”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *